Το υψηλό κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σε αρκετές χώρες να μένουν με λίγα χρήματα και να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOS One (29, Απρ 2015).
Η μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μαλαισία αξιολόγησε το μέγεθος των «καταστροφικών δαπανών» για την υγεία των δοντιών σε 41 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μια δαπάνη ορίστηκε ως «καταστροφική» αν έφτανε σε τουλάχιστον 40% της ικανότητας ενός νοικοκυριού να πληρώσει.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούν περισσότερους από 182.000 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω (69.315 σε 18 χώρες με χαμηλό εισόδημα, 59.645 σε 15 χώρες κατώτερου μεσαίου εισοδήματος, και 53.047 σε οκτώ χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος) που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Έρευνα για την Υγεία 2002-2004 που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(Π.Ο.Υ.).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 7% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υποστεί «καταστροφικές δαπάνες» για τη στοματική υγεία κατά τον τελευταίο μήνα. Οι «καταστροφικές δαπάνες» ήταν πιο συχνές σε πλουσιότερα, αστικά και μεγαλύτερα νοικοκυριά και αφορούσαν τις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η οδοντιατρική περίθαλψη είναι περισσότερο συνάρτηση της ικανότητας ενός νοικοκυριού να πληρώσει και λιγότερο των οδοντιατρικών αναγκών των ανθρώπων.
Η ανάλυση δεν αξιολόγησε το έμμεσο κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης, όπως η απώλεια εισοδήματος λόγω της κακής υγείας, τα ταξίδια προς αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας, η αναμονή σε κλινικές, ή η παροχή φροντίδας στα μέλη της οικογένειας. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα ίσως να υποτιμούν τις οικονομικές συνέπειες της οδοντιατρικής φροντίδας σε αυτά τα νοικοκυριά, αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου από το King’ s College του Λονδίνου.
«Η αγορά οδοντιατρικών υπηρεσιών μπορεί να κοστίσει σε νοικοκυριά ένα μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους και να ωθήσει πολλούς στη φτώχεια και το μακροπρόθεσμο χρέος», αναφέρει στο Δελτίο Τύπου ο βασικός συγγραφέας Εντουάρντο Bernabé, BDS, PhD, από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο του King ‘s College του Λονδίνου. «Εκείνοι που χρειάζονται οδοντιατρική θεραπεία αντιμετωπίζουν διπλό κόστος, το άμεσο κόστος της αγοράς της υπηρεσίας και την έμμεση απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από την ανάγκη να υπόκεινται σε θεραπεία κατά τη διάρκεια εργάσιμων ωρών».
Η μελέτη τονίζει το χαμηλό επίπεδο της οικονομικής προστασίας που απολαμβάνουν οι πολίτες από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σημείωσε ο Δρ Bernabé.
«Οι υποστηρικτές της δημόσιας οδοντιατρικής υγείας και οι διεθνείς οδοντιατρικοί οργανισμοί θα πρέπει να πιέσουν ώστε η οδοντιατρική φροντίδα να συμπεριληφθεί στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την καθολική κάλυψη υγείας», κατέληξε ο ίδιος.
Discussion about this post