Υπό τη σκιά της πανδημίας του SARS-COV2 που έχει διασπαρεί σε πλήθος χωρών σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, πραγματοποιείται ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.
Στο κλίμα της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας που απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο σύνολο των λειτουργών της υγείας, που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους.
Η οδοντιατρική κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα, αρκεί να υπάρξει επάρκεια στο απαραίτητο υγειονομικό υλικό, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία ασθενών και οδοντιάτρων απέναντι σε πιθανή διασπορά του ιού.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, «τα οδοντιατρεία είναι ανοιχτά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και για όσο διάστημα θα υπάρχει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που προσφέρει ασφάλεια για τη μη διασπορά του ιού. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να μεριμνήσει για την επάρκεια των υγειονομικών υλικών, διαφορετικά τα οδοντιατρεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά».
Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική υγεία. Το στόμα είναι μέρος του σώματος και η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και προϋπόθεση της γενικής υγείας. Με μία εξέταση οι οδοντίατροι μπορούν να καταλάβουν το επίπεδο της υγείας του ασθενούς, αφού το στόμα δείχνει πόσο ο ασθενής νοιάζεται για αυτήν και πόσο σέβεται τον εαυτό του.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής – από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθησή μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους.
«Η σωστή και αποτελεσματική φροντίδα του στόματος χαρίζει όχι μόνο στοματική αλλά και σωματική υγεία», σημειώνει ο κ. Δεβλιώτης και ζητεί από την πολιτεία να σχεδιάσει προληπτικές οδοντιατρικές δράσεις για τους πολίτες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μόλις τελειώσει το κύμα πανδημίας Covid-19.
«Οι οδοντίατροι, μπορούμε να συμβάλλουμε στη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ασθένειες και πρέπει να συμμετέχουμε στον επιτελικό σχεδιασμό για τη Δημόσια Υγεία, γιατί, όπως λέμε χαρακτηριστικά, η οδοντιατρική θεραπεία δεν αφορά μόνο το στόμα, αφορά το σώμα ολόκληρο!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΟ.
Discussion about this post