Το 39ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το συνέδριο που αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κρήτη, στο επιβλητικό Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από τις 24 έως και 26 Οκτωβρίου 2019. Το “ΟΒ” επισκέφθηκε στο γραφείο του, στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Νικόλαο Γ. Νικητάκη, Καθηγητή Στοματολογίας ΕΚΠΑ, ο οποίος μας μίλησε για τη θεματολογία και τη δομή του φετινού συνεδρίου.
Kατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής κ. Φοίβος Μαδιανός με επέλεξαν ως Πρόεδρο του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου. Το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο είναι ένας θεσμός, αποτελεί το κυριότερο και πλέον κομβικό γεγονός για την οδοντιατρική επιστήμη στη χώρα μας σε ετήσια βάση, εκεί όπου μπορούν να συναντηθούν επιστήμονες, επαγγελματίες, συνάδελφοι, αλλά και άλλοι φορείς, όπως οι επιστημονικές εταιρείες, οι εκθέτες μας, και όλοι μαζί να δούμε που βρισκόμαστε, ποιες πρόοδοι έχουν συντελεστεί και πού πρέπει να πάμε από εδώ και πέρα.
Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε, ανοίγοντας μια μικρή παρένθεση, να πω ότι νιώθω εξαιρετικά τυχερός που έχω στο πλευρό μου σε αυτή την προσπάθεια δύο καλούς φίλους και εξαίρετους συναδέλφους: ως συντονιστή Οργανωτικού τον κ. Αθ. Υφαντή, Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής με μεγάλη εμπειρία σε θέματα οργάνωσης συνεδρίων και γενικότερα διοικητικά θέματα, και ως συντονιστή του Επιστημονικού Προγράμματος τον κ. Χρήστο Ραχιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, έναν ιδιαίτερα εργατικό, αποτελεσματικό και συνεπή πανεπιστημιακό δάσκαλο, με μεγάλη εμπειρία επίσης στη διοργάνωση συνεδρίων. Επιπρόσθετα, τόσο το προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΟΟ με πρόεδρο τον κ. Αθ. Κατσίκη όσο και το τωρινό Δ.Σ. με πρόεδρο τον κ. Αθ. Δεβλιώτη έχουν προσφέρει αμέριστη υποστήριξη στην προσπάθειά μας. Τέλος, έχω την στήριξη μιας εξαιρετικής Οργανωτικής Επιτροπής, αποτελούμενης από συναδέλφους τόσο από το χώρο του Πανεπιστημίου όσο και της Ομοσπονδίας, στην οποία ο καθένας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, όπως και μια οκταμελή Επιστημονική Επιτροπή που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο συντονισμό του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου. Νομίζω λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι πρέπει να αναγνωριστούν για την προσφορά τους, καθώς αποτελούν “εχέγγυο” για την επιτυχία του συνεδρίου.
Όσον αφορά το ερώτημά σας, πράγματι η επιλογή του θέματος απασχόλησε πολύ την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου. Διεθνώς παρατηρείται η τάση για αυτό που λέγεται Individualized Medicine, δηλαδή Eξατομικευμένη Iατρική, όπως και για την Precision Medicine, δηλαδή την Ιατρική Ακριβείας και φυσικά η Οδοντιατρική ως ένας ξεχωριστός και πολύ σημαντικός κλάδος στις ιατρικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας, δεν μπορεί παρά να συμμετέχει και γιατί όχι να πρωτοπορεί σε αυτή την κίνηση. Στόχος της Εξατομικευμένης Ιατρικής και κατά προέκταση Οδοντιατρικής είναι η οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών υγείας, προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά, να μη βασίζεται σε κοινά πρωτόκολλα που έχουν απρόσωπη εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς με την ίδια αρχική αδρή διάγνωση, αλλά αντιθέτως να λαμβάνει υπ’ όψιν και να στοχεύει τις ατομικά προσδιοριζόμενες ανάγκες του ασθενούς, όπως καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου νοσήματος στον δεδομένο ασθενή. Εξατομικευμένη Ιατρική, δηλαδή, σημαίνει ότι αντί να θεραπεύουμε αδρά μια νόσο, θεραπεύουμε τον συγκεκριμένο ασθενή, αφού πρώτα έχουμε ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νοσήματός του και το γενικότερο προφίλ της υγείας του, ώστε η αντιμετώπιση να είναι πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλής για τον ασθενή μας.
2.Υπό αυτή την έννοια η εξατομικευμένη ιατρική, αφήνει και μεγαλύτερα περιθώρια συμμετοχής του ασθενούς στη θεραπευτική διαδικασία;
Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Κοιτάξτε, η Εξατομικευμένη Ιατρική βρίσκει πάρα πολλές εφαρμογές. Γιατί, όπως σας είπα, αν και το Individualized Medicine, έχει αναδειχτεί, ορθώς, τα τελευταία χρόνια ως ένας καινοτόμος στόχος από διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής και αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, εκτός όμως από κάτι καινοτόμο, είναι και κάτι το οποίο ως νοοτροπία και ως φιλοσοφία προϋπήρχε. Και στο χώρο της Οδοντιατρικής μπορούμε να πούμε ότι βρίσκει εφαρμογή ήδη και σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, όταν έχουμε έναν ασθενή και προσπαθούμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο θεραπείας, γνωρίζοντας ότι έχουμε διάφορες επιλογές που μπορούν να αφορούν σε διαφορετικές τεχνικές, σε διαφορετικά υλικά, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τον ασθενή σε σχέση με άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί τυχόν να έχει, με βάση τις αισθητικές και λειτουργικές του απαιτήσεις, με βάση άλλες ατομικές παραμέτρους, προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική επιλογή του θεραπευτικού σχεδίου. Άρα, πράγματι ο κάθε ασθενής μπαίνει στο επίκεντρο ως αυτόνομη οντότητα και κεντρικό πρόσωπο για τον καθορισμό των επιλογών μας για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
3.Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια από τα θέματα που θα περιλαμβάνει το φετινό 39ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο;
Αν και το επιστημονικό μας πρόγραμμα συνεχίζει να εμπλουτίζεται, παρ’ όλα αυτά στη συντριπτική του πλειοψηφία, έχει οριστικοποιηθεί. Κατ’ αρχάς, πάντα βασιζόμενοι στα γερά θεμέλια που μας έχουν παραδώσει οι προκάτοχοί μας, ακολουθούμε, όπως κάθε χρόνο, μια γενική δομή, η οποία περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, εισηγήσεις, πρακτικά σεμινάρια, κλινικά φροντιστήρια και άλλες πιο εξειδικευμένες συνεδρίες. Αυτές οι δραστηριότητες που σας ανέφερα υπάγονται στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου. Παράλληλα όμως, υπάρχει κι ένα ελεύθερο πρόγραμμα το οποίο απαρτίζεται από τις προτάσεις που στέλνουν οι συνάδελφοι και το οποίο είναι υπό διαμόρφωση. Ήδη έχουμε δεχθεί έναν πολύ σημαντικό αριθμό αξιόλογων εργασιών, γεγονός που μας έχει δημιουργήσει έναν ευχάριστο “πονοκέφαλο” για το πώς θα τις συνθέσουμε στο τελικό πρόγραμμα, το οποίο όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ικανοποιεί πλήρως ακόμα και τους πιο απαιτητικούς συνέδρους.
Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, προκειμένου να μην παραλείψω κάποιες από τις εξαιρετικές επιμέρους συνεδρίες και θεματικές ενότητες, μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως ότι καλύπτονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα της οδοντιατρικής, όπως η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική, η ακτινολογία στόματος, η οδοντοφατνιακή χειρουργική, η νοσοκομειακή οδοντιατρική, η στοματολογία, η περιοδοντολογία, η προσθετική, η οδοντική χειρουργική, η ενδοδοντία, η ορθοδοντική, η παιδοδοντιατρική και άλλα. Πράγματι, συνάδελφοι από όλα τα αντικείμενα έχουν στείλει πολύ αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες έχουν λάβει σχεδόν στο σύνολό τους υπ’ όψιν τους το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, ώστε να προσαρμόσουν και να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε θέματα που άπτονται αμέσως ή εμμέσως της Εξατομικευμένης Ιατρικής.
4. Η φετινή διοργάνωση θα έχει κάποια καινοτομία από άποψη δομής;
Όπως σας είπα, οι προκάτοχοί μας έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη έναν πάρα πολύ καλά δουλεμένο “καμβά”, πάνω στο οποίο δεν βρίσκουμε το λόγο να κάνουμε δραστικές αλλαγές, καθώς η δομή αυτή έχει αποδειχτεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συνέδρων. Όπως άλλωστε λένε, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κανείς μια επιτυχημένη συνταγή! Παρ’ όλα αυτά κάποιες μικρές καινοτομίες σαφώς και θα υπάρξουν και ίσως η σημαντικότερη, που πιστεύω ότι έχουμε πλέον το περιθώριο να την προ-αναγγείλουμε, είναι η προσπάθειά μας να εντάξουμε πιο ενεργά στο πρόγραμμα τους νέους επιστήμονες. Ασφαλώς δεν διεκδικούμε δάφνες πρωτοπορίας, υπό την έννοια ότι διαχρονικά η συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ήταν εκ των ων ουκ άνευ και πάρα πολύ σημαντική για τη διοργάνωση και την επιτυχία του συνεδρίου. Παρ’ όλα αυτά φέτος, θα έχουμε συγκεκριμένες συνεδρίες μεταπτυχιακών φοιτητών, στις οποίες θα τονίζεται ακριβώς η αναγκαιότητα της συνεργασίας των διαφόρων αντικειμένων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επιτυχούς εξατομικευμένης θεραπείας. Δηλαδή, θα υπάρξουν συνεδρίες στις οποίες μεταπτυχιακοί φοιτητές που ανήκουν σε συναφείς χώρους και όμορα αντικείμενα θα παρουσιάσουν περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε η συνδρομή και η συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επίσης, μολονότι κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία της παρούσας Οργανωτικής Επιτροπής, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και να προωθήσουμε τον γόνιμο διάλογο και την αντιπαράθεση απόψεων με τη μορφή debate, παρέχοντας τη δυνατότητα να παρουσιαστούν διαφορετικές απόψεις, να συζητηθούν τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς και να καταλήξουμε σε μια σύνθεση απόψεων.
5.Στο κοινωνικό μέρος του συνεδρίου, υπάρχουν σχέδια που να μπορούν να ανακοινωθούν στην παρούσα φάση;
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η επιλογή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, ως χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, είναι μια καινοτομία από μόνη της, καθώς πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο χώρο, στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο συνέδριο αυτού του βεληνεκούς, έχουν όμως, πραγματοποιηθεί αρκετές επιτυχημένες εκδηλώσεις, με πολλά από τα αμφιθέατρά του να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων συνεδριακών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω λοιπόν, πραγματικά, ότι οι σύνεδροι θα εντυπωσιαστούν από την επιλογή του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου.
Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά η απόφαση να πραγματοποιηθεί το συνέδριο στη Κρήτη με χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς η Κρήτη είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας, με πλούσια ιστορία, απαράμιλλο πολιτισμό και ιδιαίτερη κουλτούρα, η οποία επιπλέον προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση, χαλάρωση και ξεκούραση που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό από τους συνέδρους μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του οποίου κ. Σταμάτης Χαρίτος και τα υπόλοιπα εκλεκτά του μέλη προσφέρουν αμέριστη στήριξη στις προετοιμασίες διεξαγωγής του συνεδρίου, όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης, δηλαδή οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου συμβάλλουν ενεργά στην πραγματοποίηση του συνεδρίου. Πρόκειται, πραγματικά, για ένα συνέδριο, όπου όλη η Κρήτη προσφέρει τη φιλοξενία της στους συνέδρους.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην εύστοχη κατά τη γνώμη μου επιλογή από την ΕΟΟ της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου, η οποία είναι ακριβώς πριν την αργία της 28ης Οκτωβρίου, επιτρέποντας σε συνέδρους όχι μόνο από τους όμορους νομούς της Κρήτης, αλλά κι από όλη την Ελλάδα να επισκεφθούν την Κρήτη και να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ένα εξαιρετικό επιστημονικό πρόγραμμα, με ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό πρόγραμμα και με τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να παρατείνουν τη διαμονή τους στο νησί μία-δύο μέρες, απολαμβάνοντας τον ακόμη καλοκαιρινό καιρό της Κρήτης, στα τέλη Οκτωβρίου.
6. Κλείνοντας την συζήτησή μας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;
Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας, το “ΟΒ”, για τη διαχρονική στήριξη και προβολή του θεσμού του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου. Πιστεύω ότι το 39ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα προσπαθήσει αφενός μεν να συνεχίσει την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων, αφετέρου να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θα πρέπει να αναφέρω ότι, εκτός από τους Έλληνες ομιλητές από τα Πανεπιστήμια, τις Επιστημονικές Εταιρείες και τον ιδιωτικό χώρο, θα έχουμε και εκλεκτούς συναδέλφους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα πλαισιώσουν και θα εμπλουτίσουν αυτό το συνέδριο. Το κύριο θέμα του συνεδρίου έχει μια τέτοια πρωτοτυπία που θα επιτρέψει μια διαφορετική ανάλυση θεμάτων, ο χώρος διεξαγωγής, όπως προανέφερα, είναι ιδανικός και πιστεύω ότι η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις δικαιολογημένα υψηλές προσδοκίες. Αν και συμμερίζομαι ότι οι σύγχρονες αυξημένες απαιτήσεις στο εργασιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να αποτελέσουν «άλλοθι» για να αναβάλουμε τη συμμετοχή μας σε παρόμοιες εκδηλώσεις, θα ήθελα εν τούτοις να καλέσω όλους τους συναδέλφους να παρακολουθήσουν και να στηρίξουν το συνέδριο, επικαλούμενος τη γνωστή ρήση του παγκόσμιου βεληνεκούς Κρητικού συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη, “μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε”.
Κύριε Νικητάκη, σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Discussion about this post