Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχώς κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων και στους κύκλους των νυν και πρώην καπνιστών, καθώς συχνά εκλαμβάνεται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Ωστόσο, δύο πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά φανέρωσαν ότι η έκθεση στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί βλάβες στον ιστό των ούλων, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να οδηγήσουνν σε μόλυνση, φλεγμονή και περιοδοντική νόσο.
Και οι δύο μελέτες διερεύνησαν την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία του στόματος τόσο σε κυτταρικό όσο και σε μοριακό επίπεδο σε in vitro πειράματα. Η ομάδα του Καθηγητή Mahmoud Rouabhia από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ εξέθεσε τα επιθηλιακά κύτταρα των ούλων στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των κυττάρων πέθαναν εντός λίγων ημερών. «Το επιθήλιο του στόματος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά των μικροβιακών λοιμώξεων», εξήγησε ο Καθηγητής Rouabhia. «Το επιθήλιο μας προστατεύει από διάφορους μικροοργανισμούς που ζουν στο στόμα μας», κατέληξε ο ίδιος.
Προκειμένου να αναπαραστήσουν τι συμβαίνει στο στόμα ενός ατόμου ενώ εισπνέει τον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι Καναδοί ερευνητές τοποθέτησαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα σε έναν μικρό θάλαμο που περιείχε ένα υγρό που προσομοίαζε τις ιδιότητες του σάλιου. Έπειτα, τα επιθηλιακά κύτταρα «εκτέθηκαν» στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου με ρυθμό δύο «εισπνοών» ανά 5 δευτερόλεπτα κάθε λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα.
Η μικροσκοπική παρατήρηση φανέρωσε ότι το ποσοστό των νεκρών κυττάρων ανερχόταν σε 2% σε κύτταρα που δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό, ενώ αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 18, 40 και 53% μετά από μία, δύο, και τρεις ημέρες έκθεσης στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αντίστοιχα.
«Σε αντίθεση με αυτό που θα πίστευε κανείς, οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι μόνο νερό», δήλωσε ο Καθηγητής Rouabhia. «Αν και δεν περιέχει πίσσα όπως το κανονικό τσιγάρο, εκθέτει τους ιστούς του στόματος και της αναπνευστικής οδού σε ενώσεις που παράγονται κατά τη θέρμανση της φυτικής γλυκερίνης, της προπυλενογλυκόλης, και των αρωμάτων της νικοτίνης που περιέχονται στο υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου».
Οι σωρευτικές επιπτώσεις αυτής της βλάβης των κυττάρων δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, αλλά είναι ανησυχητικές, σύμφωνα με τον Kαθηγητή Rouabhia. «Η βλάβη στη γραμμή άμυνας του στόματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, φλεγμονής και ουλίτιδας. Μακροπρόθεσμα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στο κομμάτι αυτό θα επικεντρωθούν οι έρευνές μας στο μέλλον», κατέληξε ο ίδιος.
Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν κι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στις Η.Π.Α. Ο Dr. Irfan Rahman, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου και οι συνεργάτες του εξέθεσαν κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων από τα ούλα και ινοβλάστες του περιοδοντικού συνδέσμου σε ατμούς από ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Δείξαμε ότι όταν οι ατμοί από το ηλεκτρονικό τσιγάρο καίγονται, τα κύτταρα απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν την πίεση μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα βλάβες που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες του στόματος», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Dr. Irfan Rahman.
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτουν μπαταρία, μια συσκευή θέρμανσης και ένα φυσίγγιο για τη σταθεροποίηση του υγρού, το οποίο τυπικά περιέχει νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά. Οι ερευνητές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι αρωματικές χημικές ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τα κύτταρα των ούλων. «Μάθαμε ότι οι αρωματικές ουσίες, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιες άλλες, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την βλάβη στα κύτταρα», δήλωσε ο Fawad Javed, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
«Περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και συγκριτικών μελετών απαιτούνται για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που έχει στην υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο», κατέληξε ο Dr. Rahman που θα ήθελε να δει τους κατασκευαστές να αποκαλύπτουν όλα τα υλικά και τα χημικά που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές στις Η.Π.Α. με τίτλο «E-cigarettes and flavorings induce inflammatory and pro-senescence responses in oral epithelial cells and periodontal fibroblasts» δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 24 Οκτωβρίου στο περιοδικό Oncotarget.
H έρευνα από τον Καναδά, με τίτλο «E-cigarette vapor induces an apoptotic response in human gingival epithelial cells through the caspase-3 pathway», δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Νοεμβρίου στο περιοδικό Journal of Cellular Physiology.
Πηγή: www.dental-tribune.com
Discussion about this post