Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στο οδοντιατρείο εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες σε παυσίπονα μετά την εξαγωγή δοντιών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου CEU Cardenal Herrera (UCH) της Βαλένθια και του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα άγχους που αισθάνονται οι ασθενείς πριν από την εξαγωγή, καθώς και αρκετές φυσιολογικές παραμέτρους για να διαπιστώσουν τη σχέση τους με τη μεγαλύτερη ανάγκη για επακόλουθη θεραπεία ανακούφισης του πόνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα οδοντικού άγχους Corah, μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες σε διεθνές επίπεδο, σε 185 ασθενείς πριν υποβληθούν σε εξαγωγή. Αυτοί οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όσο βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής για να εξακριβώσουν το επίπεδο άγχους τους πριν από την εξαγωγή, με βάση μια κλίμακα από καθόλου έως πολύ άγχος.
Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό πριν και μετά την εξαγωγή. Άλλες μεταβλητές περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, την προηγούμενη λήψη παυσίπονων, τον τύπο του τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιήθηκε και τη διάρκεια της εξαγωγής.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κάθε ασθενής έλαβε μια φόρμα για να καταγράψει εάν έπρεπε να λάβει φάρμακα για τον πόνο, όπως 650 mg παρακεταμόλης ή 400 mg ιβουπροφαίνης και πόσο καιρό έπρεπε να πάρουν το φάρμακο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για 15 μήνες, προκειμένου να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων άγχους που εκφράστηκαν από τους ασθενείς, των καρδιακών παλμών τους και της αρτηριακής πίεσης πριν και μετά την επέμβαση.
Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα άγχους στρέφονταν περισσότερο προς την ιβουπροφαίνη ως αντιφλεγμονώδες για τη μείωση του πόνου. Οι ασθενείς με λίγο ή καθόλου άγχος έτειναν να λαμβάνουν παρακεταμόλη ή να μην παίρνουν παυσίπονα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Javier Fernández Aguilar, καθηγητή Οδοντολογίας στο CEU UCH, «ο φόβος και το άγχος των ασθενών που πηγαίνουν σε μια οδοντιατρική κλινική αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Πιστεύεται ότι, στις δυτικές χώρες, ένας στους επτά ασθενείς έχει υψηλά επίπεδα άγχους όταν πηγαίνει στον οδοντίατρο».
«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις αυτό το άγχος θεωρείται φοβία. Τώρα επιβεβαιώσαμε ότι αυτή η συναισθηματική κατάσταση άγχους, στα υψηλότερα επίπεδα, έχει άμεσες επιπτώσεις στη φυσιολογική κατάσταση του ασθενούς και επίσης στη θεραπεία που απαιτείται μετά για να αντιμετωπίσει τον πόνο», πρόσθεσε.
Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με υψηλά και σοβαρά επίπεδα άγχους είναι αυτοί που έλαβαν τα περισσότερα παυσίπονα μετά την εξαγωγή των δοντιών, ειδικά κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Αυτά τα αποτελέσματα μας οδηγούν στο να πιστεύουμε ότι αν μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο άγχους ενός ασθενούς πριν από την εξαγωγή δοντιών, μπορούμε επίσης να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε την κατανάλωση παυσίπονων, ειδικά αντιφλεγμονωδών όπως η ιβουπροφαίνη, με τα επακόλουθα οφέλη που έχει αυτό για τη γενική υγεία», δήλωσε ο Fernández Aguilar.
Discussion about this post