Η χρήση οπιοειδών για την εξάλειψη του πόνου μετά από την εξαγωγή δοντιών θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά ή να εξαλειφθεί εντελώς από την οδοντιατρική, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επικαλούμενη τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης (δείτε την έρευνα εδώ).
Περισσότεροι από 325 οδοντιατρικοί ασθενείς στους οποίους είχε προηγηθεί εξαγωγή δοντιού κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον πόνο και την ικανοποίησή τους μέσα σε έξι μήνες από την εξαγωγή. Περίπου στους μισούς από τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική εξαγωγή και στο 39% των ασθενών που είχαν απλή εξαγωγή είχαν συνταγογραφηθεί οπιοειδή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συνέκριναν τον πόνο και την ικανοποίηση εκείνων που χρησιμοποίησαν οπιοειδή με την αντίστοιχη όσων δεν πήραν αναλγητικά.
“Αισθάνομαι ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η ικανοποίηση των ασθενών όσον αφορά στη διαχείριση του πόνου δεν ήταν διαφορετική μεταξύ της ομάδας που έκανε χρήση των οπιοειδών και της ομάδας στην οποία δεν δόθηκαν οπιοειδή. Και δεν υπήρξε διαφοροποίηση στο αν είχαμε να κάνουμε με χειρουργική ή μη εξαγωγή δοντιού”, υποστήριξε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Καθηγητής Romesh Nalliah από την Οδοντιατρική Σχολή του Μίσιγκαν.
Παραδόξως, οι ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα στην οποία είχαν συνταγογραφηθεί τα οπιοειδή ανέφεραν στην πραγματικότητα χειρότερο πόνο από την ομάδα στην οποία δεν έγινε χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων κι αυτό αφορά και τους δύο τύπους εξαγωγής, δήλωσε ο Καθηγητής Nalliah.
“Τα δεδομένα από αυτή την έρευνα ενισχύουν τις δημοσιευμένες στο παρελθόν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι τα οπιοειδή δεν είναι καλύτερα από την παρακεταμόλλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο μετά την εξαγωγή δοντιού”, δήλωσε από την πλευρά του, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Chad Brummett, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας Πόνου και Κλινικής Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οδοντιάτρους και υποδεικνύουν ότι οι πρακτικές συνταγογράφησης χρειάζονται μια γενική αναθεώρηση, ανέφεραν οι συγραφείς της μελέτης.
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΑDA) προτείνει να περιοριστεί η συνταγογράφηση οπιοειδών με ανώτατο διάστημα χορήγησης εκείνο των επτά ημερών, αλλά ο Καθηγητής Nalliah πιστεύει ότι είναι υπερβολικά υψηλό:
“Νομίζω ότι μπορούμε σχεδόν να εξαλείψουμε τη συνταγογράφηση οπιοειδών από την οδοντιατρική πρακτική. Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως οι ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε:
“Θα εκτιμούσα ότι μπορούμε να μειώσουμε τη συνταγογράφηση οπιοειδών περίπου στο 10% αυτού που σήμερα συνταγογραφούμε ως επάγγελμα“.
* Πηγή: www.sciencedaily.com
Discussion about this post