Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με την απώλεια βάρους, την εξάντληση και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα σε ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.
Στην εν λόγω μελέτη με τίτλο “Influence of Poor Oral Health on Physical Frailty: A Population-Based Cohort Study of Older British Men” εξετάστηκαν περισσότεροι από 1000 άνδρες ηλικίας μεταξύ 71 και 92 ετών σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης φανέρωσαν ότι όσοι είχαν κακή στοματική υγεία είχαν επίσης αστάθεια στα χέρια και περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό.
“Τα προβλήματα στοματικής υγείας είναι συχνότερα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, με την απώλεια δοντιών, την ουλίτιδα, την τερηδόνα και την ξηροστομία να αποτελούν τις συνήθεις αιτίες προβλημάτων”, δήλωσε ο Δρ Nigel Carter, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας.” Αυτές οι συνθήκες δεν επηρεάζουν μόνο τη στοματική υγεία, αλλά επιδρούν και στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.Συχνά βλέπουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες που μπορεί να έχει η φτωχή στοματική υγεία στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας της μάσησης, της κατάποσης, της ομιλίας, της επαρκούς διατροφής και ακόμη και του χαμόγελου” , πρόσθεσε ο ίδιος.
Η σημασία της στοματικής υγείας
Το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας υποστηρίζει ότι αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της στοματικής υγείας στους ηλικιωμένους. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές αλλαγές στον ηλικιωμένο πληθυσμό του και ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου επτά εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
“Οι αισθητηριακές διαταραχές στην όραση και στην ακοή, η κακή φυσική λειτουργία και το ευρύτερο ιστορικό του ασθενούς είναι συχνά αυτά που λαμβάνονται υπόψη όταν εντοπίζεται η γενικευμένη αδυναμία των ηλικιωμένων (frailty)∙ η στοματική υγεία συχνά αγνοείται, όταν αξιολογείται η φροντίδα των ηλικιωμένων“, σχολίασε ο Δρ Carter.
“Οι οδοντιατρικές εξετάσεις και η υγεία του στόματος ενός ατόμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμους δείκτες αδυναμίας και να προστεθούν στις γενικές εκτιμήσεις για τον έλεγχο της υγείας σε ηλικιωμένους“.
“Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον έγκαιρο εντοπισμό των αναγκών του ηλικιωμένου πληθυσμού, προκειμένου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να τις διαχειρίζονται γρήγορα και σωστά“, κατέληξε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι αναλυτικά η μελέτη είναι διαθέσιμη στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.
Discussion about this post