Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα αποτελεί πάγια σύσταση των οδοντιάτρων προς τους ασθενείς τους. Ωστόσο, έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press έρχεται να ανατρέψει την βαρύτητα των συστάσεων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αναφορικά με την προληπτική δράση του οδοντικού νήματος όσον αφορά στην περιοδοντίτιδα ή την εμφάνιση τερηδονικών κοιλοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο ΑΡ ζήτησε επισήμως από τις Διευθύνσεις Υγείας, Γεωργίας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ να παράσχουν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το νήμα έχει πραγματικά οφέλη για την στοματική υγεία. Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του νήματος ποτέ δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και στις συστάσεις που εκδίδουν οι προαναφερθείσες αρχές προς τους Αμερικανούς πολίτερς παρέλειψαν να αναφερθούν στο οδοντικό νήμα.
Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, με ανακοίνωσή της, αναγνώρισε ότι τα σχετικά στοιχεία υπέρ του νήματος είναι ανεπαρκή, καθώς οι έως τώρα μελέτες είτε δεν έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εθελοντών, είτε δεν έχουν γίνει σε αρκετό βάθος χρόνου.
Οι «New York Times» σε άρθρο τους με τον προκλητικό τίτλο «Νιώθετε ενοχές που δεν κάνετε νήμα; Ίσως δεν θα έπρεπε» σημειώνουν ότι η αποκάλυψη αυτή, αν και συντάραξε τον αμερικανικό πληθυσμό, ο οποίος πασχίζει να μείνει πιστός στην καθημερινή χρήση του νήματος, αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των ειδικών.
Μια μετα-ανάλυση 12 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που είχε γίνει το 2011 από την ιατρική επιθεώρηση «Cochrane», είχε βρει «πολύ αναξιόπιστες» ενδείξεις ότι το νήμα μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα μετά από ένα έως τρεις μήνες τακτικής χρήσης. Ακόμη, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν μελέτες που να αποδεικνύουν τη συνδυαστική αποτελεσματικότητα του νήματος και του βουρτσίσματος, όσον αφορά τις κοιλότητες στα δόντια.
«Είναι ιδιαίτερα άξιο απορίας ότι έχουμε δύο συνήθειες, το νήμα και το βούρτσισμα χωρίς φθόριο, που ευρέως πιστεύεται ότι εμποδίζουν τις φθορές των δοντιών, για τις οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη υπάρξει τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Δρ Philippe Hujoel,Καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
Η έρευνα του «Cochrane», πάντως, επιβεβαίωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα συνδυαστικά με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, παρατηρούν πολύ πιο σπάνια αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα, σε αντιδιαστολή με όσους κάνουν μόνο βούρτσισμα.
Η πρόωρη ουλίτιδα απέχει πολύ από σοβαρή περιοδοντική νόσο. Παρόλα αυτά, αρκετοί οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι παρά την έλλειψη επιστημονικής μελέτης, η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να ανατρέψει τα αρχικά προβλήματα των ούλων. «Η φλεγμονή στα ούλα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι η απώλεια οστού, οπότε η λογική είναι, ότι αν μπορούμε να μειώσουμε την ουλίτιδα, θα μειώσουμε την εξέλιξη της οστικής απώλειας», είπε ο Δρ Sebastian G. Ciancio, Πρόεδρος του τμήματος της Περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo.
Ακόμη και χωρίς αυστηρή απόδειξη ότι το οδοντικό νήμα εμποδίζει την όψιμη φάση της περιοδοντικής νόσου, ο Δρ. Aldredge, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, προτρέπει τους ασθενείς του να χρησιμοποιούν νήμα. «Όσοι αμελούν την χρήση του οδοντικού νήματος, ουσιαστικά αφήνουν την στοματική τους υγεία στην τύχη», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ίσως η απόδειξη ότι η χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τη φθορά των δοντιών ή την ουλίτιδα δεν υπάρχει ακόμη, γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε συχνή και σωστή χρήση του οδοντικού νήματος», δήλωσε ο Δρ Hujoel.
Discussion about this post