Η Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδας (ΣΕΕ) επανέρχεται στο ετήσιο ραντεβού της με τους οδοντιάτρους και διοργανώνει το 57ο Ετήσιο Συνέδριό της, στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 17 έως και 18 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου. Το «ΟΒ» συνάντησε τον Πρόεδρο της Εταιρείας, Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κ. Ιωάννη Μελακόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για το φετινό συνέδριο της ΣΕΕ.
Συνέντευξη στην Ηλιάνα Γιαννούλη
– Συνέδριο εν μέσω κορωνοϊού; Το 57ο Ετήσιο Συνέδριο της ΣΕΕ θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο 17 -18 Σεπτεμβρίου 2021 σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Όπως γνωρίζετε το περσινό μας συνέδριο ματαιώθηκε εξαιτίας των εκτάκτων μέτρων για την πανδημία, γεγονός που στη μακραίωνη ιστορία της έχει να γίνει από τα «πέτρινα» χρόνια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Φέτος η κατάσταση φαίνεται να επιτρέπει τη διεξαγωγή συνεδρίων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος αποφασίστηκε η διοργάνωσή του. Ο προγραμματισμός μας για φέτος ήταν για το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου εδώ και χρόνια ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Σταμάτης Χαρίτος είχε εκφράσει το ενδιαφέρον η πόλη του να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο της ΣΕΕ. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, αποδεχτήκαμε αυτή την πρόταση και το συνέδριό μας θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Αquila Αtlantis», το οποίο διαθέτει υποδομή και εμπειρία στη διοργάνωση συνεδρίων. Είναι ένας χώρος γνωστός σε όλους και εύκολα προσβάσιμος, μέσα στην πόλη με καταπληκτική θέα στο λιμάνι και δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Εξάλλου η Κρήτη είναι ένας προορισμός που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς στο περιθώριο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ομορφιές της.
– Στο πρόγραμμά σας υπάρχουν πολλά μέλη ΔΕΠ από τις Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας αλλά και καταξιωμένοι συνάδελφοι από τον επαγγελματικό χώρο
Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συναδέλφους που στηρίζουν την Εταιρεία. Προσπαθούμε να καλούμε ομιλητές από όλους τους χώρους οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερη μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω στους προέδρους των δύο Οδοντιατρικών Σχολών, καθηγητές κκ Φοίβο Μαδιανό και Αθανάσιο Πουλόπουλο, που πάντα στηρίζουν τις επιστημονικές εκδηλώσεις της Εταιρείας. Εξάλλου, η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ Αθήνας και Θεσσαλονίκης πέρα από την ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο Σχολών.
– Παρατηρώ ότι για δεύτερη φορά υπάρχει συνεργασία με την ΙΤΙ Ελλάδος Κύπρου, τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Η προηγούμενη συνεργασία μας στην Αθήνα υπήρξε πολύ γόνιμη με θετικά σχόλια και από τις δύο πλευρές. Έτσι, φέτος σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΙΤΙ Ελλάδος Κύπρου κ. Μιχάλη Πάτρα, αποφασίσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας την ομιλία των Irena Sailer και Vincent Fehmer με θέμα σύγχρονες τεχνολογίες στην εμφυτευματολογία και μονολιθικά συστήματα στο κύριο πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και πρακτικό σεμινάριο της ΙΤΙ σχετικό με την εμφυτευματολογία με τους κ.κ. Μ. Πάτρα και Ν. Χριστοδουλίδη.
Με τη διεύρυνση αυτή τα μέλη της ΙΤΙ μπορούν να παρακολουθήσουν το συνέδριό μας, ενώ τα μέλη μας την εκδήλωση της ΙΤΙ με συντονισμό από την αίθουσα του συνεδρίου.
– Όπως φαίνεται από τα προηγούμενα, αποφασίσατε να δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς οι γνώσεις που θα αποκομίσουν οι σύνεδροι από την επιστημονική σας εκδήλωση θα μπορούν να τους φανούν χρήσιμες στην καθημερινή κλινική πράξη;
Εκτός από τα προλεχθέντα δυο ακόμα στρογγυλά τραπέζια «Η σύγχρονη τεχνολογία στην αποκαταστατική Οδοντιατρική» με συντονιστή τον κ. K. Τολίδη και τους κκ Π. Κούρο, Δ. Στράκα και «Ψηφιακή Οδοντιατρική πού βρισκόμαστε σήμερα;» με συντονιστή τον κ. Π. Λαμπρόπουλο την κα Ο. Νάκα και τον κ. Γ. Μιχελινάκη αφορούν τις νέες τεχνολογίες. Ο κλινικός ιατρός βομβαρδίζεται καθημερινά με συστήματα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στην καθημερινή κλινική πράξη. Η πληθώρα των πληροφοριών κάνει δύσκολη την απόφαση του γενικού οδοντιάτρου να επιλέξει εκείνες που θα τον βοηθήσουν στην εργασία του. Έχει ζητηθεί από τους ομιλητές να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε κλινικά προβλήματα, που μπορούν να επιλυθούν με την τεχνολογία. Στην εποχή της πληροφορίας και της διάχυσης της γνώσης μέσω του Διαδικτύου, εκτιμώ ότι στα συνέδρια που γίνονται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, έχει μεγάλη σημασία να υποδεικνύονται πρακτικές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας για την καθημερινότητα του ιατρείου.
– Εκτός από τις νέες τεχνολογίες, που θεωρώ είναι το κύριο θέμα του συνεδρίου, τι άλλα θέματα θα αναπτυχθούν;
Είναι πάγια και επιτυχημένη προσπάθεια στο συνέδριο να συμπεριλαμβάνονται κλινικά θέματα, όπου ειδικοί τα συζητούν με τους οδοντιάτρους. Έχουν επιλεγεί θέματα από τη Στοματολογία με συντονιστή τον κ. Κ. Τόσιο και τους κα Ε. Καλογήρου και κ. Ν. Κατσούλα, ενώ για τη διαχείριση του ογκολογικού ασθενούς θα συζητήσουν οι κκ Α. Πουλόπουλος και Ε. Παρχαρίδης. Στο πλαίσιο αυτού του τύπου συνεδρίας θα απευθύνονται ερωτήσεις στους συμμετέχοντες, που καλούνται να απαντήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια περίπτωση ασθενούς.
Στόχος είναι μέσα από την παρουσίαση αυτών των περιπτώσεων να λυθούν οι απορίες και να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισής τους. Γίνεται παρουσίαση από την πιο απλή στην πλέον εξειδικευμένη περίπτωση, ούτως ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές τους, που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδοντίατρος στην εργασία του. Στην ουσία παρακολουθώντας αυτή τη συνεδρία, δίνεται το ερέθισμα για αναζητήσεις και απαντήσεις σε ζητήματα που σε απασχολούν. Εξάλλου, σαφή κλινική κατεύθυνση έχει το στρογγυλό τραπέζι με θέμα οδοντικό τραύμα σε παιδιά και ενήλικες με συντονιστή τον κ. Μ. Σταυριδάκη και τους κ. Γ. Κωστούρο και κα Ε. Τζαγκαρουλάκη αλλά και οι διαλέξεις των κκ Φ. Μαδιανού με θέμα την αισθητική της προόσθιας ζώνης, Ν. Νικητάκη για τη σημασία της κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης στην τελική ιστολογική διάγνωση ενδοοστικών βλαβών καθώς και οι εισηγήσεις της κας Ο. Κολοκυθά για τις αλλεργικές αντιδράσεις στα Ορθοδοντικά υλικά και του κ. Δ. Διονυσόπουλου για τις υαλοϊονομερείς κονίες.
– Μια ακόμη πάγια θέση της ΣΕΕ είναι η στήριξη και η προβολή του έργου των νέων επιστημόνων. Πώς κρίνετε την ανταπόκριση των νέων οδοντιάτρων σε αυτό σας το κάλεσμα;
Δύο από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, που αφορούν τις περιακρορριζικές βλάβες και την αύξηση της φατνιακής ακρολοφίας θα παρουσιασθούν από νέους συναδέλφους οι οποίοι τελειώνουν ή έχουν τελειώσει την εξειδίκευσή τους με την καθοδήγηση της κας Μ. Γεωργοπούλου, του κ. Π. Χριστόπουλου και του κ. Κ. Χούπη.
Λόγω των συνθηκών αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τον αριθμό από τις ελεύθερες ανακοινώσεις. Ελπίζουμε να τις έχουμε την επόμενη χρονιά. Πολλοί νέοι συνάδελφοι μας τιμούν και μας φέρνουν τις παρουσιάσεις τους, οι οποίες εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές της Εταιρείας είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
– Γνωρίζω ότι πιστεύετε στην προσφορά γνώσης που συντελείται στο πλαίσιο μικρών ομάδων συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα στα πρακτικά σεμινάρια ή περιορισμένου ακροατηρίου θέματα. Τα φετινά master class και πρακτικά σεμινάρια του συνεδρίου, τι ακριβώς θα πραγματεύονται;
Το φετινό πρόγραμμα λόγω των υγειονομικών μέτρων του Covid-19 έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Γίνεται προσπάθεια να μοιράσουμε τους συμμετέχοντες στις αίθουσες σε μικρότερες ομάδες, ώστε στη μία αίθουσα να έχουμε κλινικά θέματα και master class παράλληλα με το άλλο πρόγραμμα. Ένα master class αφορά στη σύγκλειση και στο πώς αλληλεπιδρά με τις επιεμφυτευματικές και κλασικές αποκαταστάσεις στο στόμα, με ομιλητές τον κ.Π. Λομβαρδά και τον κ. Α. Κατσούπα. Όπως ήδη αναφέρθηκε σε συνεργασία με την ΙΤΙ Ελλάδας – Κύπρου θα διεξαχθεί πρακτικό σεμινάριο εμφυτευματολογίας και αισιοδοξούμε ότι, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, θα καταφέρουμε να έχουμε και πρακτικό σεμινάριο ψηφιακής αποτύπωσης.
– Το συνέδριό σας θα λάβει μοριοδότηση από τον ΙΕΘΕ;
Το συνέδριό μας έχει μοριοδότηση, όπως πιστεύω ότι ισχύει πλέον και για το σύνολο των επιστημονικών εκδηλώσεων, που πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Πραγματικά, εκτιμώ ότι η Ομοσπονδία έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για τη ρύθμιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των οδοντιάτρων, η οποία έμεινε για πολλά χρόνια ανεξέλεγκτη. Θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο του ΙΕΘΕ καθηγητή κ. Αθανάσιο Αθανασίου, τον πρόεδρο της ΕΟΟ κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη και τον απελθόντα πρόεδρο κ. Αθανάσιο Κατσίκη για το έργο τους και να τονίσω ότι η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για όλους τους οδοντιάτρους.
– Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνεται στους αναγνώστες μας σχετικά με το συνέδριό σας;
Είναι ίσως το πρώτο δια ζώσης Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και θεωρούμε ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία είναι απαραίτητη, παρά το γεγονός ότι η ΣΕΕ έχει συμπληρώσει 10 χρόνια εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας του ΕΟΔΥ θα προσπαθήσουμε και με τη βοήθεια όλων σας θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε τους οδοντιάτρους δίπλα μας, και εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο αναφορικά με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.
Δεν ωφελούνται μόνο οι οδοντίατροι που παρακολουθούν τις επιστημονικές εκδηλώσεις, αλλά και όλοι εμείς που συμμετέχουμε ενεργά στην κατάρτιση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Καλώ λοιπόν, όλους τους οδοντιάτρους να στηρίξουν το έργο της ΣΕΕ και όλων των άλλων επιστημονικών εταιρειών, για να συμβάλλουμε από κοινού στη δημιουργία μιας καλύτερης Οδοντιατρικής, όχι μόνο για τους ασθενείς μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειες της Εταιρείας στη μακραίωνη πορεία της και φυσικά εσάς και το Οδοντιατρικό Βήμα για την προβολή του έργου της Εταιρείας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.stomatologia.gr.
{gallery}anaskopisi-ekdiloseon/148{/gallery}
Discussion about this post