Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στις 26 Ιουνίου 2020, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Τα μέλη του ΔΣ κατέθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου βασικά αιτήματα του κλάδου, ζητώντας παράλληλα να αντιμετωπιστεί η κακή στοματική υγεία ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην ατζέντα για την υγεία και να ενταχθεί η στοματική υγεία στο γενικό σχεδιασμό για την υγεία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε τα μέλη της ΕΟΟ ότι το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει τα αιτήματα των οδοντιάτρων και θα σταθεί αρωγός στις ενέργειες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης στοματικής υγείας για όλους.
Ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε τους οδοντιάτρους ότι θα προχωρήσει άμεσα το αίτημα της ΕΟΟ για τη μετονομασία της ειδικότητας Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής σε Χειρουργική Στόματος, όπως αναφέρεται σε Οδηγία της ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, το προεδρείο της ΕΟΟ ζήτησε από τον υπουργό να προωθήσει δράσεις προαγωγής της στοματικής υγείας και να χρηματοδοτηθεί η οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη. Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση χειροτέρεψε περαιτέρω. Με μη ανιχνεύσιμη δημόσια δαπάνη για τη στοματική υγεία η αντιμετώπιση των νόσων του στόματος αποτελεί οικονομική ευθύνη της οικογένειας. Συνεπώς ήταν αναπόφευκτο η στοματική υγεία των Ελλήνων να έχει ιδιαίτερα παραμεληθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δική τους υγεία, σωματική και ψυχική και με καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οδήγησαν σε κοινωνικό αποκλεισμό».
Στα αιτήματα του οδοντιατρικού κλάδου που κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη η επικαιροποίηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΟΟ, η εκπροσώπηση της ΕΟΟ στον ΕΟΔΥ και η χρηματοδότηση όλων των οδοντιάτρων με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης.
Επίσης, οι οδοντίατροι έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το θέμα της πρόσληψης βοηθών οδοντιατρείου μέσω του ΟΑΕΔ και της άμεσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου. Τα μέλη της ΕΟΟ ζήτησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις για τους βοηθούς οδοντιατρείου από το υπουργείο Υγείας που βρίσκονται σε τέλμα και να επιλυθεί το θέμα αυτό.
Την ίδια ώρα τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ ζήτησαν από τον κ. Κικίλια την άρση του περιορισμού της χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου στα οδοντιατρεία της χώρας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι οδοντίατροι ζήτησαν από τον υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα.
«Η διαχείριση του πόνου και του άγχους είναι υψίστης σπουδαιότητας στην οδοντιατρική και ένα ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 30% των ασθενών (ενηλίκων και παιδιών), έχει κάποια μορφή φόβου ή άγχους που σχετίζεται με την οδοντιατρική θεραπεία» υπογράμμισε ο κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι οι αγχώδεις ή φοβικοί ασθενείς, άτομα με προβλήματα διαχείρισης συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρία που είναι σε θέση να επικοινωνούν και ασθενείς με ειδικές θεραπευτικές ανάγκες θα ωφεληθούν από την χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου».
Σημειώνεται ότι η τεχνική της εισπνεόμενης χαλάρωσης με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου είναι ασφαλής και βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Οδοντιατρικής ως ένα θεμελιώδες εργαλείο για τη διαχείριση του πόνου και του άγχους των ασθενών που υφίστανται οδοντιατρική θεραπεία στο οδοντιατρείο, ενώ με την χρήση της τεχνικής στα οδοντιατρεία θα αποσυμφορηθούν οι δημόσιες δομές της χώρας, στις οποίες οι λίστες αναμονής για την θεραπεία οδοντιατρικών ασθενών είναι πολύμηνες και φθάνουν μέχρι και τους 8 μήνες!
Discussion about this post