Στην τελική ευθεία μπαίνει η διοργάνωση του 22ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, που φέτος θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα, από 24 έως 26 Μαΐου. Συντονιστής του επιστημονικού προγράμματος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τόσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, που ανέλαβε να καταρτίσει, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε κάθε κλινικό οδοντίατρο που θέλει να είναι πάντα ενημερωμένος για τις καινιούργιες τεχνικές και υλικά στην άσκηση της οδοντιατρικής. Ενόψει του συνεδρίου, το «Ο.Β.» συνομίλησε με τον κ. Κ. Τόσιο για τις πτυχές του επιστημονικού προγράμματος και την σημασία της δια βίου εκπαίδευσης.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Κύριε Τόσιε πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα του 22ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου και το θέμα που έχει επιλεγεί.
Στα στρογγυλά τραπέζια παρουσιάζονται θέματα «σύγχρονα», όπως τα εμφυτεύματα, η ψηφιακή οδοντιατρική απεικόνιση, και τα νεότερα δεδομένα για τις αποκαταστάσεις, και «διαχρονικά», όπως η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και των επειγόντων περιστατικών στην ενδοδοντία, αλλά και οι ολικές οδοντοστοιχίες. Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολλές εισηγήσεις, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων της καθημερινής κλινικής οδοντιατρικής. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προτάσεις των συναδέλφων της Μεσσηνίας, όπως αυτές έφτασαν στην Οργανωτική Επιτροπή μέσω του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, για αυτό και θεωρώ πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες των οδοντιάτρων της περιφέρειας.
Πώς έχει δομηθεί το πρόγραμμα και ποιοι είναι οι βασικοί του άξονες;
Κορμός του προγράμματος είναι τα οκτώ Στρογγυλά Τραπέζια, τα οποία πραγματεύονται ολοκληρωμένα οκτώ μεγάλες θεματικές ενότητες της οδοντιατρικής, και οι 14 εισηγήσεις που αποσκοπούν στο να δώσουν στους συνέδρους κλινικά αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολλές ελεύθερες ανακοινώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν χρήσιμες πληροφορίες, συχνά με πρωτότυπους και ευρηματικούς τρόπους.
Θα υπάρχουν καινοτομίες σε αυτό το συνέδριο;
Στο 22ο Συνέδριο δίνουμε έμφαση στην ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, στα Στρογγυλά Τραπέζια αυξήσαμε τη διάρκεια ώστε να υπάρχει άφθονος χρόνος ανταλλαγής απόψεων, και ζητήσαμε από τους συντονιστές να τα αναπτύξουν με διαδραστική μορφή, όπου αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, στον ιστότοπο του συνεδρίου μπορούν να αναρτηθούν πληροφορίες για περιστατικά που θα παρουσιαστούν, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν διαμορφώσει άποψη για τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Κάθε οργανωτική επιτροπή επιδιώκει μία καινοτόμο προσέγγιση που θα προσελκύσει το ακροατήριο, αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας κρίνεται τελικά από τους συνέδρους!
Ποια είναι η στόχευση του φετινού συνεδρίου, τι θα αποκομίσουν οι σύνεδροι;
Στόχος του συνεδρίου είναι οι συνάδελφοι να αποκομίσουν αφενός γνώσεις πρακτικές και εφαρμόσιμες, οι οποίες θα μπορούν να μεταφερθούν από τις αίθουσες του συνεδρίου στο ιατρείο τους, και αφετέρου ερεθίσματα για περαιτέρω αναζητήσεις και προβληματισμούς. Μην ξεχνάμε πως εκτός από τα συνέδρια «εργαλεία» απαραίτητα για την ατομική επιστημονική μας ανάπτυξη είναι τα συγγράμματα και ο περιοδικός επιστημονικός τύπος.
Πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι η παρακολούθηση ενός συνεδρίου σαν αυτό για τους φοιτητές Οδοντιατρικής;
Οι φοιτητές της Οδοντιατρικής που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο της ακαδημίας έχουν τη δυνατότητα να αντλούν απεριόριστα γνώσεις και εμπειρία από τους δασκάλους τους. Ωστόσο, η συμμετοχή σε ένα συνέδριο αποτελεί ευκαιρία «μύησης» στο θεσμό της διά βίου εκπαίδευσης. Επιπλέον, ένα περιφερειακό συνέδριο, όπως το Παμπελοποννησιακό, είναι ο ιδανικός χώρος για έναν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό φοιτητή να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στην ενεργητική συμμετοχή στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μέσω της παρουσίασης εργασίας στο ελεύθερο πρόγραμμα. Ο συνδυασμός του πλούσιου προγράμματος με τον όμορφο τόπο του συνεδρίου και την εγγύτητα της Καλαμάτας στην Αθήνα κάνουν την παρακολούθηση του 22ου Συνεδρίου ελκυστική επιλογή για τους φοιτητές της Οδοντιατρικής!
Θα θέλατε να απευθύνετε ένα κάλεσμα συμμετοχής στους συναδέλφους σας;
Η συνεχής επιμόρφωσή μας είναι υποχρέωση έναντι των ασθενών μας και της κοινωνίας, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούμε διευρύνοντας και επικαιροποιώντας τις γνώσεις μας να τους παρέχουμε σωστή περίθαλψη. Στα συνέδρια, επιπλέον, το ωφελιμιστικό στοιχείο της δια βίου εκπαίδευσης συνδυάζεται με τη χαρά της συναναστροφής με τους συναδέλφους που βοηθά στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας. Η παρακολούθηση του συνεδρίου από τους οδοντιάτρους της Πελοποννήσου θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο θεσμό και το καλύτερο μήνυμα υποστήριξης για τη συνέχισή του!
Discussion about this post