Σε μια νέα μελέτη, Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η συχνότητα εμφάνισης των απειλητικών για τη ζωή ενδοκαρδιακών λοιμώξεων έχει αυξηθεί σημαντικά στην Αγγλία, ως απότοκο της θέσπισης των νέων κατευθυντήριων γραμμών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας της χώρας(NICE), καθώς οι οδοντίατροι εφαρμόζουν όλο και λιγότερο προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή στους ασθενείς, πριν από επεμβατικές διαδικασίες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Lancet» και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τις οδηγίες του NICE, οι οποίες προτάσσουν ότι από εδώ και πέρα οι οδοντίατροι δεν θα πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικά στους ασθενείς πριν από επεμβατικές πράξεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NICE συνέστησε το 2008 πλήρη παύση της αντιβιοτικής προφύλαξης για την πρόληψη της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το 40% των περιπτώσεων μολυσματικής ενδοκαρδίτιδας οφείλονται σε βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.
Η αντιβιοτική προφύλαξη που δίνεται πριν από επεμβατικές οδοντιατρικές διαδικασίες σε ασθενείς με κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας ιστορικά, υπήρξε το επίκεντρο της πρόληψης της μολυσματικής ενδοκαρδίτιδας, σημειώνουν οι συγγραφείς. Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιβιοτική προφύλαξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το NICE, έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους η αντιβιοτική προφύλαξη συνιστάται.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Martin Thornhill, Καθηγητή στη Σχολή Κλινικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, θέλησε να διερευνήσει τις αλλαγές στη συνταγογράφηση προληπτικής αντιβιοτικής αγωγής και τη συχνότητα της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από τη στιγμή της θέσπισης αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.
Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν μια αναδρομική μελέτη, αναλύοντας τα δεδομένα για την προληπτική συνταγογράφηση αντιβιοτικών από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως 31η Μαρτίου 2013, καθώς και στατιστικά στοιχεία για την έξοδο από το νοσοκομείο ασθενών με πρωτοπαθή διάγνωση λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από την 1η Ιανουαρίου, 2000 έως και τις 31 Μαρτίου 2013.
Ανακάλυψαν ότι οι περιπτώσεις μολυσματικής ενδοκαρδίτιδας έχουν αυξηθεί πάνω από τον αναμενόμενο ρυθμό μετά την εισαγωγή των νέων οδηγιών από το NICE . Μέχρι τον Μάρτιο του 2013, αυτό σήμαινε περίπου 35 νέες περιπτώσεις ανά μήνα. Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας ήταν σημαντική τόσο για άτομα με υψηλό όσο και χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για προληπτικούς λόγους μειώθηκε κατά 89%. Πιο συγκεκριμένα, από 10.900 συνταγές ένα μήνα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσειςτου 2008, οι περιπτώσεις όπου συστήθηκε αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη για την πρόληψη της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας ανήλθαν σε 1.235 τον Μάρτιο του 2008.
«Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη του εσωτερικού στρώματος της καρδιάς», ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Thornhill . «Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά μας θα παράσχουν την απαιτούμενη πληροφόρηση προκειμένου οι επιτροπές που αποφασίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές να αξιολογήσουν εκ νέου τα οφέλη, ή όχι, της προληπτικής χορήγησης αντιβιοτικών.
Ο Καθηγητής Thornhill τόνισε ότι οι οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να περιμένουν τις αρμόδιες επιτροπές να αξιολογήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και να δώσουν τις συμβουλές τους πριν αλλάξουν την τρέχουσα πρακτική τους.
«Εν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση υψηλών προτύπων στοματικής υγιεινής Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων στο στόμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα και να μειώσουν την ανάγκη για επεμβατικές οδοντιατρικές πράξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Discussion about this post