Ρυθμίζοντας τη συχνότητα και την ένταση των ήχων που παράγονται κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, ερευνητές από την Ιαπωνία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με την απόδοση του βουρτσίσματος αλλά και την συνολική ικανοποίηση που νιώθουν υιοθετώντας τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής. Αναλυτικά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας με τίτλο «Modulating tooth brushing sounds to affect user impressions» είναι διαθέσιμα στην επιστημονική έκδοση International Journal of Arts and Technology, Τομ. 8, No. 4.
Σε μελέτες με εθελοντές, Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Electro-Communications στο Chōfu διερεύνησαν το πώς οι ήχοι από το βούρτσισμα μπορούν να επηρεάσουν την αποδοτικότητα της διαδικασίας αλλά και την συνολική ικανοποίηση. Ηχογραφώντας τους ήχους που παράγονται κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος με ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο είχε ενσωματωθεί σε μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόβουρτσα, μετέφεραν τον ήχο στους εθελοντές μέσω ακουστικών για να δουν τις αντιδράσεις τους.
Έγινε αντιληπτό ότι τροποποιώντας τον τόνο, τη συχνότητα και την ένταση του ήχου οι ερευνητές μπορούσαν να αλλάξουν και τις αντιλήψεις των εθελοντών σχετικά με την άνεση και την αίσθηση επιτεύγματος που ένιωθαν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ηχητικά ερεθίσματα όχι μόνο καθιστούσαν πιο άνετη την εμπειρία του βουρτσίσματος για τους εθελοντές, αλλά ταυτόχρονα τους δημιουργούσαν την αίσθηση ότι τα δόντια τους ήταν πιο καθαρά στη διάρκεια της διαδικασίας.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, μια πιθανή εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών παραδοσιακά παρέχει μια «αρνητική ανταμοιβή», υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει μια άμεση επιβράβευση, καθώς κάποιος βουρτσίζει τα δόντια του για να αποφύγει την ανάπτυξη τερηδόνας. Κατά συνέπεια διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες δεν ελάμβαναν υπόψη τους τις επιπτώσεις της παράλειψης του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών μέχρι να βρεθούν αντιμέτωποι με την τερηδόνα ή άλλες οδοντιατρικές νόσους.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι δυνατό να παρακινήσει κανείς τους ανθρώπους να υιοθετήσουν το καθημερινό βούρτσισμα δοντιών τροποποιώντας τα ηχητικά ερεθίσματα που παράγονται κατά τη διαδικασία βουρτσίσματος, ώστε η συνολική εμπειρία να γίνεται πιο ευχάριστη. Ενώ το πρωτότυπο σύστημα της μελέτης απαιτεί το να φορά κανείς ακουστικά, μια μέθοδο που είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί στην πραγματική ζωή, μια φουτουριστική, «έξυπνη» οδοντόβουρτσα θα μπορούσε να ενσωματώνει αυτές τις λειτουργίες αυξάνοντας την ικανοποίηση των ανθρώπων από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καλύτερη στοματική υγεία.
Discussion about this post