Κύριε Μελακόπουλε πώς αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμα ο τίτλος του συνεδρίου «όταν η γνώση του χθες συναντά τις υποσχέσεις του αύριο»;
Είναι γεγονός ότι για κάθε αύριο χρησιμοποιούνται πάντα βασικές γνώσεις του χθες. Σκοπός μας λοιπόν είναι, βασιζόμενοι σε αυτές να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες τεχνικές, οι οποίες πλέον εφαρμόζονται σε όλες τις ειδικότητες της Οδοντιατρικής. Γι’ αυτό στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα, και ιδιαίτερα στα στρογγυλά τραπέζια, θα καλυφθούν οι εξελίξεις της νέας τεχνολογίας, οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν κατακτήσει πολύ υψηλά επίπεδα. Άλλα από αυτά είναι προσβάσιμα σήμερα στον οδοντίατρο και άλλα θα αξιοποιηθούν στο μέλλον.
Πείτε μας λίγα λόγια για τους βασικούς του άξονες και σε ποιους απευθύνεται
– Καθώς στο συνέδριο φροντίζουμε η θεματολογία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συναδέλφων, ιδιαίτερη θέση έχουν τα κλινικά θέματα, συνεδρίες δηλαδή με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να δοθεί σε αυτούς η ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κλινική πράξη. Επίσης έχει γίνει προσπάθεια για συνεχόμενες θεματικές ενότητες από διαφορετικούς ομιλητές. Κάποιες από αυτές αφορούν τη συμβολή της Οδοντιατρικής στην αισθητική του προσώπου, τα φάρμακα στις επείγουσες περιπτώσεις, και τη χορήγηση αντιμικροβιακών χημειοθεραυπευτικών στην Οδοντιατρική. Έναυσμα για το τελευταίο αυτό θέμα μας έδωσε η εκστρατεία της FDI για τον περιορισμό της χορήγησής τους από τον οδοντίατρο, ώστε να συμβάλλει στη μείωση της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Πρέπει να πούμε εδώ βέβαια, ότι η εκστρατεία είναι καθυστερημένη, καθώς έχει ήδη σημάνει από το τέλος του προηγούμενου αιώνα, το σήμα κινδύνου για το τέλος των αντιβιοτικών.
Όπως είναι φυσικό δεν είναι δυνατό να μη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά μας η Συνεχιζόμενη Οδοντιατρική Εκπαίδευση, διότι όλες οι επιστημονικές εκδηλώσεις σε αυτό στοχεύουν. Θα έχουμε τη χαρά να μας αναπτύξει το θέμα ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Αθ. Δεβλιώτης, στην τωρινή και μελλοντική του διάσταση.
Είχατε εμπειρία στο παρελθόν γύρω απ’ τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου; Υπήρχαν δυσκολίες και προκλήσεις λόγω της πανδημίας;
Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω πολλές φορές στο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο ως ομιλητής, αλλά πρώτη φορά έχω την τιμή της διοργάνωσής του και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ επάξια σε αυτή. Όπως διαφαίνεται και από την ερώτησή σας οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας ήταν αναμενόμενες. Παρά όμως τις δύσκολες συνθήκες όλοι οι ομιλητές, με μεγάλη χαρά, απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή μας.
Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους καθηγητές από τις Οδοντιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και πολλοί καταξιωμένοι, αλλά και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες συνάδελφοι, οι οποίοι αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για την προθυμία τους να στηρίξουν το συνέδριο, που συνεχίζει να καταδεικνύει τη δυναμική του.