Συνέντευξη με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Φοίβο Μαδιανό.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Φέτος τον Ιούνιο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κοπεγχάγη και ο λόγος δεν είναι άλλος απ’ το EuroPerio 10, που επιστρέφει με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το μεγαλύτερο συνέδριο Περιοδοντολογίας και οδοντικών εμφυτευμάτων διοργανώνεται για δέκατη φορά και ως επετειακό θα είναι πιο ενισχυμένο από ποτέ σε πρόγραμμα, ενώ επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες. Το τριήμερο 15-18 Ιουνίου 2022, η «καρδιά» της επιστημονικής κοινότητας της Περιοδοντολογίας -και όχι μόνο- θα χτυπάει, λοιπόν, στο Bella Center, έναν απ’ τους μεγαλύτερους συνεδριακούς χώρους στην Ευρώπη.
Πίσω απ’ τη διοργάνωση μάλιστα υπάρχει ελληνική υπογραφή, καθώς πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του EuroPerio 10 είναι για πρώτη φορά Έλληνας επιστήμονας. Πρόκειται για τον κ. Φοίβο Μαδιανό, καθηγητή Περιοδοντολογίας και Πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του και μας μίλησε για όλα όσα να περιμένει όποιος εγγραφεί στο EuroPerio 10, αλλά και τις προκλήσεις ενός τόσο μεγάλου γεγονότος από πλευράς διοργάνωσης.
– Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τις θεματικές του. Είναι έτοιμο;
Καθώς το συνέδριο κανονικά γίνεται κάθε τρία χρόνια, το πρόγραμμα ήταν ήδη έτοιμο καθώς ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Ιούνιο. Θα συμμετέχουν πάνω από 130 ομιλητές, εκ των οποίων μόνο 2-3 που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό δεν μπορούν να έρθουν την νέα ημερομηνία φέτος και έτσι αντικαταστάθηκαν.
Το πρόγραμμα έχει δομηθεί σε βασικούς άξονες που αφορούν τον κλινικό, τον ειδικό περιοδοντολόγο, τον ερευνητή, τον γενικό οδοντίατρο και τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες που αφορούν θεματικές ενότητες: κάποιες αφορούν στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, στα εμφυτεύματα, άλλες αφορούν στη σχέση της περιοδοντίτιδας με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες, αλλά και με τη γενική υγεία και πώς μπορεί να επιδρά σε άλλα νοσήματα κτλ. Έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος και αγγίζει πολλές διαφορετικές ειδικότητες, γι’ αυτό και στο EuroPerio ένα μεγάλο κομμάτι των συμμετεχόντων δεν είναι περιοδοντολόγοι, αλλά είτε γενικοί οδοντίατροι, είτε συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων.
– Τι πρωτοποριακό θα δούμε φέτος;
Καταρχάς, με δεδομένο ότι οι ομιλητές είναι οι κορυφαίοι όχι μόνο απ’ την Ευρώπη, αλλά και απ’ την Αμερική και όλο τον πλανήτη, κάθε φορά παρουσιάζονται όχι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και οι μελλοντικές.
Βέβαια σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι είναι ένα συνέδριο που δεν γίνεται κάθε χρόνο. Ένας λόγος παραπάνω φέτος που γίνεται τέσσερα χρόνια μετά το προηγούμενο, και υπάρχουν πολλές εξελίξεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απ’ τους πλέον καταξιωμένους κλινικούς και ερευνητές στον κόσμο.
Επίσης, με δεδομένη τη μεγάλη απήχηση που είχε η θεματική ενότητα του ζωντανού χειρουργείου στο προηγούμενο EuroPerio, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα ζωντανά χειρουργεία απ’ τους καλύτερους κλινικούς. Θα έχουμε ένα ζωντανό χειρουργείο για οστική ανάπλαση ατροφικής γνάθου από τον Istvan Urban. Επίσης, θα γίνουν άλλα δύο χειρουργεία που θα αφορούν στην αντιμετώπιση υφιζήσεων στα ούλα και μάλιστα από δύο κλινικούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο κλινικό πρόβλημα με δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές. Οπότε θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον session όπου για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα, ας πούμε, χειρουργικό debate. Αυτό νομίζω είναι μια καινοτομία, η οποία δεν έχει ξαναγίνει σε οδοντιατρικό συνέδριο.
Μια άλλη καινοτομία φέτος είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει την εγγραφή τους στο συνέδριο να δουν σε δεύτερη φάση, on demand, μαγνητοσκοπημένες τις συνεδρίες που είτε δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ζωντανά, είτε θα ήθελαν να ξαναδούν.
– Τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης θα την έχει κάποιος ακόμα κι αν δεν παρακολουθήσει το συνέδριο;
Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, γιατί η ψυχή αυτού του συνεδρίου είναι το να βρισκόμαστε εκεί και να έχουμε ζωντανή διάδραση. Δεν είναι ένα webinar ή ψηφιακή εκδήλωση, αλλά νομίζω η κορωνίδα των συνεδρίων όχι μόνο στην Περιοδοντολογία αλλά στον χώρο της Οδοντιατρικής γενικότερα. Αυτό δεν μπορεί να σχεδιαστεί σαν ένα virtual συνέδριο.
Όμως επειδή είναι σημαντικό να ικανοποιήσουμε το βασικό παράπονο μέχρι τώρα των περισσοτέρων, που ήταν ότι πραγματικά υπήρχε τόσο πολύ ενδιαφέρον υλικό ταυτόχρονα, που δεν προλάβαιναν ή δεν ήξεραν τι να επιλέξουν αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή την επιλογή.
Αν κάποιος απ’ αυτούς που έχει εγγραφεί στο συνέδριο δεν μπορέσει για κάποιο λόγο να παραστεί θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης on demand με αυτό τον τρόπο, καθώς θα έχουμε βιντεοσκοπήσει τα τρία βασικά session που τρέχουν παράλληλα.
– Μιας και μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο συνέδριο, καθώς στο παρελθόν έχει προσελκύσει μέχρι και 10.000 άτομα, πώς θα το καλύψετε από άποψη χώρου, με δεδομένη την πανδημία;
Όσον αφορά στα ζωντανά χειρουργεία θα γίνουν στο μεγάλο αμφιθέατρο, το οποίο ενδεχομένως είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με χωρητικότητα 7.500 ατόμων. Είναι μια ολοκαίνουρια αίθουσα στο Bella Center, που παραδόθηκε μέσα στο 2021, και πραγματικά μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες. Δηλαδή θεωρητικά ακόμα κι αν όλοι οι σύνεδροι ήθελαν να πάνε ταυτόχρονα στο plenary session οριακά θα μπορούσαμε να τους καλύψουμε. Βέβαια δεν είναι και οι 10.000 σύνεδροι, μέσα σε αυτό τον αριθμό είναι οι εκθέτες, το industry, το προσωπικό κτλ.
– Οι περιορισμοί που έχει φέρει η πανδημία δεν θα σας φέρουν προβλήματα ως προς τη διαχείριση όλου αυτού του κόσμου;
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πλέον δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Η Δανία είναι μια απ’ τις πρώτες χώρες που αίρουν τα μέτρα και απ’ τις πιο ασφαλείς, όσον αφορά στον Covid. Πιστεύω ότι τον Ιούνιο θα είναι πολύ καλύτερα, αλλά ειδικά στη Δανία τα πράγματα είναι πολύ καλά ακόμα και τώρα. Άλλωστε στον πληθυσμό στον οποίο εμείς αναφερόμαστε, που είναι οδοντίατροι, το ποσοστό του εμβολιασμού πρέπει να ξεπερνά το 95%, αν δεν είναι καθολικό.
– Μπορούμε να μιλήσουμε δηλαδή για μια διοργάνωση που θα θυμίζει τα παλιά;
Ναι, με κάποιους πολύ μικρούς περιορισμούς που δεν νομίζω ότι θα επιδράσουν στην κανονικότητα του συνεδρίου ή θα αλλάξουν τη φύση του. Με κάποια επιφύλαξη βέβαια.
– Ως προς τις συμμετοχές: είστε ικανοποιημένοι; σε τι επίπεδα κινούνται;
Βλέποντας και συγκρίνοντας τα νούμερα με το προηγούμενο συνέδριο στο Άμστερνταμ, που ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του EuroPerio, η πορεία είναι ανάλογη και συγκρίσιμη. Φυσικά και στο Άμστερνταμ η πλειοψηφία των εγγραφών, έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.
– Απ’ την Ελλάδα υπάρχει σημαντική συμμετοχή;
Απ’ τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα βλέπουμε σημαντικότατη συμμετοχή. Και μάλιστα είναι στην πρώτη δεκάδα των χωρών από όλη την Ευρώπη, που σημαίνει ότι οι Έλληνες συνάδελφοι ανταποκρίνονται, το περίμεναν και φυσικά έχουν ένα λόγο παραπάνω μιας και για πρώτη φορά ο πρόεδρος του συνεδρίου είναι απ’ την Ελλάδα.
…Φοιτητές;
Οπωσδήποτε περιμένουμε ένα αριθμό φοιτητών, κυρίως μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών, που έχουν έτσι κι αλλιώς μειωμένο κόστος εγγραφής.
– Πώς επιλέχθηκε η Κοπεγχάγη και πώς εξηγείται που ενώ ο πρόεδρος του συνεδρίου είναι Έλληνας το συνέδριο γίνεται στη Δανία;
Πριν από περίπου δέκα χρόνια, βλέποντας την ολοένα και αυξανόμενη δυναμική του συνεδρίου, αποφασίσαμε να αναθέσουμε σε μια εταιρεία να σκανάρει όλη την Ευρώπη και να βρει πού υπάρχουν συνεδριακά κέντρα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το EuroPerio. Είχαμε φυσικά αυξημένες απαιτήσεις, όχι μόνο για ακόμα πιο μεγάλες αίθουσες αλλά και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, γιατί το εκθεσιακό κομμάτι του συνεδρίου είναι παρά πολύ σημαντικό.
Ο εκθεσιακός αυτός χώρος για να είναι εύκολα προσβάσιμος από όλους τους συνέδρους θα πρέπει στο ίδιο επίπεδο ορόφου να έχει μια αίθουσα των 3.500-4.000 ατόμων, μια αίθουσα των 2.500, καθώς και όλο τον συνεδριακό χώρο. Αυτές τις απαιτήσεις που τέθηκαν για να είναι αντάξιος ο χώρος για ένα τέτοιο συνέδριο, βρέθηκε ότι τις πληρούν μόνο πέντε πόλεις στην Ευρώπη. Για να καταλάβετε, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και μέχρι πρόσφατα η Γερμανία δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν το EuroPerio. Δυστυχώς ούτε η Ελλάδα.
Τότε λοιπόν αποφασίστηκε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιείται εναλλάξ μόνο στους πέντε αυτούς συνεδριακούς χώρους, δηλαδή σε πέντε πόλεις, οι οποίες πρόσφατα έγιναν έξι καθώς προστέθηκε το Μόναχο. Έτσι, λοιπόν, τότε πάρθηκε η απόφαση να αποσυνδεθεί η εθνικότητα του προέδρου του συνεδρίου απ’ τον τόπο διεξαγωγής. Φυσικά αν αύριο η Ελλάδα αποκτήσει ένα εκθεσιακό χώρο κατάλληλο να φιλοξενήσει ένα συνέδριο 10.000 ανθρώπων με αυτές τις προδιαγραφές, θα προστεθεί, όπως και όποια άλλη πόλη αποκτήσει ένα τέτοιο χώρο.
– Πέρα απ’ το πλούσιο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, θα υπάρχει και κάτι κοινωνικό; τι να περιμένει όποιος έρθει εκεί;
Εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι το πιο ενισχυμένο όλων των εποχών, υπάρχουν πολλές σκέψεις και για κοινωνικά events. Έχουμε πολύ πρωτοποριακές ιδέες για την τελετή έναρξης και φυσικά για το gala dinner, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για ένα πάρτι όπως είχε γίνει στο Άμστερνταμ, που όμως θα εξαρτηθεί από το τι συνθήκες θα επικρατούν. Θα υπάρχουν πάντως πολλά κομμάτια κοινωνικά.
– Πόσο απαιτητικό είναι όλο αυτό ως προς τη διοργάνωση;
Πολύ απαιτητικό. Είναι πολλά τα θέματα που χρειάζεται κανείς να αντιμετωπίσει ακόμα και σε «φυσιολογικές» συνθήκες και ακόμα περισσότερο σε μια πρωτόγνωρα ρευστή εποχή που χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις που δεν καλείται συνήθως να πάρει η οργανωτική επιτροπή. Ευτυχώς, νομίζω, πήραμε πολύ σωστή απόφαση το καλοκαίρι του ’20 να αναβάλουμε το συνέδριο για ένα χρόνο, παρόλο που τότε πολλοί ήταν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της εταιρείας που διοργανώνει το συνέδριο τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία, αλλά σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε πολλές τηλεδιασκέψεις, αλλά και δια ζώσης συναντήσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.
*Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Europerio 10 αλλά και χρήσιμες πληροφορίες γύρω απ’ το συνέδριο στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.efp.org/europerio/.
Discussion about this post