Στην Καλαμάτα, τον τόπο της ελιάς, όπως παρέπεμπε ο τίτλος του συνεδρίου, συνεχίστηκε η παράδοση των επιτυχημένων Παμπελοποννησιακών Οδοντιατρικών Συνεδρίων.
Από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2024 εκατοντάδες σύνεδροι κατέκλυσαν το ξενοδοχείο «Elysian Luxury Hotel & Spa, στην συνοικία Κορδία, και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δεκάδες εισηγήσεις και πρακτικά σεμινάρια που με μεράκι είχε οργανώσει ο πρόεδρος του επιστημονικού προγράμματος, ο κ. Κωνσταντίνος Τόσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ.
Οικοδεσπότης του 22ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου ήταν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας (ΟΣΜ), που φρόντισε για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου και φιλοξενία των συνέδρων και των συνοδών τους. Η δραστήρια πρόεδρος του ΟΣΜ, κ. Γεωργία (Τζίνα) Θεοδωροπούλου, υποδέχτηκε τους συνέδρους με μεγάλο ενθουσιασμό και με τις διοργανωτικές της ικανότητες σφράγισε την επιτυχία του φετινού συνεδρίου, ενώ με μια ειδική προβολή στην τελετή έναρξης τίμησε την ιστορία του συλλόγου της περιοχής.
Πρώτη ημέρα
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 24/5, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή λόγω της τελετής έναρξης, που ήταν αρκετά διαδραστική.
Το επιστημονικό πρόγραμμα της ημέρας είχε δύο στρογγυλά τραπέζια και πέντε εισηγήσεις, ενώ υπήρξαν και ελεύθερες ανακοινώσεις.
Η Σ. Μουσουλέα αναφέρθηκε στην «Συμβολή του οδοντιάτρου στην έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών της σύγκλεισης», ενώ ο Χρ. Κωνσταντινίδης έκανε εισήγηση με θέμα «Οδοντιατρική κατ’ οίκον: Η κλινική πραγματικότητα».
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Καθημερινές λύσεις με εμφυτεύματα. Συζήτηση σε κλινικά περιστατικά». Συντονιστής ήταν ο Κ. Χούπης και συμμετέχοντες οι: Ε.Βολτίδη, Μ. Οικονόμου, Χ. Χατζηχαλεπλή, Κ.Χούπης και Α.Χρονόπουλος.
Την ίδια ώρα μεσολάβησε εισήγηση της Σ. Μερκουρέα με θέμα «Επείγοντα στοματολογικά περιστατικά στο οδοντιατρείο».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πρόσθετα διλήμματα στο σχέδιο θεραπείας», σε μα διαδραστική συνεδρία με τη συμμετοχή των συνέδρων. Συντονιστής ήταν ο Σ. Κούρτης και συμμετέχοντες οι: Η. Γούσιας, Σ. Κούρτης, Ολ. Νιάκα και Ν. Συκαράς.
Παράλληλα, έγινε η εισήγηση «Εύκολα-δύσκολα συχνά-σπάνια στοματολογικά περιστατικά στο οδοντιατρείο» από την Ελ. Μ. Καλογήρου και ακολούθως η εισήγηση του Αθ. Πουλόπουλου με θέμα «Προκαρκινικές βλάβες και καρκίνος του στόματος. Ο οδοντίατρος στην πρώτη γραμμή της διάγνωσης».
Η ημέρα έκλεισε όμορφα με την τελετή έναρξης, που ήταν αρκετά ξεχωριστή καθώς έκανε μέσω βίντεο μια αναδρομή στα 95 χρόνια του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ενώ υπήρξε και μουσικοθεατρικό δρώμενο. Οι ηθοποιοί Εύη Γιαννακοπούλου και Γιώργος Τσαπόγας απήγγειλαν στίχους από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, υπό τη μουσική του Νίκου Ξανθούλη, ενθουσιάζοντας το κοινό. Ήταν μια αρκετά διαδραστική τελετή αφού κατά τη διάρκεια της προβολής του βίντεο, το οποίο είχαν επιμεληθεί ο ταμίας του ΔΣ του ΟΣΜ Άγγελος Τσορφόλιας και ο Ηλίας Καραμπάτσος, πήραν το λόγο αρκετοί από τους προσκεκλημένους που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό για να αναγνώσουν σημεία του αφιερώματος.
Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με ένα ευρηματικό τρόπο, ως σκετς για να καλωσορίσουν συνέδρους και ομιλητές. Η πρόεδρος του Ο.Σ. Λακωνίας κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, η πρόεδρος του Ο.Σ. Αρκαδίας κ. Αργυρώ Λαγούδη και η γραμματέας του Ο.Σ. Μεσσηνίας κ. Χριστίνα Μουστάκη ανέβηκαν πρώτες στο βήμα για να ανοίξουν την εκδήλωση και λίγο μετά ακολούθησαν ο ταμίας του ΔΣ του ΟΣΜ κ. Άγγελος Τσορφόλιας και η πρόεδρος του ΟΣΜ κ. Τζίνα Θεοδωροπούλου, η οποία γύρισε κυριολεκτικά όλη την αίθουσα για να καλωσορίσει και να χαιρετήσει ξεχωριστούς προσκεκλημένους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Κ. Τόσιος, αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του επιστημονικού πρόγράμματος, ο κ. Αθ. Υφαντής εκ μέρους της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και ο καθηγητής και πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Αθ. Πουλόπουλος.
Το «παρών» στην τελετή έναρξης έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, τους οποίους καλωσόρισε θερμά η οικοδέσποινα πρόεδρος του ΟΣΜ.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση προσφορά του ΟΣΜ για τους ομιλητές και τους χορηγούς στο Casa Marina στο λιμάνι Καλαμάτας.
Δεύτερη ημέρα
Εξίσου γεμάτη και ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Το πρόγραμμα του Σαββάτου 25/5 περιελάμβανε τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, 8 εισηγήσεις, 1 master class και ελεύθερες ανακοινώσεις.
Η αρχή έγινε με το στρογγυλό τραπέζι που είχε θέμα «Παράγοντες επιτυχίας στην κλινική άσκηση της αποκαταστατικής οδοντιατρικής», με συντονιστή τον Κ.Τολίδη και συμμετέχοντες τους Π. Μουρούζη, Α. Παπαδοπούλου, Κ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Τολίδη. Παράλληλα έγινε η εισήγηση «Αθλητικοί νάρθηκες» από την Ολ. Νάκα και τον Θ. Τασόπουλο και ακολούθως η εισήγηση «35 Χρόνια Κλινικής εμφυτευματολογίας. Κρίσιμα συμπεράσματα» από τον Δ. Ζαμπάρα και τον Ν.Σάκκαρη. Η 7η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση των Ν. Σάκκαρη και Δ. Ζαμπάρα πάνω στο θέμα «35 χρόνια Κλινικής εμφυτευματολογίας. Τι πάθαμε, τι μάθαμε…».
Η επόμενη συνεδρία είχε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Διλήμματα στη διαχείριση ασθενών με προκεχωρημένη περιοδοντίτιδα: Δόντια ή εμφυτεύματα;». Συντονιστής ήταν ο Φ. Μαδιανός και συμμετέχοντες οι: Σπ. Βασιλόπουλος, Ε. Ζάμπα, Φ. Μαδιανός και Σ. Τσαντίλα.
Την ίδια ώρα ο Δ. Καλύβας έκανε εισήγηση με θέμα «Χειρισμός και παρακοούθηση εργώδους εξαγωγής». Ακολούθησε master class με θέμα «Thinking out of the box στην Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και την Εμφυτευματολογία», και ομιλητή τον Μ. Πάτρα, που ήταν ευγενική χορηγία της Intermed.
Το επόμενο στρογγυλό τραπέζι ήταν αφιερωμένο στην «Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (ΥΤΚΔ-CBCT) στην κλινική πράξη» με συζήτηση για περιπτώσεις ασθενών. Συντονιστής ήταν ο Κ. Τσιχλάκης και συμμετέχοντες οι Ι. Μελακόπουλος και Κ. Τσιχλάκης.
Παράλληλα, η 11η συνεδρία είχε εισήγηση του Γ. Βαδιάκα με θέμα «Επιπτώσεις του τραύματος των νεογιλών τομέων στη διάπλαση των διαδόχων μονίμων. Αιτιολογία, παθογένεση, αντιμετώπιση».
Στη συνέχεια έλαβε χώρα το στρογγυλό τραπέζι με συντονίστρια τη Μ. Γεωργοπούλου και θέμα «Η διαχείριση του έκτακτου περιστατικού στην Ενδοδοντία. Άμεσα και πρόχειρα όχι!». Συμμετείχαν η Μ. Γεωργοπούλου και ο Γ. Κωστούρος.
Στο μεταξύ, ο Γ. Μουτούσης έκανε εισήγηση με θέμα «Συνταγογράφηση για τον οδοντίατρο» και η Ελ. Στουφή με θέμα «Συστηματικά νοσήματα με συχνή εντόπιση στη στοματική κοιλότητα. Παρουσίαση περιστατικών και διαγνωστική προσέγγιση με τη συμμετοχή των συνέδρων».
Με το πέρας του επιστημονικού προγράμματος πολλοί σύνεδροι και συνοδά μέλη πέρασαν το βράδυ στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου είχε στηθεί ένα πολύ όμορφο πάρτι με μουσικές επιλογές από dj, φέρνοντας πιο κοντά τους συναδέλφους. Η μέρα περιλάμβανε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή και ξενάγηση στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, για όσους συνέδρους μπόρεσαν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο απ’ τις συνεδρίες αλλά κυρίως για τα συνοδά μέλη.
Τρίτη ημέρα
Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου, Κυριακή 26/5, όπως πάντα είχε πιο σφιχτό πρόγραμμα και βέβαιως την τελετή λήξης.
Το επιστημονικό σκέλος είχε δύο στρογγυλά τραπέζια. Το πρώτο είχε θέμα «Ολικές οδοντοστοιχίες: βασικές αρχές κατασκευής και εναλλακτικές προσεγγίσεις» με συντονιστή τον Α. Βασίλα και συμμετέχοντες τον Α. Βασίλα, τον Κ. Λιανό και τον Δ. Σταυρόπουλο. Το δεύτερο και τελευταίο είχε θέμα «Οδοντιική φθορά: Διάβρωση και αποτριβή. Αιτιολογία και αντιμετώπιση εκτεταμένων βλαβών σε ολόκληρο τον φραγμό». Συντονίστρια ήταν η Χ. Παξιμαδά και συμμετέχοντες οι Θ. Κόκλα, Ν.Λουμπρίνης και Χ. Παξιμαδά.
Το 22ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο έριξε αυλαία με τη βράβευση της καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης. Το βραβείο Ιωάννης Καρκατζούλης, συνοδεία χρηματικού επάθλου 500 ευρώ, απονεμήθηκε στην Αθηνά Τόσιου για την εργασία της με θέμα «Διόγκωση στην άνω γνάθο: Μια ασυνήθιστη κλινική εκδήλωση Non-Hodgkin Λεμφώματος».
Ραντεβού του χρόνου στην Πάτρα για το 23ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο!
Discussion about this post