Το 38ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους οδοντιάτρους, επιστρέφει φέτος στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων σε μια τριήμερη διοργάνωση που υπόσχεται να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς συνέδρους. Από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2018, στο ξενοδοχείο «Du Lac», οι σύνεδροι θα απολαύσουν ένα επιστημονικό πρόγραμμα που στοχεύει στην απόκτηση τεκμηριωμένης και άμεσα εφαρμόσιμης γνώσης για την ορθή κλινική πράξη. Το «ΟΒ» συνάντησε τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής, Α.Π.Θ., κ. Κοσμά Τολίδη, ο οποίος μας μίλησε για όλα όσα θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.
Κύριε Τολίδη, το 38ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα με κεντρικό θέμα «Επιστημονικές και κλινικές καινοτομίες για τον Οδοντίατρο της νέας εποχής». Πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή αυτού του τίτλου και ποια θέματα θα αναλυθούν στο συνέδριο υπό τη σκέπη αυτού του κεντρικού θέματος;
Πιστεύω ότι βασικό κίνητρο για την επιλογή αυτού του θέματος αποτέλεσε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Οδοντιατρική ζούμε μια «έκρηξη» σε ό,τι αφορά νέες τεχνικές, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις , τα οποία άλλοτε αποδεδειγμένα κι άλλοτε όχι, υπόσχονται τη δυνατότητα βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας.
Επειδή, πολλές φορές ο μηχανισμός ενημέρωσης των συναδέλφων πάνω σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι ο απόλυτα εγκεκριμένος και σωστά τεκμηριωμένος, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα συνέδριο το οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους συναδέλφους, κλινικούς οδοντιάτρους, με στόχο να τους δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν ποια από όλα αυτά που παρουσιάζονται έχουν κάποιο κλινικό ενδιαφέρον, σε ποια πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και ποια είναι η διαδικασία, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα συνέδριο, όπου θα επιχειρήσουμε μέσα από πρωτόκολλα, μέσα από διαδικασίες επίδειξης νέων τεχνικών, υλικών και εργαλείων να δώσουμε απλές οδηγίες, κατανοητές, χωρίς τη φιλολογία γύρω από αυτές, ώστε άμεσα ο κλινικός οδοντίατρος να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δομή του φετινού συνεδρίου;
Το συνέδριο έχει μια κλασική δομή κατευθυνόμενου και ελεύθερου προγράμματος. Στο κατευθυνόμενο μέρος του συνεδρίου έχουμε ξεπεράσει, αυτή τη στιγμή, τους 100 ομιλητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο επιστημονικό πρόγραμμα είτε με τη μορφή εισηγήσεων και στρογγυλών τραπεζιών, είτε κλινικών φροντιστηρίων και πρακτικών σεμιναρίων, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα αναφερθούμε στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην κλινική οδοντιατρική, ξεκινώντας από σχεδόν καθημερινές προσεγγίσεις όπως είναι οι αποκαταστάσεις, η προσθετική, η επίλυση προβλημάτων διαγνωστικής που έχουν να κάνουν με την στοματική κοιλότητα εν γένει, και θα οδηγηθούμε σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα όπως το CAD-CAM, οι τρισδιάστατες κατασκευές, η χρήση συσκευών laser για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων. Όλα αυτά τα θέματα θα παρουσιαστούν από συναδέλφους είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Φέτος, έχουμε εξασφαλίσει μια σημαντική, αριθμητικά συμμετοχή αξιόλογων συναδέλφων από τη διεθνή οδοντιατρική κοινότητα, οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα καλύψουν τις απαιτήσεις και του πλέον απαιτητικού συναδέλφου που θα παρακολουθήσει το συνέδριο και πραγματικά τους καλώ όλους να έρθουν και να το διαπιστώσουν από μόνοι τους.
Στο μήνυμά σας για το συνέδριο αναφέρεστε στη λέξη «κλινικός» και υπογραμμίζετε ότι το πρόγραμμα του συνεδρίου καταρτίστηκε με κεντρικό άξονα να προσφέρει την κατάλληλη γνώση στον κλινικό που θα του επιτρέψει με τη σειρά της την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τον ασθενή. Η εμφάνιση ολοένα και περισσότερο ενημερωμένων ασθενών καθιστά μια πρόκληση για τον σύγχρονο οδοντίατρο;
Η πληθώρα πηγών πληροφόρησης, αλλά και παραπληροφόρησης των ασθενών, και δυστυχώς και των ίδιων των συναδέλφων πάρα πολλές φορές, δημιουργεί ένα «μείγμα», το οποίο καλείται καθημερινά ο οδοντίατρος, ο κλινικός να το αντιμετωπίσει∙ από ασθενείς, οι οποίοι έρχονται και γνωρίζουν, από ασθενείς οι οποίοι έρχονται και νομίζουν ότι γνωρίζουν, από ασθενείς οι οποίοι έχουν άποψη και από ασθενείς, οι οποίοι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι καλώς ή κακώς πιο «υποψιασμένοι» σε σχέση με το παρελθόν. Ανέκαθεν πίστευα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πριν ακόμη διαπιστωθεί αυτή η ανάγκη, ότι ο σωστός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Από αυτόν τον ασθενή, ο οποίος ξέρει σωστά, έχει ενημερωθεί σωστά από τον επεμβαίνοντα κλινικό δεν έχεις να χάσεις, παρά μόνο να κερδίσεις. Πιστεύω λοιπόν, ότι όσο χρόνο ξοδεύουμε για να κάνουμε μια θεραπευτική προσέγγιση οποιασδήποτε μορφής, τόσο και ίσως παραπάνω πρέπει να ξοδεύουμε για να εξηγούμε στον ασθενή ποια είναι η κατάστασή του, ποιες είναι οι εναλλακτικές του, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάστασή του, και βέβαια για όλα αυτά πρέπει να επιχειρηματολογούμε και να τα τεκμηριώνουμε βάσει της σύγχρονης οδοντιατρικής επιστήμης.
Αν αφήσουμε τους ασθενείς να ενημερώνονται, ή και να παραπληροφορούνται, όπως προανέφερα, από πηγές οι οποίες δεν αποσκοπούν στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών τους, τόσο θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα, με παρεξηγήσεις, τόσο θα είμαστε μπροστά σε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Συνεπώς, για μένα ένα συνέδριο της μορφής του Π.Ο.Σ. δεν έχει ως επίκεντρο την οδοντιατρική έρευνα, αλλά έχει ως στόχο την ενημέρωση του κλινικού οδοντιάτρου, στηριζόμενο στην οδοντιατρική έρευνα. Ο συνάδελφος, ο οποίος έρχεται, θέλει να ακούσει από τα συμπεράσματα της οδοντιατρικής έρευνας τι είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει, τι είναι αυτό που μπορεί να εφαρμόσει με ασφάλεια και με επιτυχία. Τώρα, το πώς φτάσαμε σε αυτό το συμπέρασμα είναι ένα θέμα που αφορά τους ερευνητές και τη μεταξύ τους συζήτηση. Γι’ αυτό και για μένα το Π.Ο.Σ. έχει έναν άλλο σκοπό, μια άλλη αποστολή. Έχει ως στόχο να ενημερώνει, στηριζόμενο όμως, πάντοτε σε σωστά επιχειρήματα και υγιή αποτελέσματα οδοντιατρικής έρευνας.
Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανώσεις του Π.Ο.Σ μας έχουν συνηθίσει σε καινοτομίες από πλευράς δομής. Φέτος, υπάρχει κάποια καινοτομία από άποψης δομής ή θεματολογίας;
Φέτος, δεν νομίζω ότι έχουμε να πούμε κάτι καινούριο σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ακριβώς επειδή έχουμε επικεντρώσει πάρα πολύ στο θέμα της ενημέρωσης των συναδέλφων πάνω σε κλινικά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και άμεσης εφαρμογής, έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κλινικών φροντιστηρίων κι έχουμε προσπαθήσει να καλύπτουν θέματα από όλο το φάσμα της κλινικής οδοντιατρικής, από προβληματισμούς πάνω στη διαγνωστική του στόματος μέχρι συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με έμμεσες αποκαταστάσεις, με συρραφές και με ζητήματα που αφορούν πιο εξελιγμένες ίσως τεχνικές. Στόχος μας είναι να τονίσουμε αυτή τη σύνδεση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ομιλητές και σε αυτούς που έρχονται να τους ακούσουν και στη συνέχεια να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν. Άρα λοιπόν, δώσαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου στην πρακτική επίδειξη και εφαρμογή. Πρακτική επίδειξη με τη μορφή των φροντιστηρίων, εφαρμογή με τη μορφή των πρακτικών σεμιναρίων, των λεγόμενων hands-on, όπου οι συνάδελφοι θα μπορούν και να εφαρμόσουν, εκτός από το να παρακολουθήσουν θεωρητικά κάποιες τεχνικές.
Στο κοινωνικό μέρος του συνεδρίου, υπάρχουν σχέδια που να μπορούν να ανακοινωθούν στην παρούσα φάση;
Ξεκινώντας από τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον αρχικό μου ενθουσιασμό όταν έμαθα ότι μου έκαναν την τεράστια τιμή να διοργανώσω ένα συνέδριο στην πόλη των Ιωαννίνων, μια πόλη που από μόνη της αποτελεί θέλγητρο για τον κάθε επισκέπτη. Είναι μια πόλη, όπου τα συνοδά μέλη των συνέδρων θα έχουν πάρα πολλά πράγματα να κάνουν, μια πόλη που προσφέρεται για αποδράσεις και με πολύ εύκολη οδική πρόσβαση και από τη βόρεια και από τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, τα Γιάννενα έχουν τις ξενοδοχειακές υποδομές για να δεχθούν τον αριθμό των συνέδρων που περιμένουμε στο Π.Ο.Σ. Με άλλα λόγια, είναι μια πόλη που συγκεντρώνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά για να είναι ένας προορισμός-στόχος για κάθε σύνεδρο και την οικογένειά του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο τοπικός σύλλογος θα διοργανώσει κάποιες δραστηριότητες οι οποίες θα αφορούν είτε την κοινωνική προσφορά, με τη μορφή δωρεάν οδοντιατρικών εξετάσεων στον τοπικό πληθυσμό, είτε κάποιες αθλητικές δράσεις με τη συμμετοχή συναδέλφων οδοντιάτρων. Σίγουρα θα πραγματοποιηθούν και κάποιες ξεναγήσεις σε περιοχές μεγάλης ιστορικής αξίας, αλλά και σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Προχωρώντας προς την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, θα είμαστε σε θέση να αναφέρουμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η πόλη των Ιωαννίνων είναι μια πόλη που προσφέρει άπειρες δυνατότητες στους επισκέπτες της.
Το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων, ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη των προσδοκιών για κάθε μελλοντική διοργάνωση. Εσείς ποια κριτήρια έχετε θέσει για να αξιολογήσετε την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης;
Είναι τα κριτήρια που θέτω σε οποιαδήποτε εκδήλωση συμμετέχω είτε ως ομιλητής είτε ως διοργανωτής. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, αυτή η εμμονή κάποιων με τον αριθμό των συνέδρων. Για μένα καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του συνεδρίου είναι αυτοί που θα έρθουν να μου πουν ότι πραγματικά άξιζε να δαπανήσουν τον χρόνο τους. Ξέρετε, ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό για όλους μας, τον οποίο δεν μπορείς να πάρεις πίσω. Το να μου πουν λοιπόν, οι συμμετέχοντες ότι αυτές οι τρεις μέρες άξιζαν που βρίσκονταν στο συνέδριο, θα είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Κλείνοντας την συζήτησή μας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;
Αυτό που θα ήθελα να τους πω είναι από νωρίς να κλείσουν θέσεις για τις δραστηριότητες, κυρίως των κλινικών φροντιστηρίων. Προβλέπεται ένα συνέδριο, το οποίο θα είναι πραγματικά από τα πλέον σημαντικά των τελευταίων ετών και που θα αφήσει το έντονο αποτύπωμά του, με θετικό πρόσημο ελπίζω, στην ιστορία των Π.Ο.Σ. Θα χαρούμε να τους δούμε όλους στα Γιάννενα!
Κύριε Τολίδη, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο φετινό συνέδριο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Discussion about this post