“Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου”!
H 20η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI), στο πλαίσιο της οποίας κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις που στοχεύουν στην μετάδοση μηνυμάτων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη σημασία της στοματικής υγείας. Ο φετινός εορτασμός προβάλλει διεθνώς το μήνυμα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου», υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στόματος ως καθρέφτη του σώματος, που αντανακλά τη συνολική υγεία.
Πρόκειται για μία συνηθισμένη καθημερινή έκφραση που χρησιμοποιούν τόσο οι γιατροί όσο και οδοντίατροι στην διάρκεια του τακτικού ελέγχου με την οποία ζητούν από τον ασθενή να ανοίξει το στόμα του για εξέταση.
Στοματική υγεία σημαίνει υγεία του στόματος. Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη στοματική και τη γενική υγεία- καθώς και την αλληλεπίδρασή τους- ώστε να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας, σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.
Τα στοματικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν κάθε έκφανση της ζωής μας από τις προσωπικές μας σχέσεις και την αυτοπεποίθηση στο σχολείο ή στη δουλειά μας, μέχρι την απόλαυση του φαγητού. Ενδέχεται ακόμη να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση όταν αποφεύγουμε να χαμογελάμε ή να συναναστρεφόμαστε με άλλους, επειδή νοιώθουμε άβολα για τα δόντια μας ή για το πώς θα σκεφτούν οι άλλοι για τη στοματική μας υγεία. Ένα στόμα που νοσεί, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου του παγκρέατος και πνευμονίας. Γι’ αυτό, το να διατηρούμε το στόμα μας υγιές είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της σωστής του λειτουργίας, αλλά και για τη διατήρηση της γενικής σωματικής μας υγείας
Τα στοματικά νοσήματα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα νοσήματα της γενικής υγείας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου πυροδοτούνται από τη στάση και τον τρόπο ζωής του ατόμου, όπως είναι για παράδειγμα, μια ανθυγιεινή διατροφή (ιδιαιτέρως η πλούσια σε ζάχαρη), το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τα στοματικά νοσήματα, όπως και άλλες παθήσεις της γενικής μας υγείας, αν λάβουμε τα μέτρα μας για τη στοματική μας υγεία.
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά, για να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε το στόμα μας. Το σώμα μας θα μας το ανταποδώσει!
{gallery}anaskopisi-ekdiloseon/57{/gallery}
Discussion about this post