Η κακή στοματική υγεία και ιδιαίτερα η απώλεια των δοντιών συνδέεται με αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από σχετική έρευνα με αντικείμενο τη σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας μέσω της έναρξης της θεραπείαςDarapladib», μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του αντι-αθηροσκληρωτικού φαρμάκου,darapladib, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της αυτο-αναφερόμενης απώλειας δοντιών και της αιμορραγίας λόγω περιοδοντίτιδας με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σε υψηλού κινδύνου ασθενείς με στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Στην αρχή της έρευνας, 15.828 συμμετέχοντες από 39 χώρες κλήθηκαν να απαντήσουν αναφορικά με τον αριθμό των δοντιών τους, αλλά και την συχνότητα εμφάνιση αιμορραγίας εξαιτίας περιοδοντικής νόσου. Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν δεδομένα σχετικά με τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, ανιχνεύοντας επιμέρους συσχετισμούς με μεταβλητές, όπως ο διαβήτης, η ηλικία, το κάπνισμα αλλά και το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περίπουτο 40%των συμμετεχόντωνείχαν λιγότερααπό 15δόντια, το 16% των ερωτωμένων δεν είχε καθόλου δόντια, ενώ το 25% των ατόμων ανέφεραναιμορραγία οφειλόμενη σε περιοδοντίτιδα.
Μάλιστα, για κάθεμείωση στον αριθμότων δοντιών,οι ερευνητές παρατηρούσαν αυξανόμενα επίπεδατης Lp-PLA2, ενός ενζύμου που αυξάνει την φλεγμονήκαι προωθείτη σκλήρυνση των αρτηριών, καθώς καιαύξησηάλλων καρδιακών δεικτών κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των LDL, σακχάρου του αίματος, αρτηριακής πίεσης, και της περιμέτρου της μέσης. Οι συμμετέχοντεςμε τα λιγότερα δόντιαείχαν επίσηςμεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη,με τις πιθανότητες να αυξάνονται κατά11% για κάθε μείωση που παρατηρούταν στον αριθμό δοντιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μεγαλύτερη απώλεια δοντιών εμφάνιζε υψηλή συσχέτιση με το να είναι κάποιος καπνιστής ή να κάπνιζε στο παρελθόν, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Τέλος, συσχέτιση παρατηρήθηκε στην εμφάνιση αιμορραγίας εξαιτίας περιοδοντίτιδας και τα υψηλά ποσοστά κακής χοληστερόλης, αλλά και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε όσους συμμετέχοντες εμφάνιζαν αιμορραγία, υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να μην κάπνιζαν και να είχαν ανώτερη εκπαίδευση.
Πηγή: www.drbicuspid.com
Discussion about this post