των Α. Γιαννίρη, Αικ. Κυρανούδη, Μ. Μενενάκου, Β. Πασιά, Ι. Υφαντόπουλος
Η ομάδα εργασίας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) «Γυναίκες στην Οδοντιατρική» σε συνεργασία με τον καθηγητή Ι. Υφαντόπουλο του ΜΒΑ Υγείας στο ΕΚΠΑ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησαν με σκοπό να σκιαγραφήσουν το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα οδοντιάτρου, απ’ τις οικονομικές απολαβές και συνθήκες εργασίες γενικότερα μέχρι το αποτύπωμα της πανδημίας και την ανάδειξη ανισοτήτων. Στο Α΄μέρος παρουσιάστηκε η μεθοδολογία της έρευνας που έγινε κι αναλύθηκαν τα δημογραφικά στοιχεία, η οικονομική κατάσταση, η απασχόληση και η συνταξιοδότηση καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Στο Β΄ μέρος εξετάζουμε την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση καθώς και τις έμφυλες διαφορές.
3.5 Εκπαίδευση Επιμόρφωση Κατάρτιση
Η Οδοντιατρική που εξασκείται στη χώρα μας επηρεάζεται άμεσα από το επίπεδο γνώσεων που παρέχουν οι 2 Οδοντιατρικές Σχολές, μιας που η πλειοψηφία (78%) των Ελλήνων Οδοντιάτρων έχει ολοκληρώσει προπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα. Το 20% φέρει πτυχίο από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο το 2% από κράτη εκτός Ε.Ε. (Γραφ. 1).
Το 62% δεν έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές, γεγονός που αναδεικνύει την επαγγελματική επάρκεια του προπτυχιακού τίτλου, παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αυξημένη τάση εξειδίκευσης (38%) (Γραφ. 2).
Το 90% των Οδοντιάτρων δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις σπουδές τους (Γραφ. 3).
1 στους 2 οδοντιάτρους αποτελεί μέλος Επιστημονικών Εταιρειών, με το 40% σε 1 έως 3 Εταιρείες (Γραφ. 4).
Η συντριπτική πλειοψηφία (95%) επενδύει σε τουλάχιστον μία πηγή ενημέρωσης – μέσω συνεδρίων (20%), webinars (11%) ή και των δύο (64%). Επίσης συμμετέχουν σε σεμινάρια θεωρητικά (35%), hands on (3%) ή συνδυασμό (55%) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την ανταγωνιστικότητα του ιατρείου (Γραφ. 5).
3.6 Έμφυλες διαφορές
Η γυναίκα οδοντίατρος δημιουργεί συχνότερα οικογένεια (το 73% των γυναικών έχει παιδιά, έναντι του 65% των ανδρών). Επίσης οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στην πλειονότητα σε γυναίκες οδοντιάτρους (62%) ενώ μόλις το 38% στους άνδρες (Γραφ. 6).
Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας (έως 30 ετών) αξιολογούν την υγεία τους σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη των ανδρών: σε κλίμακα από 1 έως 100, όπου το 100 είναι η άριστη κατάσταση υγείας, οι γυναίκες κατά μέσο όρο δηλώνουν 85 σε σχέση με το 82 των ανδρών). Όμως τις επόμενες 3 δεκαετίες, η δημιουργία οικογένειας, η επιμέλεια παιδιών και ίσως μη αυτοεξυπηρετούμενων γονέων, επιδεινώνουν την υγεία τους (78 έναντι 80 των ανδρών). Τα τελευταία χρόνια εργασίας, όπου τα οικογενειακά βάρη εκλείπουν και οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, η εκτίμηση της υγείας τους βελτιώνεται και είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη των ανδρών (82 σε σχέση με 79). Ωστόσο παρατηρείται μεγάλη διακύμανση (Γραφ. 7).
Το 73% των γυναικών έχουν δηλώσει “πολύ” και “πάρα πολύ”, στην ερώτηση “το στρες από την εργασία σας είναι…”, έναντι των ανδρών (67%). Σημαντικό να επισημανθεί ότι “πάρα πολύ” στρες δηλώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό γυναικών (61%) από ότι ανδρών(39%) (Γραφ. 8).
Από το 23% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα, η μεγάλη πλειοψηφία (75%) αφορούσε γυναίκες, κυρίως για τη φροντίδα των παιδιών. Η ικανοποίηση από την άσκηση της οδοντιατρικής είναι λίγο μικρότερη στις γυναίκες, με την κορυφή της κατανομής (σχέση αριθμού ερωτηθέντων και βαθμού ικανοποίησης με άριστα το 10) να είναι μεταξύ 7-8, ενώ στους άνδρες μεταξύ 8-9 (Γραφ. 9).
Συνυπολογίζοντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το ποσοστό των γυναικών οδοντιάτρων που σκέφτονται να αποχωρήσουν από το επάγγελμα στα προβλεπόμενα από το νόμο όρια, όπως είδαμε στο Α΄ μέρος της έρευνας, είναι διπλάσιο σε σχέση με των ανδρών.
«ΟΒ» 149 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Discussion about this post