Την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζει η ΕΟΟ.
Συνεχίζεται η διαφωνία της οδοντιατρικής κοινότητας, όπως εκφράστηκε μέσω της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με το υπουργείο Υγείας για το θέμα της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test σε ασθενείς, εφόσον ειδικά οι τελευταίοι είναι εμβολιασμένοι.
Ήδη εδώ και ημέρες η ΕΟΟ είχε εκφράσει προς την ηγεσία του υπουργείου τις ανησυχίες της για τα νέα μέτρα, θέτοντας το εύλογο ζήτημα του επιπλέον κόστους, καθώς η προσφάτως εκδοθείσα Κ.Υ.Α. μεταξύ άλλων καθιστούσε υποχρεωτικό τον έλεγχο με rapid test και για εμβολιασμένους που προσέρχονται σε οδοντιατρεία.
Με εγκύκλιο της προς τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, που φέρει την ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου, η ΕΟΟ καλούσε τα μέλη της να συνεχίσουν να δέχονται κανονικά τους εμβολιασμένους ασθενείς, όπως μέχρι τώρα. Ακολούθησε διευκρινιστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας στην οποία αναφέρεται ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Ωστόσο, γίνεται σαφές πως ακόμα και για τους εμβολιασμένους ασθενείς θα απαιτείται rapid test εφόσον πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.
Κατόπιν αυτών των διευκρινίσεων η ΕΟΟ επανήλθε στο θέμα, και με ψήφισμα προς τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, το οποίο συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν «την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς».
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».
Η ΕΟΟ σημειώνει, εξάλλου, «ότι επί δεκαοχτώ μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς».
«Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων», τονίζει η ΕΟΟ.
Ο κ. Δεβλιώτης, με αφορμή το μείζον θέμα που προέκυψε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
Και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας είμαστε ενωμένοι. Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και «νίκη» του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε».
Discussion about this post