H λεύκανση δοντιών είναι αμιγώς ιατρική -και όχι κοσμητική- πράξη, επισημαίνει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε έκθεσή του, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείoυ.
Η έκθεση των Επιθεωρητών, η οποία διαβιβάστηκε μεταξύ άλλων στο Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο Εισαγγελέα, συντάχθηκε κατόπιν ελέγχου σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, χωρίς να έχει άδεια οδοντιατρείου, έπειτα από σχετικές ενέργειες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.
Δυστυχώς, η παράνομη παροχή υπηρεσιών λεύκανσης δοντιών από την συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το φαινόμενο παραπλανητικών διαφημίσεων αναφορικά με την λεύκανση δοντιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράνομα στο χώρο, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής ζητά από την πολιτεία να αναλάβει δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής θέτει και θέμα νομιμότητας ως προς την πώληση και χρήση από τρίτους των λευκαντικών υλικών που δεν ανήκουν στα προϊόντα που μπορούν να κυκλοφορήσουν ευρέως.
Το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας σχετικά με το από ποιους επαγγελματίες και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών στους πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΕΥΥΠ, η εκτέλεση πράξεων λεύκανσης δοντιών από μη οδοντιάτρους θέτει δυνητικά σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, συνιστά αντιποίηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και αντίκειται στον Ν. 4318/2015 «Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας, η υγεία των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο:
– από ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις και γενικότερα από παρενέργειες-ανεπιθύμητες ενέργειες των σκευασμάτων λεύκανσης που ανήκουν στα καλλυντικά προϊόντα,
– από ενδεχόμενες βλάβες από τη χρήση λυχνιών λεύκανσης στα δόντια, τη στοματική κοιλότητα και την περιστοματική περιοχή (νέκρωση δοντιών, εγκαύματα), που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού από μη οδοντιάτρους. Στην έκθεση τονίζεται ρητά ότι «η χρήση των επαγγελματικών λυχνιών λεύκανσης οδόντων πρέπει να γίνεται από οδοντιάτρους, για την αποφυγή βλαβών στην υγεία των πολιτών» και τέλος,
– από την ελλιπή αποστείρωση εργαλείων και εξοπλισμού, όταν η λεύκανση πραγματοποιείται από μη ειδικούς χωρίς την απαραίτητη επιστημονική εκπαίδευση σε θέματα αποστείρωσης, και όταν εφαρμόζεται σε χώρους με εξοπλισμό που δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας οδοντιατρείου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά λοιμώξεων στους ανυποψίαστες πελάτες.
Discussion about this post