Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsyth η αλλαγή της απόκρισης των βλαστοκυττάρων στη φλεγμονή μπορεί να αντιστρέψει την περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντική νόσος, επίσης γνωστή ως ασθένεια των ούλων, είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προσβάλλει σχεδόν το 50% των Αμερικανών ηλικίας 30 ετών και άνω. Εάν δεν ελεγχθεί, η περιοδοντική νόσος μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση των δοντιών. Αλλά σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Immunology, οι επιστήμονες του ινστιτούτου Forsyth διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος μορίου μπορεί να διεγείρει τα βλαστοκύτταρα να αναγεννηθούν, αντιστρέφοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από περιοδοντίτιδα. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη θεραπεία μιας σειράς συστημικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονές στο σώμα.
Για τη μελέτη, ο δρ. Alpdogan Kantarci, ο διδακτορικός φοιτητής του δρ Emmanuel Albuquerque και η ομάδα τους αφαίρεσαν τα βλαστοκύτταρα από φρονιμήτες που είχαν εξαχθεί και τοποθέτησαν τα βλαστοκύτταρα σε τρυβλία καλλιέργειας Πέτρι.
Οι ερευνητές στη συνέχεια δημιούργησαν ένα προσομοιωμένο περιβάλλον φλεγμονώδους περιοδοντικής νόσου στα τρυβλία Πέτρι. Ακολούθως πρόσθεσαν δύο συγκεκριμένους τύπους συνθετικών μορίων που ονομάζονται Maresin-1 και Resolvin-E1, και οι δύο εξειδικευμένοι λιπιδικοί μεσολαβητές για ωμέγα-3 λιπαρά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Mar1 και το RvE1 βοηθούν τα βλαστοκύτταρα να αναγεννηθούν ακόμη και υπό φλεγμονώδεις συνθήκες.
«Τόσο ο Maresin-1 όσο και ο Resolvin-1 επαναπρογραμμάτισαν τον κυτταρικό φαινότυπο των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, δείχνοντας ότι ακόμη και σε απόκριση στη φλεγμονή, είναι δυνατό να ενισχυθεί η ικανότητα των βλαστοκυττάρων ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν», δήλωσε ο δρ Kantarci, Associate μέλος του Ινστιτούτου Forsyth.
Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό επειδή επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες πρωτεϊνικές οδούς που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Αυτές οι ίδιες πρωτεϊνικές οδοί συναντώνται σε πολλές συστημικές ασθένειες, όπως η περιοδοντική νόσος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και η παχυσαρκία.
«Τώρα που κατανοούμε πώς αυτά τα μόρια διεγείρουν τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε διαφορετικούς ιστούς και αναστρέφουν τη φλεγμονή σε κρίσιμο χρονικό σημείο, ο μηχανισμός που εντοπίσαμε θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σύνθετων οργάνων», δήλωσε ο δρ Kantarci. «Υπάρχει συναρπαστική δυναμική επαναπρογραμματισμού των βλαστοκυττάρων ώστε να εστιάσουμε στη δημιουργία ιστών».
Discussion about this post