Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ), γνωστό ως HAOMS 2024, μια κορυφαία επιστημονική εκδήλωση που αφορά αρκετές ειδικότητες της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής. Το επικείμενο μεγάλο συνέδριο της ΕΕΣΓΠΧ θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Ιανουαρίου 2024, στο κέντρο της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens City Hotel. Ενόψει του HAOMS 2024 συναντήσαμε τον Δρα Δρα Αναστάσιο Ι. Μυλωνά, τον Πρόεδρο της ΕΕΣΓΠΧ, και τον ρωτήσαμε για τη διοργάνωση και τα οφέλη που θα έχουν όσοι το παρακολουθήσουν.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του επικείμενου συνεδρίου και σε ποιους απευθύνεται;
Το κυρίαρχο θέμα και τίτλος του συνεδρίου μας είναι «Αισθητικές και λειτουργικές αποκαταστάσεις στην περιοχή στόματος, γνάθων και προσώπου». Αυτό επιλέχθηκε για να μπορέσουμε να καλύψουμε αμιγώς το φάσμα της ειδικότητάς μας, που αφορά την αισθητική, την επανορθωτική χειρουργική της περιοχής του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, δηλαδή το ευρύτερο φάσμα χειρουργικής, αλλά και για να καλύψει το κατευθυνόμενο πρόγραμμα για οδοντιάτρους, που είναι με τη μορφή μιας παράλληλης ενσωματωμένης ημερίδας με τον θεματικό τίτλο «Από την Αναλογική στην Ψηφιακή Εμφυτευματολογία», και έτσι να προσεγγίσει τα ενδιαφέροντα μεγαλύτερης και ευρύτερης μάζας συναδέλφων οδοντιάτρων, που ενδεχομένως δεν έχουν ενδιαφέρον για κάποια ειδικότερα θέματα που αφορούν τη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική.
Το συνέδριο συνεπώς είναι ανοιχτό σε μια ευρεία γκάμα συναδέλφων. Απευθύνεται σε όλους τους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς και σε όμορες ιατρικές ειδικότητες: σε ωτορινολαρυγγολόγους, σε πλαστικούς και επανορθωτικούς χειρουργούς, σε οφθαλμιάτρους, σε γενικούς χειρουργούς και φυσικά στους οδοντιάτρους. Καλύπτει όλο το φάσμα της ειδικότητάς μας, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς ξεκινάει απ’ την αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού και φτάνει μέχρι τη μεταμόσχευση του προσώπου. Έχει να κάνει με την τραυματολογία του σπλαγχνικού κρανίου, με την ογκολογία της κεφαλής και του τραχήλου, με τη νοσολογία της κροταφογναθικής διάρθρωσης, με τη διόρθωση των προσωποσκελετικών δυσμορφιών που είναι η ορθογναθική χειρουργική. Έχει να κάνει με την αισθητική στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική που περιλαμβάνει τις εφαρμογές των ενέσιμων ενθεμάτων που είναι το υαλουρονικό οξύ, των ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης, δηλαδή το μπότοξ (botox), και την γλυπτική όπως λέμε του προσώπου (facial sculpturing).
Γιατί επιλέχθηκε αυτό το θέμα για το κατευθυνόμενο πρόγραμμα που αφορά κατά βάση τους οδοντιάτρους; Υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια για το ψηφιακό;
Υπάρχει μια δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις ενδιάμεσες αυτές ημερίδες που είναι θεματικές, και οι οποίες ξεκίνησαν κυρίως απ’ τη σύλληψη της ιδέας απ’ την Εταιρεία μας να οργανώνουμε μια ετήσια σύνοδο Εμφυτευματολογίας, όπου εκεί να παρατίθενται όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον χώρο. Είτε αυτό έχει να κάνει με τη Χειρουργική Εμφυτευματολογία είτε με την Προσθετική Εμφυτευματολογία.
Εξάλλου είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα των τριών ετών που μεσολαβεί ανάμεσα στα συνέδρια της ΕΕΣΓΠΧ και γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις ενδιάμεσες ημερίδες, ούτως ώστε να απευθυνόμαστε στο ευρύτερο οδοντιατρικό κοινό, που αγκαλιάζει πάντα τα συνέδριά μας με πολλή αγάπη και με μεγάλη συμμετοχή. Και απ’ την άλλη πλευρά για να ενημερώνουμε τα δικά μας μέλη σε κάποια θέματα τεχνολογίας αιχμής που έχουν να κάνουν με την Εμφυτευματολογία, και από πλευράς χειρουργικής που κατεξοχήν ενδιαφέρει εμάς, αλλά και παρακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις και στον χώρο της Προσθετολογίας, που είναι ο άμεσος συνεργάτης μας στην Εμφυτευματολογία. Η αγαστή συνεργασία της ομάδας είναι αυτή άλλωστε που δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Από εκεί και πέρα πράγματι η τάση είναι από την αναλογική στην ψηφιακή Εμφυτευματολογία. Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία εισάγεται με ένα πολύ έντονο τρόπο στα δρώμενα της Ιατρικής γενικότερα, και ειδικότερα και στη Χειρουργική που αφορά εμάς, αλλά και στην Οδοντιατρική, και στην Εμφυτευματολογία. Το πιο απλό παράδειγμα που μπορώ να πω είναι ότι πολλές φορές ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται πλέον ψηφιακά. Υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα ψηφιακής καθοδήγησης και ιδίως σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ατροφικά οστά ή ελλείμματα, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η ανάλυση με ψηφιακό τρόπο και να επιλέγεται η βέλτιστη θέση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, τόσο από πλευράς διατιθέμενου οστού, χειρουργικής δηλαδή ικανότητας, όσο και από πλευράς προσθετικού αποτελέσματος.
Απ’ την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι και στην Προσθετολογία πλέον οι συμβατικές, κλασικές μέθοδοι, που ήταν ευρύτερα γνωστές και διαδεδομένες την τελευταία δεκαετία και είχαν να κάνουν με την κλασική μέθοδο αποτύπωσης, αντικαθίστανται σήμερα απ’ την ψηφιακή αποτύπωση. Τα ψηφιακά αποτυπώματα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα στην επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει να έχει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή για τον ασθενή. Στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική ειδικότητα είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτό που λένε ψηφιακό χειρουργικό σχεδιασμό.
Συνάδελφοί σας κι άλλοι επιστήμονες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, τα κυνηγούν αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα;
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τάση ενημέρωσης. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων θέλει να ενημερώνεται πάνω σε αυτό που λέγεται ψηφιακός ή εικονικός χειρουργικός σχεδιασμός, το virtual surgical planning κατά τους Αγγλοσάξονες, το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε πολλά γνωστικά αντικείμενα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, είτε αυτό είναι η ορθογναθική χειρουργική είτε έχει εφαρμογή στη χειρουργική ογκολογία της κεφαλής και του τραχήλου. Δηλαδή ξέρουμε πλέον ότι η εκτομή βλαβών και ο σχεδιασμός της αποκατάστασής τους, κυρίως με ελεύθερους αγγειούμενους κρημνούς, με μοσχεύματα δηλαδή που παίρνουμε από την περόνη, την λαγόνια ακρολοφία και από την ωμοπλάτη, γίνεται με ένα ψηφιακό σχεδιασμό, ούτως ώστε να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και στα όρια εκτομής της βλάβης, αλλά και στο μόσχευμα το οποίο λαμβάνεται, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς αυτούς, τους ογκολογικούς, που ξέρουμε ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι συνήθως ακρωτηριαστικές.
Αντίστοιχα, στην Τραυματολογία ξέρουμε ότι σε σύνθετες περιπτώσεις κρανιο-γναθοπροσωπικού τραύματος, ο ψηφιακός σχεδιασμός όσον αφορά τις προκατασκευασμένες πλάκες οστεοσύνθεσης, αλλά και όσον αφορά κάποια πλέγματα τιτανίου, είναι μια μέθοδος η οποία μας προσφέρει προβλέψιμα αποτελέσματα και μειώνει τον χρόνο του χειρουργείου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παίρνει λιγότερη αναισθησία και η καταπόνησή του να είναι μικρότερη. Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα το οποίο επιτυγχάνεται είναι πιο ακριβές.
Και τελικά για την Εμφυτευματολογία, όπου ξέρουμε για τις περιπτώσεις που έχουμε ατροφικές γνάθους ή μεγάλα οστικά ελλείμματα και που γενικά είναι κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, ο ψηφιακός σχεδιασμός και η ψηφιακή Εμφυτευματολογία μας δίνει τις καλύτερες και βέλτιστες δυνατές λύσεις.
Πώς πάνε οι ετοιμασίες για το συνέδριο;
Οι ετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι γνωρίζω απ’ τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Καθηγητή κ. Λάμπρο Ζουλούμη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους απ’ την Ευρώπη και απ’ τις ΗΠΑ. Κοντολογίς θα έλεγα ότι κατά ένα ποσοστό 60-70% είμαστε έτοιμοι και γίνονται οι διαδικασίες για τη διασφάλιση κάποιων τελευταίων λεπτομερειών.
Με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, περίπου πόσοι ομιλητές θα είναι;
Αν και δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ακριβή αριθμό, μπορώ να πω ότι θα είναι περίπου πάνω από 30-35. Περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχει κυκλοφορήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θα υπάρχουν πολλά στρογγυλά τραπέζια, τα οποία κατά παράδοση καλύπτονται απ’ τις Πανεπιστημιακές Σχολές: απ’ την Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας, την Ιατρική Σχολή της Αθήνας και την Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, απ’ τις αντίστοιχες έδρες της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Ξέρω ότι όσον αφορά στους ξένους ομιλητές θα είναι αρκετοί και ειδικότερα όσον αφορά εμένα που ασχολούμαι με ένα ειδικό αντικείμενο της χειρουργικής της κροταφογναθικής διάρθρωσης όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, θα έχουμε τέσσερις ομιλητές εγνωσμένου κύρους, δύο Έλληνες, έναν Ισπανό κι έναν Αμερικανό. Όσον αφορά τις δορυφορικές συνεδρίες οι οποίες οργανώνονται απ’ τις συμμετέχουσες εταιρείες-χορηγούς, ξέρω ότι έχουν μπει στη διαδικασία να καλέσουν κάποιους εγνωσμένου κύρους ομιλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν είτε με φυσική παρουσία είτε με διαδικτυακή.
Θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης;
Σε αυτό το συνέδριο δεν θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, όπως έγινε στα συμπόσια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Θα υπάρχει όμως η δυνατότητα για κάποιους ομιλητές που βρίσκονται σε άλλες χώρες και που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να απευθύνουν την ομιλία τους διαδικτυακά.
Θέλετε ένα απευθύνετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας; Τι θα αποκομίσουν αν παρακολουθήσουν το συνέδριο;
Τα συνέδρια όλων των επιστημονικών ιατρικών και οδοντιατρικών εταιρειών στην ουσία στοχεύουν και υπηρετούν τον θεσμό της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε σήμερα πολύ καλά ότι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση είναι μια αναγκαιότητα, αφενός για να διατηρείται ο γιατρός σε συνεχή ενημέρωση και επαφή με τα δρώμενα και τις εξελίξεις της επιστήμης, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και απ’ την αποφοίτηση απ’ την Ιατρική ή την Οδοντιατρική Σχολή, μέσα στον επόμενο χρόνο χάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γνώσεων λόγω της συνεχούς και αλματώδους εξέλιξης της επιστήμης, και δη της Ιατρικής και Οδοντιατρικής. Αφετέρου είναι μια ευκαιρία για να μπορεί κανείς παρακολουθώντας τα συνέδρια να ελέγχει το επίπεδο των γνώσεων του, να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και με αυτό τον τρόπο να καθίσταται περισσότερο χρήσιμος για τους ασθενείς του.
Ξέρουμε ότι οι εφαρμοσμένες επιστήμες, όπως είναι η Ιατρική και η Οδοντιατρική, έχουν άμεση συνάρτηση με την τεχνολογία, με την επιστημονική εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, που πραγματοποιείται με ένα αλματώδη ρυθμό θα μπορούσα να πω. Κατά συνέπεια εάν κάποιος δεν παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη και τα συνέδρια αυτά, που είναι οι κορυφαίες επιστημονικές εκδηλώσεις του κάθε κλάδου, δεν θα μπορεί να διατηρείται σε ένα επίπεδο συνεχούς ενημέρωσης και δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί στον ασθενή του.
Τα συνέδρια της σήμερον δεν έχουν εξάλλου καμιά σχέση με αυτά που γίνονταν πριν 15-20 χρόνια, γιατί είναι πάρα πολύ διαδραστικά. Δηλαδή δεν είναι ένα συνέδριο όπου ακούμε την αυθεντία ή κάποιον που έχει απλά να μας μεταφέρει μια γνώση. Είναι πολλές οι εκπαιδευτικές δυνατότητες, είναι στρογγυλά τραπέζια, συνεδρίες αντιπαραθέσεων, κλινικά φροντιστήρια, workshops, επιτραπέζιες επιδείξεις. Δηλαδή έχουμε πάρα πολλές μορφές που δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε σύνεδρο να επιλέξει ανάλογα με αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.
Το σημαντικό είναι ότι στα σύγχρονα συνέδρια υπάρχει ο θεσμός των Keynote Speakers, δηλαδή των κεντρικών ομιλητών που είναι κάποιοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, κλινικοί επιστήμονες, ερευνητές, που μπορούν ακριβώς να μας μεταφέρουν και την εμπειρία τους, εφόσον πρόκειται για κλινικούς επιστήμονες, αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην επιστήμη, εφόσον πρόκειται για ερευνητές.
Η δυνατότητα ενός γενικού οδοντιάτρου ή και ενός ειδικού οδοντιάτρου, όπως ο προσθετολόγος, ο περιοδοντολόγος, να παρακολουθήσουν το συνέδριό μας και την ενσωματωμένη ημερίδα για οδοντιάτρους, νομίζω ότι προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και να διαμορφώσουν απόψεις, να δουν τη δική μας προσέγγιση όλων των θεμάτων της στοματικής και γναθοπροσωπικής χώρας. Και απ’ την άλλη πλευρά όσον αφορά στις όμορες ιατρικές χειρουργικές ειδικότητες, ένας ΩΡΛ έχει επίσης πολλά να επωφεληθεί απ’ την παρακολούθηση του συνεδρίου, ένας πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, ένας οφθαλμίατρος και μάλιστα αυτός που λέμε Οφθαλμοπλαστικός Χειρουργός (oculoplastic surgeon).
Απευθυνόμενο το συνέδριο σε μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων δίνει τη δυνατότητα στους παρακολουθούντες να δουν την τάση της σύγχρονης στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής, όχι μόνο όπως ασκείται στην Ελλάδα αλλά και όπως εξελίσσεται και διαμορφώνεται στα σύγχρονα κέντρα και στο εξωτερικό, αποκομίζοντας επίσης όλες τις σχετικές γνώσεις αιχμής.
Discussion about this post