Λόγω της πολιτικής κατάστασης που βιώνουν πολλές αραβικές χώρες, ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν έχουν συχνά επείγουσα ανάγκη για ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα.
Ωστόσο, το γερμανικό σύστημα υγείας έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αρκετές προκλήσεις στην προσπάθειά του να προσφέρει επαρκή οδοντιατρική φροντίδα για κάθε αιτούντα άσυλο. Προκειμένου να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές για την πρόληψη και τη θεραπεία των οδοντικών ασθενειών, Γερμανοί ερευνητές πρόκειται να μελετήσουν την κατάσταση της στοματικής υγείας εκατοντάδων προσφύγων στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο, οι αιτούντες άσυλο έχουν το δικαίωμα να ζητούν οδοντιατρική περίθαλψη, αν χρειαστεί. Ωστόσο, λόγω ζητημάτων όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη οργάνωσης, δεν είναι πάντα εύκολο να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Επιπλέον, η θεραπεία του πόνου μόνο σε σοβαρές καταστάσεις δε λύνει εντελώς το οδοντικό πρόβλημα, επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής, Kαθηγητής Christian H. Splieth, επικεφαλής του Tμήματος Προληπτικής Οδοντιατρικής και Παιδοδοντίας στο Πανεπιστημειακό Νοσοκομείο Greifswald. Τα προληπτικά μέτρα και οι οδοντιατρικές εξετάσεις για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των προσφύγων είναι εξίσου σημαντικά, εξήγησε ο ίδιος.
Προκειμένου να βελτιωθεί η πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών ασθενειών για τους πρόσφυγες στη Γερμανία και να αξιολογηθεί η ανάγκη τους για οδοντιατρική φροντίδα καθώς και οι συναφείς δαπάνες, ο Καθηγητής Splieth και η ερευνητική του ομάδα πρόκειται να μελετήσουν την κατάσταση της στοματικής υγείας των προσφύγων στα κεντρικά κέντρα υποδοχής σε τέσσερα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε δείγμα 900 συμμετεχόντων ηλικίας 1 έως 75 ετών. Για κάθε συμμετέχοντα, η ερευνητική ομάδα θα αξιολογήσει την παρουσία τερηδόνας, την κατάσταση του οδοντικού πολφού, τις ανωμαλίες στη σύγκλειση, την περιοδοντική νόσο καθώς και την κατάσταση των προσθετικών αποκαταστασεων.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα πρέπει να αναλυθούν ανάλογα με την ηλικία και τη χώρα προέλευσης. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συγκρίνουν τις τιμές των στοματικών παθήσεων που θα εντοπιστούν με αυτές του γερμανικού πληθυσμού, ώστε να καθορίσουν το επιπλέον κόστος για το γερμανικό σύστημα υγείας. Τέλος, στοχεύουν να αναπτύξουν οδοντιατρικά προγράμματα για τους πρόσφυγες που θα διασφαλίζουν την προληπτική φροντίδα, καθώς και την αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση από τον οξύ στοματικό πόνο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Deutsche Gesellschaft für Zahn-, Mund- und Kieferheilkunde, τη Γερμανική Εταιρεία Οδοντιατρικής και Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ιατρικής. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Εταιρείας Wrigley και άλλους δύο μεγάλους γερμανικούς οδοντιατρικούς συλλόγους, η Εταιρεία παρείχε χρηματοδότηση ύψους 70.000 ευρώ για το έργο.
Πηγή: www.dental-tribune.com
Discussion about this post