Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκο Διακογεωργίου, για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τους στόχους της τριήμερης επιστημονικής συνάντησης στο νησί των ιπποτών.
Το 5ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο, ο νησιωτικός θεσμός της Οδοντιατρικής που όλο και μεγαλώνει, δίνει ραντεβού με τους νησιώτες -και όχι μόνο- οδοντιάτρους στη Ρόδο, 1-3 Ιουλίου. Ενόψει του επικείμενου συνεδρίου, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Διακογεωργίου μιλάει στο «Ο.Β.» για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τους στόχους της τριήμερης επιστημονικής συνάντησης στο νησί των ιπποτών.
Δύο χρόνια περίπου μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 η διεθνής επιστημονική κοινότητα κατάφερε να αντιμετωπίσει τις τραγικές επιπτώσεις της, με τα νέα εμβόλια και τα νέας γενιάς αντιϊκά φάρμακα. Έτσι μετά την άρση των περισσότερων υγειονομικών περιοριστικών μέτρων, επανερχόμαστε στην κανονικότητα και μας δίνεται η δυνατότητα της οργάνωσης των συνεδρίων μας με φυσική παρουσία των συνέδρων, που τόσο πολύ μας έχει λείψει.
Ερχόμενος τώρα στο ερώτημά σας, το 5ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ρόδος Παλάς στη Ρόδο και οι εργασίες του θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 3 Ιουλίου.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι πρόεδροι των αδελφοποιημένων Οδοντιατρικών Συλλόγων και το ΔΣ του οικοδεσπότη Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και του συνεδρίου είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κοσμάς Τολίδης.
Τίτλος του συνεδρίου είναι: «Οι σύγχρονες απαιτήσεις της οδοντιατρικής θεραπείας».
Στόχος μας είναι το επιστημονικό πρόγραμμα να συμπεριλάβει όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής.
Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα αποτελείται από 7 στρογγυλά τραπέζια και λίγες εισηγήσεις. Τα στρογγυλά τραπέζια θα διαπραγματευθούν θέματα Στοματολογίας, Χειρουργικής, Προσθετικής, Αποκαταστατικής, Περιοδοντολογίας, Ενδοδοντολογίας και Ψηφιακών τεχνολογιών στην οδοντιατρική και μοιράστηκαν στα δύο πανεπιστήμια ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Σε κάθε ένα στρογγυλό τραπέζι υπάρχουν τρεις εισηγητές, ο συντονιστής και δύο ακόμα.
Παράλληλα θα υπάρχει αίθουσα ελεύθερων ανακοινώσεων και posters για νέους συναδέλφους ή τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Τέλος το επιστημονικό πρόγραμμα συμπληρώνουν τα πρακτικά και κλινικά σεμινάρια.
Ομιλητές είναι καθηγητές και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και ΑΠΘ καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες κλινικοί. Γίνεται προσπάθεια να υπάρχει και διεθνής συμμετοχή. Δεν είναι υπερβολή αν θα πούμε ότι πρόκειται για ένα μίνι Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο.
Σύντομα στο site του συνεδρίου θα ανακοινωθεί το προκαταρκτικό πρόγραμμα και πολλές άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως ο τρόπος πληρωμής της συνδρομής, ενημέρωση για τα δωμάτια του ξενοδοχείου και το κοινωνικό πρόγραμμα.
Ακόμα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα συντονίσει ένα στρογγυλό τραπέζι επαγγελματικού – συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος με θέμα τη «Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Επιμόρφωση των Οδοντιάτρων». Ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο μας. Άλλοι συζητούν και αναζητούν το τρόπο που θα ισχύσει και άλλοι δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για επιμόρφωση. Στο τραπέζι θα μετέχουν ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης, ο πρόεδρος του ΙΕΘΕ καθηγητής κ. Αθανασίου, η ΓΓ της ΕΟΟ κ. Μενενάκου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Κατσίκης και ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής κ. Τολίδης. Ελπίζουμε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και με τη συμμετοχή των συναδέλφων.
Τέλος τις ημέρες του συνεδρίου θα λειτουργεί οδοντιατρική έκθεση σε κεντρικό σημείο, μεταξύ των αιθουσών των συνεδριάσεων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνέδρων και των εμπόρων – χορηγών μας.
Έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα του συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του 2020;
Οπωσδήποτε έγιναν σημαντικές αλλαγές. Σταθερή όμως παρέμεινε η επιθυμία μας, όπως στο συνέδριο του 2020 και στο συνέδριο του 2022, να παρουσιάσουμε τις νεότερες τάσεις της οδοντιατρικής προς όφελος των συναδέλφων μας.
Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον καθηγητή κ. Τσιχλάκη που θα ήταν ο πρόεδρος του συνεδρίου του 2020. Είχε εργαστεί με ζήλο και με τη βοήθεια του κ. Τολίδη, είχε ολοκληρώσει το επιστημονικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή πολλών καθηγητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Όμως η αφυπηρέτησή του αλλά και ο υποχρεωτικός περιορισμός του προϋπολογισμού του συνεδρίου άλλαξαν τον προγραμματισμό μας.
Μετρώντας πια πέντε διοργανώσεις, ποια πιστεύετε ότι είναι η απήχηση του Αιγαιοπελαγίτικου Οδοντιατρικού Συνεδρίου και ποιος ο στόχος του στην οδοντιατρική κοινότητα;
Πιστεύω ότι μετά από τέσσερις ήδη διοργανώσεις και με την προετοιμασία της πέμπτης, η απήχηση του Αιγαιοπελαγίτικου συνεδρίου στους συναδέλφους είναι ευρεία και ουσιαστική. Αυτό προκύπτει από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των συνέδρων του και από τη διάχυτη ευχαρίστηση που εισπράττουμε από αυτούς ως διοργανωτές.
Στόχος του συνεδρίου είναι να μεταφέρει στους νησιώτες οδοντιάτρους τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις της οδοντιατρικής επιστήμης και να συμβάλει στη συνεχή επαγγελματική επιμόρφωσή τους. Ταυτόχρονα στέλνει και ένα ζεστό κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες οδοντιάτρους να επισκεφθούν τα νησιά μας, να χαρούν τις ομορφιές και τις θάλασσές τους, να νιώσουν τη φιλοξενία τους και να γνωρίσουν τις πολιτιστικές αξίες που ακόμα κρατάμε άσβεστες.
Αυτή τη φορά επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου η Ρόδος. Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή; Πέρα απ’ το επιστημονικό πρόγραμμα, ετοιμάζετε κάτι ξεχωριστό στο κοινωνικό σκέλος της διοργάνωσης;
Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας κ. Σάκκουλα και πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θα κάνω μια μικρή αναδρομή στο θεσμό του Αιγαιοπελαγίτικου.
Το πρώτο Αιγαιοπελαγίτικο έγινε στη Ρόδο το 2012 με την αδελφοποίηση των Οδοντιατρικών Συλλόγων Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου. Η ανώτατη οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους προέδρους των αδελφοποιημένων Οδοντιατρικών Συλλόγων. Απόφαση της επιτροπής είναι το συνέδριο να διοργανώνεται εκ περιτροπής στην έδρα κάθε αδελφοποιημένου Οδοντιατρικού Συλλόγου.
Έτσι το 2012 έγινε στη Ρόδο, ακολούθως το 2014 έγινε στη Χίο, το 2016 στη Λέσβο και το 2018 στη Σάμο. Στη Σάμο είχαμε τη χαρά να εντάξουμε στην ομάδα μας τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, ευελπιστώντας στο μέλλον να ενταχθούν και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης, ώστε όλοι οι νησιωτικοί Σύλλογοι του αρχιπελάγους να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να περιλάβουν το ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
Μετά το ταξίδι του συνεδρίου μας στα άλλα νησιά επανέρχεται στην αφετηρία του, αφήνοντας λίγο χρόνο να προετοιμαστεί και να αποκτήσει την αναγκαία τεχνογνωσία ο τελευταίος χρονικά αδελφοποιημένος Ο.Σ. των Κυκλάδων για να είναι ο επόμενος διοργανωτής σύλλογος.
Το συνέδριο μας γίνεται ανά διετία. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω την άποψη όλων των αδελφών συλλόγων ότι τα περιφερειακά οδοντιατρικά Συνέδρια καλό θα ήταν να γίνονταν ανά διετία. Έτσι δεν θα υπάρχει επαναληψημότητα στο επιστημονικό πρόγραμμα, οι χορηγοί πιο εύκολα θα συμμετείχαν στις εκθέσεις μας και τέλος η συμμετοχή των συνέδρων θα είναι μεγαλύτερη. Σκεφτείτε δε πόσο θα δυνάμωναν τα ΠΟΣ σε καινοτομία και μαζικότητα αν δεν υπήρχαν κάθε χρόνο τόσα οδοντιατρικά συνέδρια.
Όσον αφορά στο κοινωνικό σκέλος της διοργάνωσης, θα το καταστρώσουμε με ιδιαίτερο ζήλο. Εκτός από τα δύο γκαλά, την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου προγραμματίζονται περιηγήσεις και εκδρομές στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, στη Λίνδο, ημερήσια εκδρομή στη Σύμη και στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας.
Discussion about this post