Μια κινέζικη μελέτη που συνέκρινε τη σταθερότητα των εμφυτευμάτων και την απόκριση των περι-εμφυτευματικών ιστών σε βαρείς καπνιστές και μη καπνιστές φανέρωσε ότι το κάπνισμα δεν επηρεάζει τη συνολική επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης τοποθέτησης εμφυτευμάτων, καθώς όλα τα εμφυτεύματα παρουσίασαν επιτυχή οστεοενσωμάτωση χωρίς επιπλοκές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας μετά την τοποθέτησή τους.
Ωστόσο, το κάπνισμα είχε επηρεάσει δυσμενώς την επούλωση του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα, η οποία πραγματοποιήθηκε πιο αργά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εμφυτεύματα να οστεο-ενσωματωθούν πολύ αργότερα σε σχέση με τα εμφυτεύματα στην ομάδα μη-καπνιζόντων.
Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με το οστό. Προκειμένου να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας και να αποφευχθεί η αποτυχία της εμφύτευσης, οι χειρουργοί πρέπει να έχουν μια ακριβή κατανόηση του πώς η συνήθεια του καπνίσματος θα επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης.
Στην παρούσα μελέτη, 45 ITI (Straumann) εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στις μερικώς νωδές οπίσθιες γνάθους 32 ανδρών ασθενών, από τους οποίους 16 ήταν φανατικοί καπνιστές και οι 16 μη καπνιστές. Η σταθερότητα των εμφυτευμάτων και η ανταπόκριση των περιεμφυτευματικών ιστών εκτιμήθηκαν σε τρεις, τέσσερις, έξι, οκτώ και δώδεκα εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση.
Αποτελέσματα
Παρά το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα και στις ομάδες πέτυχαν οστεοενσωμάτωση μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας, η διαδικασία επούλωσης διέφερε σημαντικά μεταξύ των μη καπνιστών και των καπνιστών. Στους μη-καπνιστές, η σταθερότητα βελτιώθηκε και τα εμφυτεύματα άρχισαν να ενσωματώνονται καλύτερα στο οστό μετά τη δεύτερη εβδομάδα. Στην ομάδα των καπνιστών, ωστόσο, τα εμφυτεύματα άρχισαν να οστεο-ενσωματώνονται και να γίνονται πιο σταθερά μετά την τρίτη εβδομάδα.
Παρά τα επιτυχή βραχείας διάρκειας αποτελέσματα και στις δύο ομάδες, οι καπνιστές εμφάνισαν περισσότερα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης απώλειας οστού γύρω από τα εμφυτεύματα και βαθύτερους θύλακες μαλακών ιστών. Ωστόσο, το κάπνισμα δεν είχε σημαντική επίδραση στη συσσώρευση πλάκας ή την αιμορραγία στην ομάδα μελέτης.
Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι χειρουργοί ίσως χρειαστεί να αλλάξουν το πρότυπο φόρτισης εμφυτεύματων τους για τους ασθενείς που καπνίζουν. Επιπλέον, οι καπνιστές πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνήθειά τους προάγει την απώλεια των οστών και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη θυλάκων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές, ακόμη και μετά την οστεοενσωμάτωση, σημείωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη με τίτλο «Effect of heavy smoking on dental implants placed in male patients posterior mandibles: A prospective clinical study» διεξήχθη από ερευνητές στο First Affiliated Hospital του πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong στην Κίνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2016 στο περιοδικό Journal of Oral Implantology.
*Πηγή:www.dental-tribune.com
Discussion about this post