Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Ανδρέα Βούρτση που μαζί με νέους οδοντιάτρους και φοιτητές βοηθούν βεδουίνους να εξοικειωθούν με την αξία της στοματικής φροντίδας.
Της Γεωργίας Σάκκουλα, δημοσιογράφου
Η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα που για τον περισσότερο δυτικό κόσμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας υγεινής, για άλλους είναι άγνωστα αντικείμενα. Και όσο κι αν ακούγεται περίεργο σήμερα, ένας μικρός βεδουίνος πέρασε πιθανότατα για φαγώσιμο την οδοντόκρεμα που του πρόσφεραν πριν από μερικούς μήνες νεαροί Έλληνες οδοντίατροι που βρέθηκαν στο όρος Σινά για μια εθελοντική δράση.
Εδώ και περίπου πενήντα χρόνια Έλληνες οδοντίατροι επισκέπτονται την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, μια απ’ τις παλαιότερες Χριστιανικές μονές στον κόσμο, και εκεί κάνουν κάτι πολύ αξιόλογο. Περιθάλπουν οδοντιατρικά όχι μόνο τους μοναχούς του ιστορικού μοναστηριού αλλά και τους βεδουίνους που ζουν γύρω απ’ αυτό.
Μια απ’ τις πρωτοπόρους αυτής της δράσης ήταν η αείμνηστη Αναστασία Βαβουγιού. Στο σήμερα ο Ανδρέας Βούρτσης, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο να συνεχίσει αυτή την ανθρωπιστική δράση αλλά και να την εξελίξει.
Έχοντας από μικρός βιώματα στην συγκεκριμένη περιοχή της Αιγύπτου, καθώς την είχε επισκεφθεί πολλές φορές με τη μητέρα του κ. Μόσχου Βούρτση Αναστασία Οδοντίατρο, MSc Δημόσιας Υγείας, διδάκτορα Ορθοδοντικής ΕΚΠΑ, η οποία προσφέρει εθελοντικά οδοντιατρική περίθαλψη στους πατέρες της Μονής και στους Βεδουΐνους εδώ και 30 χρόνια, ο νεαρός οδοντίατρος απ’ την Αθήνα είναι συνεχιστής αυτής της πρωτοβουλίας.
Έχει ήδη οργανώσει δύο αποστολές με τελειόφοιτους και νέους απόφοιτους της Οδοντιατρικής Σχολής. Από την 1η Νοεμβρίου εώς την 17 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η επόμενη δράση με επικεφαλή τον Ανδρέα Βούρτση, όμως ακυρώθηκε λόγω των δυσμενών συνθηκών που υφίστανται στην εγγύς περιοχή της Χεσρσονήσου και θα λάβει χώρα εκ νεόυ την περίοδο 9/4/2024-23/5/2024. Η αποστολή αυτή θα αποτελείται από πέντε γκρουπ, καθένα απ’ το οποίο θα αποτελείται από πέντε οδοντιάτρους, που θα παραμείνουν στην περιοχή και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για 8 ημέρες.
Γιατί εκεί; τον ρωτάμε. «Γιατί είναι ένα μέρος στο οποίο ζουν Έλληνες. Είναι ένα ορθόδοξο ελληνικό μοναστήρι που έχει δεσμούς με την Ελλάδα» μας λέει αρχικά στο Οδοντιατρικό Βήμα ο Ανδρέας Βούρτσης. «Επίσης, ο λαός που βρίσκεται ευρύτερα του μοναστηριού έχει κάποιες ελληνικές ρίζες», συμπληρώνει αναφερόμενος στη φυλή που ζει εκεί με το όνομα «Γκεμπελία», που σημαίνει «βουνίσιοι». «Ήταν ακρίτες στρατιώτες που είχε στείλει ο Ιουστινιανός για να προστατεύει το μοναστήρι», εξηγεί. Εδώ και πολλά χρόνια βέβαια έχουν εξισλαμιστεί αλλά συμβιώνουν ειρηνικά με τους ανθρώπους της μονής. «Η οδοντιατρική δράση που συμβαίνει τόσα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο είναι και ένας τρόπος να υπάρχει μια ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο αλλόθρησκων λαών» σημειώνει.
Δεν είναι όμως μόνο οι δεσμοί και το ελληνικό στοιχείο, αλλά η έννοια της προσφοράς που τους ωθεί σε αυτή τη δράση. «Οι βεδουίνοι είναι ένας λαός που δεν έχει σχεδόν τίποτα. Δεν έχουν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Εμείς πάμε να τους παρέχουμε, όπως μπορούμε, και την οδοντιατρική περίθαλψη και την παιδεία για την στοματική υγιεινή», εξηγεί ο κ. Βούρτσης.
Όσο για το τι κάνουν εκεί απαντά: «Κάνουμε τα πάντα όσον αφορά στις οδοντιατρικές πράξεις, εκτός από Προσθετική γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές και οδοντοτεχνίτης να αναλάβει τις εργασίες». Η οδοντιατρική περίθαλψη χορηγείται σε μια μικρή κλινική που φτιάχτηκε εξωτερικά του μοναστηριού, πριν από πολλά χρόνια. Εκεί υπάρχει μια οδοντιατρική έδρα, αλλά και χώρος στον οποίο κάποιες ειδικότητες γιατρών εξετάζουν μοναχούς και περίοικους, καθώς και μικροβιολογικό τμήμα.
«Λειτουργεί στόμα με στόμα», λέει ο κ. Βούρτσης για το πώς μαθαίνουν οι άνθρωποι της περιοχής στο νότιο Σινά τη δράση των Ελλήνων οδοντιάτρων. «Κάθε μέρα που περνάει κατά τη διάρκεια της αποστολής μας έρχονται όλο και περισσότεροι. Οι μοναχοί είναι 15-20 άτομα, αλλά οι βεδουίνοι πολλοί. Τον περασμένο Απρίλιο εξετάσαμε 120 άτομα».
Υπάρχει κάτι που να σου έχει κάνει εντύπωση απ’ αυτές τις αποστολές; τον ρωτάμε. «Έχουν πολύ κακή εικόνα από πλευρά στοματικής υγεινής. Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν καν τι είναι οδοντόβουρτσα. Έτυχε μια φορά να δείξω οδοντόκρεμα σε ένα παιδάκι και εκείνο άρχισε να τη δαγκώνει. Υπάρχουν και περιστατικά που λες αυτό δεν γίνεται να το βλέπω. Κοπέλες 23 ετών και να λείπουν τα μισά τους δόντια».
Στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκονται και τα παιδιά, αφού ένας απ’ τους στόχους είναι οι άνθρωποι στην περιοχή να αποκτήσουν παιδεία γύρω απ’ τη στοματική υγιεινή. «Επισκεφθήκαμε σχολείο της περιοχής και κάναμε ημερίδα στοματικής υγεινής, όπου και εξετάστηκαν 150 παιδιά, ηλικίας 6-15 ετών, στα οποία μοιράσαμε οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες», λέει ο κ. Βούρτσης.
«Είναι δύσκολο βέβαια να υιοθετήσουν ρουτίνα στοματικής υγιεινής, αλλά προσπαθούμε να τους κάνουμε να ελαχιστοποιήσουν τις κακές τους συνήθειες που είναι η κατανάλωση ζάχαρης και μαύρου τσαγιού, που προκαλεί χρωματισμούς και φθοριάσεις στα δόντια» λέει. «Κάποια στιγμή πιστεύουμε θα αλλάξει, καθώς περνούν οι γενιές». «Επίσης δίνουμε προτεραιότητα στις γυναίκες», προσθέτει.
Πως συνεννοείστε εκεί; ρωτάμε. «Είναι δύσκολο, είναι η αλήθεια. Εγώ ξέρω κάποιες βασικές οδοντιατρικές λέξεις για να μάθουμε εάν πονάνε, πού πονάνε και να τους πούμε τι θα τους κάνουμε, πχ ένα σφράγισμα. Τα υπόλοιπα είναι με τη γλώσσα του σώματος». Επιπρόσθετα, «τους ρωτάμε το όνομά τους, τα στοιχεία επικοινωνίας σε όσους έχουν καθώς και ένα τυπικό ιατρικό ιστορικό! Εάν βέβαια συμβεί κάτι και δεν μπορούμε να συννενοηθούμε υπάρχουν στο μοναστήρι Αιγύπτιοι που ομιλούν την ελληνική και πολλές φορές μας προσφέρουν σωτήρια βοήθεια!»
Η προσφορά όμως δεν σταματά μόνο στην παροχή των οδοντιατρικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της εθελοντικής αυτής δράσης, οι νεαροί οδοντίατροι επισκέφθηκαν επίσης χωριά της περιοχής του μοναστηριού και μοίρασαν τρόφιμα και ρούχα.
Όσο για την στόχευση αυτής της δράσης αλλά και το πώς οραματίζεται ο ίδιος τη συνέχειά της εξηγεί στο Ο.Β.: «Τόσο καιρό ήταν μεμονωμένη δράση, δηλαδή πήγαιναν οδοντίατροι στο μοναστήρι και για το προσκύνημα αλλά και για να βοηθήσουν όποιον προλάβαιναν. Ήταν ένα-δύο άτομα και μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνο επείγοντα περιστατικά. Τώρα η διαφορά είναι ότι έπειτα από δική μου πρωτοβουλία, μαζευτήκαμε μια ομάδα εθελοντών ικανή να εξετάσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και έχουμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε. Δεν εστιάζουμε απλά στην επείγουσα θεραπεία, αλλά στο να θεραπεύσουμε συνολικά όσο πιο πολλά στόματα μπορούμε, ώστε την επόμενη φορά που θα πάμε αν ξαναέρθει ο ασθενής να έχει ένα υγιές στόμα. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μαζέψουμε ένα πυρήνα οδοντιάτρων και απώτερος στόχος να υπάρχει μόνιμη οδοντιατρική περίθαλψη στην περιοχή, αλλά αυτό ξέρω ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο».
Πρόκειται, όπως μας λέει, για μια ανοιχτή ομάδα που αφορά όσους είναι απ’ το 5ο έτος και πάνω. Μάλιστα έχει φτιάξει τη σελίδα volunteersofsinai στο Instagram για να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη δράση της ομάδας, ενώ έχει ανοίξει και λογαριασμό στην πλατφόρμα GoGetFunding για τη συγκέντρωση δωρεών, καθώς μέχρι τώρα τα μέλη της ομάδας κάθε φορά πασχίζουν για να μαζέψουν το αναγκαίο οδοντιατρικό υλικό προκειμένου να κάνουν τις δράσεις τους στο Σινά. Και για τυχόν δύσπιστους απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, έχει, όπως αναφέρει στο «Ο.Β.», υπογεγραμμένο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανό, ώστε όσοι σκέφτονται να δωρίσουν οδοντιατρικό υλικό γι’ αυτή την εθελοντική δράση να νιώθουν μια παραπάνω σιγουριά πως η χορηγία τους θα αφιερωθεί πράγματι σε καλό σκοπό.
«ΟΒ», ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023, ΤΕΥΧΟΣ 154
Discussion about this post