To Hνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την τελευταία θέση ως προς την εκπαίδευση που παρέχεται σε επίπεδο σχολικών μονάδων, αναφορικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI).
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη σε συμμετέχοντες από 13 χώρες, ζήτησε από τους γονείς παιδιών ηλικίας από 5-16 ετών να απαντήσουν στο ερώτημα αν το σχολείο των παιδιών τους παρέχει μαθήματα σχετικά με τη φροντίδα της στοματικής υγείας.
Η έρευνα κατέδειξε ότι τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν την τελευταία θέση στην προώθηση της καλής στοματικής υγείας -29%-, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά του ποσοστού που καταγράφηκε στις υπόλοιπες χώρες:
ΗΠΑ (53%)
Αυστραλία (54%)
Γερμανία (69%)
Κίνα (77%)
Σαουδική Αραβία (81%)
Πολωνία (84%)
Μαρόκο και Αλγερία (86%)
Ινδονησία (87%)
Βραζιλία και Ινδία (91%) και
Μεξικό (93%).
Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας, το 49% των γονέων από το Ηνωμένο Βασίλειο “δεν γνώριζε” πόσο συχνά το σχολείο του παιδιού τους προσφέρει ενημέρωση για σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία να διαμορφώνεται στο 35% και στις ΗΠΑ στο 32%. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στη Γερμανία (19%), την Σαουδική Αραβία (12%), την Πολωνία (10%), την Κίνα, την Ινδονησία και το Μαρόκο (9%), την Αλγερία (6%), την Ιδία (5%), τη Βραζιλία (3%) και το Μεξικό (1%).
Η Πρόεδρος της FDI, Kathryn Kell, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ενθαρρύνονται ως προς τη διδασκαλία της σωστής στοματικής φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των γονέων σε όλες τις χώρες συμφώνησε ότι τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, ενώ το 51% αναγνώρισε ότι και οι γονείς διαδραματίζουν ρόλο στην εκπαίδευση αναφορικά με τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής.
Προκειμένου να κατανοήσουμε τη σημασία των ευρημάτων, η FDI σημειώνει, στη σχετική ανακοίνωσή της, ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα νεαρό στόμα και οδηγεί σε απώλεια άνω των 50 εκατομμυρίων σχολικών ωρών κάθε χρόνο. Η κακή στοματική υγεία μπορεί ακόμη να επιδράσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού, τις κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τις δυνατότητες επιτυχίας αργότερα στη ζωή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ευεξία του παιδιού, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Discussion about this post