Ο αριθμός των δοντιών που διατηρούμε όσο μεγαλώνουμε αποτελεί δείκτη για τη διάρκεια ζωής μας, φαίνεται να υποστηρίζουν πρόσφατες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έρευνες συνδέουν την απώλεια δοντιών με το «άγχος» κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων κοινωνικών, συναισθηματικών, οικονομικών, και εκπαιδευτικών εμπειριών καθώς επίσης και με θέματα υγείας όπως χρόνιες ασθένειες, γενετικές συνθήκες, διατροφική πρόσληψη και επιλογές τρόπου ζωής.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είχαν χάσει 5 ή περισσότερα δόντια μέχρι την ηλικία των 65 ετών ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, και οστεοπόρωση, ασθένειες που θα μπορούσαν να περιορίσουν σοβαρά τη διάρκεια ζωής. Πολλές από αυτές τις ασθένειες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την ποιότητα ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των δοντιών στους ηλικιωμένους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους. Επίσης, η απώλεια των δοντιών έχει θετική συσχέτιση με την μικρότερη διάρκεια ζωής.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χάσει τα δόντια του», ανέφερε ο Δρ Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation. «Μπορεί να είναι λόγω τραύματος, καπνίσματος ή εξαιτίας της διατήρησης μιας ρουτίνας φτωχής στοματικής υγιεινής. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ουλίτιδα, η οποία επίσης συνδέεται με ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ο διαβήτης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μάλιστα, το Oral Health Foundation επικαλείται παρόμοια μελέτη, η οποία φανέρωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν όλα τα δόντια τους όταν συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια ζωής!
«Είναι πλέον προφανές ότι αυτό που συμβαίνει στο στόμα μας μπορεί πραγματικά να είναι ένα χρήσιμο “παράθυρο” για τη γενική υγεία μας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρουμε την κατάλληλη φροντίδα στο στόμα μας και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό», δήλωσε ο Δρ Carter. «Χαιρετίζουμε κάθε έρευνα που συμβάλλει σε περισσότερη γνώση σχετικά με το θέμα αυτό, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον εντοπισμό και την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια των δοντιών και άλλες σοβαρές συστηματικές νόσους», κατέληξε ο ίδιος.
Τα στοιχεία προέρχονται από τις έρευνες:
“Tooth Loss as a Predictor of Shortened Longevity: Exploring the Hypothesis”. Periodontology 2000.
“An Oral Health Study of Centenarians and Children of Centenarians”. Journal of the American Geriatrics Society.
Discussion about this post