«Η ενδοδοντία στην τρίτη διάσταση: Απεικόνιση και κλινική αντιμετώπιση»
Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ακόμα ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός για την οδοντιατρική κοινότητα, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών απ’ το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο. Το επόμενο μεγάλο γεγονός στην πόλη είναι το 25ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας, που θα διεξαχθεί στις 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024, ημέρες Σάββατο και Κυριακή, στον συνεδριακό χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου Αθλητισμού. Το συμπόσιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια μιας καταξιωμένης μέσα στον χρόνο σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, θα έχει περισσότερους από 15 καταξιωμένους ομιλητές με πολυετή ακαδημαϊκή πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενόψει του συμποσίου το «Ο.Β.» συνομίλησε με τον Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Κώστα Ιωαννίδη, Επίκ. Καθηγητής Ενδοδοντολογίας ΑΠΘ, που απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και μας δίνει μια πρόγευση του τι θα περιλαμβάνει το 25ο ΠΣΕ.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Το 25ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας πλησιάζει. Πώς προχωρούν οι ετοιμασίες;
Όντως ο καιρός προχωράει πολύ γρήγορα και οι ετοιμασίες γίνονται όλο και πιο εντατικές. Η συντονιστική επιτροπή σε συνεργασία με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδριακών εκδηλώσεων MedEvents είναι σε συνεχή επαγρύπνηση θα έλεγα, ώστε να κλείσουν όλα τα μέτωπα σχετικά με το επιστημονικό πρόγραμμα, τις χορηγικές επαφές και τη φιλοξενία των προσκελημένων ομιλητών.
Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα του συνεδρίου. Ποιοι θα είναι οι βασικοί του άξονες;
Η θεματολογία του συνεδρίου περιβάλλεται στην πλειοψηφία της υπό τον όρο «τρίτη διάσταση», που είναι και ο βασικός του άξονας. Θεωρώ πως είμαστε τυχεροί που ζούμε στην καρδιά των εξελίξεων της τρισδιάστατης απεικόνισης με τη χρήση αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης, διότι η διάγνωση και ο καταρτισμός ακόμα και ενός ενδοδοντικού σχεδίου θεραπείας γίνεται πλέον με ακρίβεια, προς το μέγιστο όφελος του ασθενούς.
Ωστόσο, η «τρίτη διάσταση» έχει και μεταφορική έννοια, καθώς η κλινική ενδοστοματική αξιολόγηση ολόκληρου του δοντιού ως βιολογικό όργανο είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη σύγχρονη θεώρηση της ενδοδοντικής θεραπείας.
Από πλευράς ομιλητών τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πληθώρα καταξιωμένων επιστημόνων, με αξιομνημόνευτη κλινική, διδακτική και ακαδημαϊκή κατάρτιση τόσο από τα πανεπιστήμια της Ελλάδος όσο και από διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζει το όνομα του καθηγητή Shanon Patel στο King’s College London, πρωτοπόρου στην εφαρμογή των τρισδιάστατων μορφών απεικόνισης με τη χρήση αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης στην Ενδοδοντία. Τι προσμένετε απ’ την παρουσία του στο συμπόσιο;
Ομολογώ πως νιώθω τεράστια χαρά και τιμή να φιλοξενούμε τον καθηγητή Shanon Patel στην Ελλάδα. Ήμουν στη γενιά των μεταπτυχιακών φοιτητών που επηρεαστήκαμε βαθιά από την ανάγνωση του πρώτου μερους του ακαδημαϊκού έργου του. Λίγο αργότερα, και για πάνω από 8 χρόνια είχα την τύχη να τον ζήσω από κοντά στο Guy’s Hospital.
Προσμένω να μοιραστεί μαζί μας την κατάθεση των σκέψεών του και τη βιωματική κλινική και ακαδημαϊκή του εμπειρία από τη χρήση του CBCT, που ουσιαστικά αποτελεί αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες «paradigm shift», δηλαδή αλλαγή προτύπου στην αντίληψη της Ενδοδοντολογίας, καθώς και των διαγνωστικών και θεραπευτικών διεργασιών που τη συνοδεύουν.
Το συμπόσιο απευθύνεται μόνο σε ενδοδοντολόγους ή η θεματολογία του μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλες ειδικότητες οδοντιάτρων;
Το συμπόσιο έχει πολλές ενότητες που απευθύνονται τόσο στο γενικό οδοντίατρο όσο και στον ενδοδοντολόγο. Φυσικά η θεματολογία με την κατεύθυνση της «τρίτης διάστασης» έρχεται πλέον ακόμα πιο κοντά και με άλλες ειδικότητες με συναφές γνωστικό αντικείμενο, από την Περιοδοντολογία και τη Χειρουργική Στόματος μέχρι την Παιδοδοντιατρική και την Ορθοδοντική.
Πέρα απ’ το επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρχει κάτι άλλο στο πλαίσιο του συμποσίου;
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εκτός του επιστημονικού προγράμματος, θα υπάρχουν workshops και hands-on σεμινάρια σε συνεργασία με εταιρείες-χορηγούς του Συμποσίου. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες, με την επίδειξη της φόρμας συμμετοχής τους, θα μπορούν να επισκεφτούν δωρεάν τον χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Μουσείου. Δε σας κρύβω ότι ίσως υπάρξουν και ακόμα περισσότερες εκπλήξεις στις εκδηλώσεις του Συμποσίου.
Τι θα αποκομίσουν απ’ το συμπόσιο όσοι το παρακολουθήσουν; Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα και προς τους συναδέλφους σας που δραστηριοποιούνται εκτός Θεσσαλονίκης για το πόσο σημαντική είνα η παρακολούθηση του επερχόμενου συμποσίου;
Αυτό που θέλουμε να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες είναι η αντίληψη της ολότητας της ενδοδοντικής θεραπείας, στη σύγχρονη θεώρησή της. Από την κλινική αξιολόγηση, μέχρι την θέση του δοντιού στο φραγμό και από την τρισδιάστατη απεικόνιση μέχρι το θεραπευτικό σχεδιασμό της ενδοδοντικής θεραπείας.
Είναι εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους συναδέλφους εντός και εκτός των τειχών της συμπρωτεύουσας αλλά και απο τις γείτονες χώρες, να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν -συν τοις άλλοις- έναν αναγνωρίσιμο και παγκοσμίως καταξιωμένο ομιλητή, με επιδραστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ενδοδοντίας.
Discussion about this post