Για τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα του φετινού Haoms, τους βασικούς άξονες του συνεδρίου αλλά και όλα όσα θα αποκομίσουν οι σύνεδροι μιλάει στο Οδοντιατρικό Βήμα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Haoms 2021, κ. Σταύρος Τομπρής MD, PhD, DDS, Διευθυντής Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ευρωκλινικής Αθηνών.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής διεξάγεται κάθε τρία χρόνια. Είναι, πιστεύω, ένα ικανό χρονικό διάστημα για να παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις και δεδομένα στο επιστημονικό αντικείμενο της ειδικότητάς μας.
Όπως γνωρίζετε, η ειδικότητά μας έχει ένα ευρύτατο φάσμα που περιλαμβάνει τη χειρουργική του προσώπου, του τραχήλου και της στοματικής κοιλότητος.
Η οργανωτική επιτροπή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το επιστημονικό πρόγραμμα να συμπεριλάβει διαλέξεις που να καλύπτουν πλήρως το πεδίο της επιστημονικής ενασχόλησης των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών.
Ενδεικτικά θα αναφέρω την ογκολογία της κεφαλής και του τραχήλου, την αποκαταστατική χειρουργική, τη χειρουργική των σιελογόνων αδένων, το γναθοπροσωπικό τραύμα, την αντιμετώπιση παθήσεων της κροταφογναθικής, τις σχιστίες, την άπνοια κατά τον ύπνο, την ορθογναθική χειρουργική, τις αγγειακές δυσπλασίες του προσώπου, την αποκατάσταση των βλαβών του προσωπικού νεύρου, την αισθητική χειρουργική του προσώπου, την χειρουργική της βάσης του κρανίου κ.α.
Ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν σε μία δεύτερη διαδικτυακή αίθουσα θέματα Στοματικής Χειρουργικής, όπως η σύγχρονη εμφυτευματολογία, η αντιμετώπιση των τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων και η αντιμικροβιακή θεραπεία, η διαχείριση των μαλακών ιστών, τα οστικά μοσχεύματα, οι αυξητικοί παράγοντες, η οστεονέκρωση των γνάθων, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη χειρουργική του στόματος, η βιοψία, τα συστηματικά νοσήματα με ενδοστοματικές εκδηλώσεις, οι επιπλοκές και τα συμβάματα στη χειρουργική του στόματος, οι προσωπαλγίες και ο μυοπροσωπικός πόνος, κλπ.
Τέλος σημαντικό τμήμα στο επιστημονικό μας πρόγραμμα καταλαμβάνουν τόσο διαλέξεις μη επεμβατικής, αισθητικής Ιατρικής με τη χρήση των ενέσιμων νευροτοξινών, του υαλουρονικού οξέος και των Lasers , αλλά και πολύ ενδιαφέροντα επαγγελματικά θέματα που απευθύνονται στο σύνολο των επιστημόνων υγείας.
– Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του νέου κορονοϊού το Haoms 2021 θα γίνει για πρώτη φορά διαδικτυακά. Τι προκλήσεις αλλά και τι πλεονεκτήματα ενδεχομένως υπάρχουν από τον διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου;
Όντως, για πρώτη φορά το συνέδριο μας θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνει το σύνολο των χωρών.
Ταυτόχρονα, όμως, η επιστημονική πρόοδος, η ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση των ιατρών, η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, εμπειριών, ιδεών, θα πρέπει να συνεχιστούν, με προσωρινή, έστω, προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι κληθήκαμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση χωρίς την ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας ώς προς αυτόν τον τρόπο διεξαγωγής ενός συνεδρίου. Υπήρξαν πολλά αχαρτογράφητα πεδία, αλλά και πρακτικές δυσκολίες.
Χρησιμοποιώντας όμως τις ψηφιακές δυνατότητες καταφέραμε τελικά να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.
Στο Συνέδριό μας έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι Έλληνες ομιλητές αλλά και διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε όλους αυτούς τους άξιους εκπροσώπους της επιστημονικής μας ταυτότητας σε ένα συνέδριο με φυσική παρουσία.
Ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα στον κάθε σύνεδρο, από τον υπολογιστή του σπιτιού του, χωρίς να μετακινηθεί, να επικοινωνήσει, να ακούσει, να ρωτήσει τον ομιλητή που θα βρίσκεται είτε μερικά χιλιόμετρα, είτε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας ενός συνεδρίου είναι το επιστημονικό πρόγραμμα. Χωρίς να παραβλέπω την αξία και τη σημασία της φυσικής επαφής, πιστεύω ότι σε κάθε συνέδριο, ο συμμετέχων προσδοκά, αναζητά και εκτιμά πρωτίστως το επίπεδο της επιστημονικής του ενημέρωσης.
Ως πλεονέκτημα θα αναφέρω επίσης το μειωμένο κόστος της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τους συνέδρους, ειδικά σε όσους θα ταξίδευαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την επιστημονική εκδήλωση της εταιρείας μας. Χωρίς έξοδα εισιτηρίων, διαμονής και επιπροσθέτως με εξαιρετικά μειωμένο κόστος συμμετοχής σε σχέση με τα συνήθη, είναι μία πραγματική ευκαιρία για όλους μας να παρακολουθήσουμε σχεδόν 60 ώρες εξαιρετικής επιστημονικής θεματολογίας, από 64 καταξιωμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Φυσικά, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τους φοιτητές μας, αλλά και για τους νέους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε περίοδο ειδίκευσης ή εξειδίκευσης.
Συνολικά λοιπόν, θα έλεγα ότι το τρίπτυχο του υψηλού επιπέδου του επιστημονικού προγράμματος, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος συμμετοχής και την ευκολία παρακολούθησης, είναι τα κύρια πλεονεκτήματα της διαδικτυακής διεξαγωγής.
– Δεδομένης της διαδικτυακής διεξαγωγής του συνεδρίου, υπάρχει πρόβλεψη και για την παρουσία χορηγών και πώς θα μπορούσαν να ενημερώσουν σχετικά τους συνέδρους;
Μία σημαντική παράμετρος σε κάθε επιστημονικό συνέδριο είναι η ενημέρωση των συνέδρων για υλικά και προϊόντα που θα αναβαθμίσουν και θα διευκολύνουν το επίπεδο της παροχής των υπηρεσιών τους.
Οι εκθέσεις ήταν παραδοσιακά ο χώρος που ο κάθε σύνεδρος ερχόταν σε φυσική επαφή με το προϊόν και λάμβανε τις απαιτούμενες πληροφορίες για την χρήση του. Ήταν βέβαια και ένα τμήμα της συνολικής κοινωνικής δραστηριότητας στα πλαίσια ενός συνεδρίου.
Έπρεπε να βρούμε τους τρόπους να υποκαταστήσουμε αυτήν την δραστηριότητα, να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη για ενημέρωση σε νέες τεχνολογίες και υλικά και να φέρουμε σε επαφή τις εταιρείες με τους συνέδρους.
Στο ψηφιακό λοιπόν περιβάλλον του συνεδρίου προβλέψαμε το ψηφιακό περίπτερο για κάθε χορηγό μας.
Στο περίπτερο αυτό θα διατίθενται όλα τα μέσα παρουσίασης και προβολής των προϊόντων: Βίντεο, ψηφιακό ενημερωτικό υλικό, διασύνδεση με την ιστοσελίδα του χορηγού, δυνατότητα επαφής με τον εκπρόσωπο του χορηγού, δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των ενημερωτικών φυλλαδίων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του συνέδρου σε «ψηφιακή τσάντα συνεδρίου» και παρακολούθηση των sponsored events που παρέχει ο χορηγός ανάλογα με το επίπεδο χορηγίας.
Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο να σημειώσω ότι τα υψηλότερα χορηγικά πακέτα εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες από την πρόσκληση προς τους χορηγούς, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των χορηγών μας ως προς την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και την συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας.
– Από τη σελίδα του HAOMS 2021 βλέπει κανείς ένα πλούσιο πρόγραμμα σε ομιλητές. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του συνεδρίου;
Οι βασικοί άξονες είναι: Εξωστρέφεια, Ενημέρωση, Συνεργασία.
Είμαστε η πλέον μακροχρόνια ειδικότητα σε εκπαίδευση και οι πλέον καταρτισμένοι στις παθήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Η διπλή μας επαγγελματική και επιστημονική υπόσταση μάς καθιστά αναπόσπαστα μέλη της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής κοινότητας στη χώρα μας.
Το συνέδριο θα πρέπει να επικοινωνήσει τόσο προς τους Ιατρούς αλλά και προς τους Οδοντιάτρους το πραγματικό φάσμα, τις αληθινές δυνατότητες, τις προοπτικές και το επίπεδο άσκησης της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.
Η ειδικότητά μας διαμορφώθηκε, σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που την διέπει, τα τελευταία χρόνια. Εξελίχθηκε, μεγάλωσε, κατοχύρωσε νομικά και επαγγελματικά δικαιώματα με σαφή περιγραφή του ευρύτατου και πολυεπίπεδου φάσματός της.
Είναι μια νέα πραγματικότητα, που θεωρώ ότι ίσως δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτή στον χώρο των επιστημόνων υγείας.
Το συνέδριό μας είναι η ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τη θέση της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. με τον πιο απλό και αποδεκτό τρόπο στον χώρο της επιστήμης: με την παρουσίαση του έργου μας.
Πολλά από τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε ενδιαφέρουν και άλλους ειδικούς.
Το συνέδριο στοχεύει στη συμμετοχή Ιατρών όμορων ειδικοτήτων με κοινό πεδίο επιστημονικής δραστηριότητας.
Είναι μακρά η παράδοση των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Xειρουργών να αποτελούν μέλη διεπιστημονικών ομάδων και να συνεργάζονται με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα με συνάδελφους άλλων ειδικοτήτων.
Στοχεύει επίσης στη συμμετοχή των συναδέλφων μας Οδοντιάτρων, με τους οποίους μοιραζόμαστε, καθημερινά, θέματα που αφορούν την υγεία της στοματικής και περιστοματικής περιοχής. Για τον λόγο αυτό, όπως θα δείτε στο επιστημονικό μας πρόγραμμα, μία από τις δύο αίθουσες είναι αφιερωμένη κυρίως σε θέματα Στοματικής Χειρουργικής, που θα παρουσιαστούν με σκοπό τη διερεύνηση και συζήτηση για συχνές και σπανιότερες καταστάσεις που απασχολούν τον Οδοντίατρο στην καθημερινή άσκηση του έργου του.
Πέρα όμως από τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο μας, τη διάθεση και τις δυνατότητες για συνεργασία με τους συναδέλφους μας, το συνέδριο στοχεύει στην επιστημονική ενημέρωση, στην αναζήτηση, στον προβληματισμό, στην ανάδειξη των δυσκολιών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν το σύνολο των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών.
Να αναδείξει τα επιτεύγματα, αλλά ταυτόχρονα να καταδείξει τις τυχόν αδυναμίες και ανάγκες για συνεχή βελτίωση και επιστημονική πρόοδο.
– Θα μπορούσατε εν συντομία να μας πείτε λίγα λόγια για τους ομιλητές του HAOMS 2021;
Το επιστημονικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε με πλουραλισμό, όχι μόνο ως προς τη θεματολογία αλλά και ως προς την επιλογή των ομιλητών.
Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουν επιστήμονες από όλους τους χώρους και τα πεδία άσκησης της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, από διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική εικόνα του επιπέδου και του αντικειμένου της.
Στο συνέδριο λαμβάνουν το βήμα νέοι συνάδελφοι που αντανακλούν τον δυναμισμό της επερχόμενης γενιάς, αλλά και έμπειροι καταξιωμένοι ομιλητές που μεταφέρουν πολυετή εμπειρία και γνώση. Νοσοκομειακοί ιατροί από ιδρύματα της περιφέρειας, αλλά και από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας. Πανεπιστημιακοί καθηγητές, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά και ευρέως αναγνωρισμένοι διεθνείς ομιλητές. Ιατροί και οδοντίατροι άλλων ειδικοτήτων, αλλά και μη υγειονομικοί επιστήμονες.
Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι στόχοι του συνεδρίου με τον καλύτερο τρόπο.
Εξωστρέφεια, Ενημέρωση, Συνεργασία.
– Τι πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο;
H πρώτη και σημαντική παράμετρος είναι η επιστημονική ενημέρωση και γνώση, η οποία όπως προανέφερα, παρέχεται από ομιλητές που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα άσκησης της ειδικότητας.
Έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα γνωρίσει το έργο του νοσοκομειακού ιατρού και αντίστροφα, ο χειρουργός που δραστηριοποιείται στη χώρα μας θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον χειρουργό που έφυγε από την Ελλάδα, ο πανεπιστημιακός να αξιολογήσει τη γνώση και την εμπειρία αντίστοιχων Ιδρυμάτων του εξωτερικού, ο ιατρός άλλης ειδικότητας και ο οδοντίατρος να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και τους τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων που μας απασχολούν από κοινού, εδραιώνοντας τη συνεργασία μέσω της επιστημονικής συζήτησης και αναζήτησης.
Οι νεότεροι συνάδελφοι θα αποκομίσουν, εκτός από την γνώση, ίσως και ένα όραμα για τη συνέχεια, ενώ οι παλαιότεροι θα γνωρίσουν το σθένος και τη δυναμική της νέας γενιάς.
Συνολικά θα έλεγα ότι το συνέδριο πέρα, από την παροχή γνώσεων και την ενημέρωση για νέες μεθόδους, πρωτόκολλα και τεχνικές είναι και μια ευκαιρία για σύνθεση ιδεών, απόψεων, δημιουργίας και συνεργασίας. Μέσω της γνώσης μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα αυτά που ενώνουν τους επιστήμονες, έστω κι αν θεωρητικά οι διαφορετικές ομάδες άσκησης της ειδικότητας εμφανίζουν, μερικές φορές, διαφορετικές προσεγγίσεις.
Και να προσθέσω και κάτι άλλο: Η επιτυχία σε ένα επιστημονικό αντικείμενο αντανακλάται εμμέσως σε όλα τα μέλη της επιμέρους επιστημονικής κοινότητας και λειτουργεί ως πρότυπο προόδου.
Συνεπώς, πέρα από την γνώση, πιστεύω πως οι σύνεδροι θα αποκομίσουν τα ερεθίσματα για περισσότερη δημιουργία, φαντασία, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στο έργο που ο καθένας επιτελεί.
– Πόσο ικανοποιητικά κινείται μέχρι τώρα η δήλωση συμμετοχών;
Πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη εγγραφεί, λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση για την εκδήλωσή μας, προμηνύοντας έναν μεγάλο τελικό αριθμό συνέδρων.
Η εμπειρία των συνεδρίων καταγράφει τον κύριο όγκο των εγγραφών λίγο πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής.
Φαίνεται όμως ότι μία απλή ανακοίνωση της θεματολογίας ήταν ικανή να στρέψει άμεσα το ενδιαφέρον των συναδέλφων προς την επιστημονική μας εκδήλωση.
Στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, η οργανωτική επιτροπή έχει προγραμματίσει την ολοκληρωμένη προβολή του συνεδρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους συλλόγους και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.
Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως τόσο στις προσδοκίες των συνέδρων, όσο και στους στόχους που έχουμε θέσει.
Προσκαλώ όλους τους συναδέλφους να παρακολουθήσουν το συνέδριό μας με τη βεβαιότητα ότι όλοι μας θα αποκομίσουμε περισσότερα εφόδια για να συνεχίσουμε το έργο μας με δύναμη, με αποτελεσματικότητα, με όραμα, με επιτυχία.
*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εγγραφές συμμετοχής θα βρείτε στην σελίδα: https://www.haoms2021.org
Discussion about this post