Του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Τα εμφυτεύματα άλλαξαν τη μορφή της Οδοντιατρικής. Σήμερα με τον τεράστιο αριθμό εμφυτευμάτων και ασθενών να δέχονται τα εμφυτεύματα σαν μοναδική και ιδεώδη θεραπεία είναι σχεδόν απαραίτητο για την εικόνα και το status του σύγχρονου οδοντίατρου να γνωρίζει καλά την Εμφυτευματολογία και όλες τις σχετικές διαδικασίες (CBCT, GBR, CTG κλπ).
Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση, κάτι που ευτυχώς προσφέρουν τόσο οι επιστημονικές εταιρείες όσο και εμπορικές εταιρείες που καλούν καταξιωμένους ξένους ομιλητές για να μεταφέρουν τις γνώσεις πάνω σε νέες τεχνολογίες και υλικά.
Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες τέτοιες επιστημονικές εκδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν το 2ο Ετήσιο Συνέδριο Ariston Academy με θέμα «Αναγέννηση και Αισθητική στην Εμφυτευματολογία», που διοργάνωσε, το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2022, η Ariston Dental.
O ομιλητής D. Gonzalez υποστήριξε ότι η άμεση εμφύτευση είναι πάντα εφικτή ιδεωδώς όταν υπάρχουν άθικτα οστικά τοιχώματα.
Όμως και σε απώλεια του παρειακού πετάλου υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πλήρωση με οστικό υποκατάστατο και κάλυψη με CTG, με ταυτόχρονη εμφύτευση και αποκατάσταση με προσωρινές για διατήρηση της αισθητικής των μαλακών ιστών.
Η προστασία του οστικού απο την διείσδυση των μαλακών ιστών είναι απαραίτητη γιατί η δημιουργία μαλθακών ιστών γίνεται ταχύτερα και ανταγωνιστικά με την οστεογένεση.
Η GBR σχετίζεται άμεσα με την αιμάτωση και την είσοδο στο τραύμα οστεογεννητικών κυττάρων. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η σταθερότητα του μοσχεύματος, η δημιουργία χώρου και ο αποκλεισμός με μεμβράνη των μαλακών ιστών. Έτσι η τοποθέτηση healing abutment GH 2 ή 3 κατά τη φάση της εμφύτευσης δημιουργεί επαρκή χώρο για GBR.
Το ιδεώδες μόσχευμα είναι το αλλομόσχευμα ή μείξη αυτογενούς και ξενομοσχεύματος και η ιδεώδης μεμβράνη για μεγάλα οστικά ελλείμματα μη απορροφήσιμη μεμβράνη.
Σε βίντεο έδειξε άμεση εμφύτευση στην αισθητική ζώνη με απώλεια του παρειακού και υπερώιου πετάλου.
Για λήψη video, μάλιστα, συνέστησε τη νέα ασύρματη κάμερα που στηρίζεται στις Loopes την OXO 4Κ. Σε αντίθεση με άλλους κλινικούς, η αρχική τομή στους κρημνούς ήταν πιο υπερώια. Συνέστησε ένα χρόνο αναμονής μετά την GBR. Ακολούθως έδειξε μεγάλες οστικές βλάβες οριζόντιες και κάθετες, αποτέλεσμα αποτυχημένων εμφυτευμάτων.
Η αφαίρεση των αποτυχημένων εμφυτευμάτων (σε όλα) έγινε με extractor. Σε δεύτερο χρόνο για δημιουργία κερατινοποιημένων ούλων και βάθυνση του προστομίου χρησιμοποιούσε ελεύθερα μόσχευμα συνδετικού ιστού. Η διαπερατότητα της μεμβράνης δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στην αιμάτωση του μοσχεύματος, αντίθετα η έλλειψη καλής αιμάτωσης του τραύματος και η ελλιπής σταθεροποίηση του μοσχεύματος είναι παράγοντας αποτυχίας.
Στην 3D τεχνική του Khoury έδειξε ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν προστεθεί και ένα τρίτο πολύ λεπτό block μυλικά και όταν η φάση της αποκάλυψης γίνει 6 μήνες μετά.
Τα μειονεκτήματα της τεχνικής Khoury είναι ότι είναι πιο χρονοβόρα, πιο τραυματική και χρησιμοποιεί 100% αυτογενές όταν μάλιστα είναι τεκμηριωμένο ότι 60-40 είναι το ιδεώδες σχήμα.
Τα 3D ελλείμματα πολύ μεγάλων διαστάσεων συχνά είναι αποτέλεσμα παραμελημένων περιεμφυτευματίτιδων, συνεπώς η συμβολή του οδοντιάτρου να θεραπεύσει ή να αφαιρέσει τα προβληματικά εμφυτεύματα εγκαίρως είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ειδάλλως οδηγείται ο ασθενής σε βλάβες μεγάλης αναπηρίας και λύσεις πολύ μεγάλων χειρουργείων. Αν όμως φθάσουμε εκεί, η γνώση παρασκευής πολύ μεγάλων τέλειων κρημνών, χωρίς τάσεις είναι αναγκαία για την επιτυχία της 3D αποκατάστασης.
Για αποφυγή μεγάλου τραύματος, εξοικονόμηση αυτογενούς οστού και καλύτερη εφαρμογή συνέστησε τις μη απορροφήσιμες μεμβράνες σε σχέση με τα blocks του Khoury, με μόνον μειονέκτημα την κατά 2 μήνες μεγαλύτερη αναμονή λόγω της ανάμειξης με ξενομόσχευμα.
O G. Tepper αναφέρθηκε στην ενίσχυση που προσφέρουν τα άμεσα εμφυτεύματα στον οικονομικό προϋπολογισμό των ιατρείων. Ο ίδιος τοποθέτησε 3.000/έτος και πιστεύει ότι αποτελούν την πιο επικερδή και σύντομη πράξη στην οδοντιατρική.
Όμως, άμεση φόρτιση επιλέγει μόνον το 15-20% αυτών των περιπτώσεων. Δεν συνιστά τις συγκολλούμενες εργασίες, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν οι κοχλιούμενες ακόμη και με γωνία (π.χ. Dynamic κλπ).
Ο Macary ανέφερε ότι η διατήρηση της φατνιακής απόφυσης (φατνίου) είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί είναι απλούστερη και πιο προβλέψιμη από την GBR.
Επειδή στην αισθητική ζώνη ο τύπος ΙΙβ είναι ο συνηθέστερος, με τα εμφυτεύματα να έχουν γωνία με τον άξονα των φυσικών δοντιών, είναι απαραίτητη πλέον η χρήση abutments τύπου dynamic.
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται η επιλογή της 3D GBR μπορεί να γίνει μεταξύ dPTFΕ, πλέγμα τιτανίου ή box τεχνικής. Επειδή η αγγειογένεση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της GBR, η γνώση της διατήρησης της ιδεώδους αιμάτωσης στους κρημνούς είναι πολύ βασική.
Η μορφή και η θέση του μοσχεύματος έχουν μεγάλη σημασία και για να το αποδείξει έδειξε πολλά δικά του περιστατικά του αυτογενή block που αρχικά ενσωματώθηκαν 5 χρόνια, μετά όμως υπέστησαν σχεδόν πλήρη απορρόφηση. Γενικά το τεμαχισμένο είναι καλύτερο από το block γιατί έτσι απελευθερώνονται 43 αυξητικοί παράγοντες.
Σαν δεύτερη επιλογή είναι τα αλλομοσχεύματα mineralized FDBA και DFDBA . Υπάρχει ανάγκη χρήσης των μεμβρανών για σταθεροποίηση και δημιουργία χώρου και στην διαχείριση του βιότυπου για σύσταση για πάχυνση με CTG ή FCTG σε λεπτούς βιότυπους.
Έδειξε επεμβάσεις με ιδεώδη αναπέταση κρημνών α) στην οπίσθια κάτω γνάθο (γλωσσικούς και παρειακούς στην περιοχή του γενειακού) και β) στην περιοχή του ιγμορίου για διαχείριση διατρήσεων της μεμβράνης, ιδιαίτερα στις >6 mm
O F. Marchesani αναφέρθηκε στην GBR εξαιρετικά απορροφημένων ακρολοφιών, ιδιαίτερα στην κάτω γνάθο, με έμφαση στις κατηγορίες CAWOOD III,IV,V. Για αποφυγή λήψεως μεγάλων λεπτών blocks (Khoury) συνέστησε νέα υλικά (Menoni τεχνική) αλλά και τα ζυγωματικά εμφυτεύματα (στην άνω γνάθο). Μεγάλο πρόβλημα στις ατροφικές κάτω γνάθους αποτελεί ο κίνδυνος κατάγματος.
Γενικά, η εκδήλωση ήταν μια απίστευτη πηγή συστηματικής επιμόρφωσης στο τόσο δύσκολο και απαιτητικό θέμα της GBR και της αποκατάστασης με εμφυτεύματα σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις.
«ΟΒ», 148/ΣΕΠΤ.-ΟΚΤ. 2022
Discussion about this post