Η αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών – μερικές φορές, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Στην οδοντιατρική, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας. Ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στη θεραπεία της σοβαρής περιοδοντικής νόσου, μία νέα έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες δείχνει ότι σε περιπτώσεις μέτριας περιοδοντίτιδας, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να αποφύγουν τα αντιβιοτικά πιο συχνά.
Στην εν λόγω μελέτη, ερευνητές από 8 γερμανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία διερεύνησαν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου και την προκύπτουσα απώλεια οστικής μάζας σε 406 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα για 27,5 μήνες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μηχανικό καθαρισμό: στους μισούς από αυτούς παράλληλα με την θεραπεία χορηγήθηκαν και αντιβιοτικά, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επαναξιολόγηση και λάμβαναν θεραπεία συντήρησης κάθε τρεις μήνες.
Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να εξετάσουν την επίδραση των αντιβιοτικών στην εξέλιξη της νόσου και στην περαιτέρω απώλεια πρόσφυσης των δοντιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν ότι η θεραπεία με και χωρίς αντιβιοτικά ήταν αποτελεσματική στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, αν και οι ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά εμφάνισαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.Η περιοδοντίτιδα προχώρησε στο 5,2 % των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα των αντιβιοτικών και στο 7,6% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το ποσοστό των περιοχών που παρουσίασαν περαιτέρω απώλεια πρόσφυσης ανήλθε στο 5,3% στην ομάδα των αντιβιοτικών και 7,8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου, αν και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς καλύτερο σε ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά, δε φαίνεται να υπάρχει σχετικά μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος της θεραπείας με αντιβιοτικά σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, κατέληξαν οι ερευνητές.
“Στους συμμετέχοντες στη μελέτη μας, η πρόσθετη αντιβιοτική θεραπεία περιόρισε το όφελος μόνο σε σχέση με την εξέλιξη της νόσου,” δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης κι επικεφαλής του τμήματος Περιοδοντολογίας και Συντηρητικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Münster, Καθηγητής Benjamin Ehmke. Ωστόσο, συγκεκριμένες παράμετροι της περιοδοντικής νόσου, ιδιαίτερα το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση στην ομάδα των αντιβιοτικών, παρατήρησε ο Καθηγητής Ehmke. “Ανάλογα με το πώς ένας οδοντίατρος αξιολογεί αυτές τις παραμέτρους, μπορεί να πάρει την απόφαση να χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερα αντιβιοτικά”, σχολίασε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ehmke, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς που έχουν μια μέτριας μορφή περιοδοντίτιδα. «Η στοματική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα της φλεγμονής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. “Για τους ασθενείς μέσης ηλικίας με μια «κανονική» εξέλιξη της νόσου, η θεραπεία χωρίς αντιβιοτικά είναι επαρκής στις περισσότερες περιπτώσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα προτείνουν εξατομικευμένη θεραπεία σε σχέση με την ηλικία και το συνολικό κίνδυνο περιοδοντίτιδας. “Οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και επιθετικές μορφές περιοδοντίτιδας αποτελούν εξαίρεση. Για αυτούς, τα αντιβιοτικά παραμείνουν η θεραπεία εκλογής”, κατέληξε ο Καθηγητής Ehmke.
Σημειώνεται ότι η μελέτη με τίτλο “Is progression of periodontitis relevantly influenced by systemic antibiotics? A clinical randomized trial” δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2015 του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Periodontology.
Discussion about this post