5 Δεκεμβρίου 2020, σεμινάριο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αυτού, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στη χρήση μηχανοκίνητων ρινών για την επεξεργασία ριζικών σωλήνων σε εξαχθέντα δόντια, με τη χρήση οπτικών μικροσκοπίων.
Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνικές θερμοπλαστικοποιημένης γουταπέρκας για την έμφραξη των ριζικών σωλήνων αυτών των δοντιών. Συγκεκριμένα, θα είναι διαθέσιμα 3 από τα γνωστότερα συστήματα μηχανοκίνητων εργαλείων (Race/FKG, TF Adaptive/Sybron Endo, ProTaper Gold/Dentsply).
To σεμινάριο αυτό είναι έτσι δομημένο ώστε να απευθύνεται τόσο σε αρχάριους σε θέματα μηχανοκίνησης, όσο και σε οδοντιάτρους που ήδη χρησιμοποιούν εργαλεία NiTi και που θα ήθελαν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το αντικείμενο αυτό.
Στο θεωρητικό κομμάτι θα αναφερθούν σε πρακτική βάση και με επίδειξη κλινικών περιστατικών οι βασικές αρχές της μηχανικής επεξεργασίας, τα διάφορα στάδιά της, η διαβατότητα, η τελική ακρορριζική μέτρηση, η ζώνη ακρορριζικού ελέγχου, η τεχνική ζωνών (zone technique), η τεχνική ενιαίου μήκους (working length technique) και η τεχνική CrownDown. Θα αναλυθούν κάποια βασικά ανατομικά χαρακτηριστικά μιας μηχανικά περιστρεφούμενης ρίνης και πως αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά της εντός του ριζικού σωλήνα. Θα αναφερθούν οι διάφορες γενιές μηχανοκινούμενων εργαλείων, θα αναλυθεί η έννοια του Glidepath και του Recapitulation και θα γίνει μια εισαγωγή στα εργαλεία υψηλής μεταλλουργίας και της χρήσης τους εντός των ριζικών σωλήνων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία σε αυτό το φροντιστηριακό σεμινάριο να αντλήσουν πληροφορίες (Tips and Tricks) χρήσιμες στην κλινική τους πράξη μέσα από μια άμεση συζήτηση με 3 κλινικούς Ενδοδοντολόγους, διαθέσιμους να μοιραστούν τις γνώσεις και την κλινική τους πείρα με τους συμμετέχοντες.
Στο πρακτικό κομμάτι θα αναλυθούν 3 από τα πιο διαδεδομένα μηχανοκινούμενα συστήματα παγκοσμίως (Race/FKG, TF Adaptive/Sybron Endo, ProTaper Gold/Dentsply). Η παρουσίαση θα γίνει με κριτικό και ειλικρινή τρόπο αναλύοντας τα πλεονεκτήματα του κάθε συστήματος, ώστε ο κάθε συμμετέχων να αντλήσει ουσιαστικές γνώσεις που θα μπορεί να εφαρμόσει στην κλινική του πράξη. Παράλληλα θα προταθεί ένα πρωτόκολλο εφαρμογής για το κάθε σύστημα. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, διαμορφωμένο πάντοτε από τους διδάσκοντες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλειονότητα των ριζικών σωλήνων που αντιμετωπίζει ένας γενικός οδοντίατρος σε καθημερινή βάση, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα είναι δεσμευτικό.
Η κριτική προσέγγιση και ολοκληρωμένη παρουσίαση της μηχανοκίνητης Ενδοδοντολογίας είναι ο σκοπός και ο στόχος του Σεμιναρίου αυτού.(Εκτυπωμένες σημειώσεις με το βασικό περιεχόμενο των παρουσιάσεων των ομιλητών θα δοθούν σε κάθε συμμετέχοντα).
Απαραίτητα για παρακολούθηση στο πρακτικό σεμινάριο ενδοδοντίας 3
4 δόντια (ένα για κάθε σύστημα) τα οποία θα πρέπει να έχουν διανοιχθεί και εγκιβωτισθεί σε αλγινικό ή καλοκρίλ
Συντονιστές: Δ. Τσάτσας, Α. Χαρίσης
Ομιλητές:
Α.Λαμπρόπουλος Ενδοδοντολόγος, Ειδικευθείς στο Πανεπιστήμιο Tufts, Η.Π.Α.
Δ. Τσάτσας Ενδοδοντολόγος, Ειδικευθείς στο Πανεπιστήμιο Golden Sch., Η.Π.Α.
Α. Χαρίσης Ενδοδοντολόγος, Ειδικευθείς στο Πανεπιστήμιο Golden Sch., Η.Π.Α.
Πρόγραμμα
09.00-16.00 Πρακτική Άσκηση:Διαφορετικά συστήματα μηχανοκίνητων ρινών και τεχνικές θερμοπλαστικοποιημένης γουταπέρκας σε εξαγμένα δόντια με τη χρήση οπτικών μικροσκοπίων
Discussion about this post