Τέλος στα σφραγίσματα υπόσχεται να βάλει φάρμακο που ήδη έχει δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η δραστική ουσία Tideglusib ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στον πολφό του δοντιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα οδοντίνη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τοποθετώντας ένα βιοδιασπώμενο σφουγγαράκι κολλαγόνου διαποτισμένο με τη δραστική ουσία Tideglusib στην οπή του δοντιού, δημιουργείται νέα οδοντίνη και μέσα σε λίγες εβδομάδες συντελείται η ανάπλασή του.
Προς το παρόν, η θεραπεία δοκιμάζεται σε δόντια ποντικιών, αλλά φαίνεται να έχει καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στους επιστήμονες. “Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη και περιμένουμε με ανυπομονησία να τεθεί σε κλινική εφαρμογή”, δήλωσε ο Dr Nigel Carter, Διευθυντής του Oral Health Foundation.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Paul Sharpe, επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε: “Η απλότητα της προσέγγισής μας την καθιστά ιδανική ως κλινική οδοντιατρική προσέγγιση για την φυσική θεραπεία μεγάλων κοιλοτήτων, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία στον πολφό και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της οδοντίνης”.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.
Discussion about this post