Το 21ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας θα λάβει χώρα στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2017 στο ξενοδοχείο «THE MET», στην Θεσσαλονίκη. Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας ΑΠΘ, κ. Γιώργος Μικρογεώργης μιλά στο «ΟΒ» για τη φετινή διοργάνωση, παρουσιάζοντας μας τα θέματα, τη δομή αλλά και τους ομιλητές του φετινού συνεδρίου. Με ηχηρά ονόματα από την εγχώρια, αλλά και διεθνή οδοντιατρική κοινότητα, πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, πλήθος κλινικών σεμιναρίων καθώς και παράλληλες κοινωνικές δραστηριότητες, το φετινό 21ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πιο επιτυχημένες επιστημονικές εκδηλώσεις της χρονιάς.
Κύριε Μικρογεώργη, το 21ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας που φέτος θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη έχει ως τίτλο «Σύγχρονη Ενδοδοντία: Βιολογικές και Τεχνολογικές Παράμετροι-Προσεγγίσεις- Αντιπαραθέσεις». Ποια ακριβώς ζητήματα θα αναπτυχθούν υπό την σκέπη αυτού του κεντρικού θέματος;
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προετοιμαστεί ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, προκειμένου να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ενδοδοντικά κλινικά διλήμματα και προβληματισμούς που αντιμετωπίζει καθημερινά ο μαχόμενος οδοντίατρος, με βάση τις σύγχρονες σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν οι εργασίες του 21ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ενδοδοντίας είναι τα ακόλουθα:
• Διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα στην Ενδοδοντία.
• Σύγχρονη διαγνωστική μεθοδολογία και μέσα, όπως οι ψηφιακές ακτινογραφικές απεικονιστικές τεχνικές και η Limited Cone-Beam Computed Tomography (CBCT).
• Τεχνικές και μέσα προπαρασκευής ριζικών σωλήνων.
• Μέσα και υγρά διακλυσμών.
• Τεχνικές και υλικά έμφραξης ριζικών σωλήνων.
• Αναγεννητική Ενδοδοντία.
• Το χειρουργικό μικροσκόπιο στην ενδοδοντική θεραπεία.
• Αποκατάσταση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών.
• Διαγνωστικά σημεία και κλινική διαχείριση των καταγμάτων ρίζας.
• Εμφύτευμα ή Ενδοδοντική Θεραπεία?
Ποια θα είναι η δομή του φετινού συνεδρίου; Θα υπάρξουν καινοτομίες στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης;
Το κύριο επιστημονικό πρόγραμμα θα έχει την κλασική δομή του κατευθυνόμενου και του ελεύθερου. Στο κατευθυνόμενο έγινε προσπάθεια να έχουμε εισηγήσεις αναγνωρισμένων διεθνώς, για το επιστημονικό και κλινικό έργο τους, ξένων και Ελλήνων ομιλητών πάνω στα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης θα γίνουν δύο στρογγυλά τραπέζια, ένα με μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας του ΑΠΘ και ένα με μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας του ΕΚΠΑ, στα οποία θα συζητηθούν κάποια από τα σύγχρονα Ενδοδοντικά διλήμματα. Στο δε ελεύθερο επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρχουν παρουσιάσεις εργασιών συναδέλφων με τη μορφή ελεύθερων ανακοινώσεων διάρκειας 10 λεπτών, ή e-poster. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να ανακοινώσουν εργασίες τους στο πλαίσιο του Συμποσίου θα πρέπει να υποβάλουν τις περιλήψεις των εργασιών τους με e-mail, ως συνημμένο αρχείο του Microsoft Word, στη Γραμματεία του Συμποσίου (mtsami@otenet.gr), όχι αργότερα από τις 30 Νοεμβρίου 2016. Αναλυτικές οδηγίες για τη συγγραφή και την υποβολή των περιλήψεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου, η οποία είναι αναρτημένη τόσο στον ιστότοπο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας (http://www.endodontics.gr/), όσο και σε αυτόν της Γραμματείας του Συμποσίου (http://diaskepsis.gr/).
Φυσικά παράλληλα με το κυρίως επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρχουν τα καθιερωμένα πια πρακτικά σεμινάρια (hands on). Καινοτομία στο φετινό Συμπόσιο θα είναι η διοργάνωση για πρώτη φορά Κλινικών σεμιναρίων, ανεξάρτητα από το κυρίως επιστημονικό πρόγραμμα. Τα Κλινικά αυτά σεμινάρια θα προηγηθούν των εργασιών του Συμποσίου, θα έχουν τη μορφή φροντιστηρίου και θα τα κάνουν διεθνώς αναγνωρισμένοι εισηγητές. Θα πραγματεύονται δε φλέγοντα ζητήματα τόσο ενδοδοντικά, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος, π.χ. ζητήματα οικονομικής διαχείρισης Οδοντιατρείου. Τέλος στο πλαίσιο του φετινού Συμποσίου, αλλά ανεξάρτητα των εργασιών αυτού, θα πραγματοποιηθούν και Σεμινάρια Οδοντιατρικής Ορολογίας. Θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή σε όλα τα παραπάνω Σεμινάρια (hands on, Κλινικά Σεμινάρια και Σεμινάρια Οδοντιατρικής Ορολογίας) θα είναι δωρεάν αλλά θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο εγγραφής στο Συμπόσιο. Γι’αυτό καλώ τους συναδέλφους να σπεύσουν να προεγγραφούν στο Συμπόσιο, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν και τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά Σεμινάρια.
Μπορείτε να μας ανακοινώσετε κάποια από τα ονόματα των ομιλητών που θα καλύψουν το κατευθυνόμενο μέρος του συνεδρίου;
Ναι, όπως ανέφερα και προηγουμένως στο κατευθυνόμενο μέρος του επιστημονικού προγράμματος του Συμποσίου θα έχουμε εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Επειδή το επιστημονικό πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της τελικής διαμόρφωσής του, μπορώ να ανακοινώσω τα ονόματα των ομιλητών των οποίων η συμμετοχή έχει οριστικοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Έτσι ξεκινώ από δύο Έλληνες οδοντιάτρους που διαπρέπουν στο εξωτερικό και θα μας κάνουν την τιμή να μας παρουσιάσουν τις απόψεις τους και μέρος των ερευνητικών τους εργασιών πάνω σε σύγχρονα ενδοδοντικά ζητήματα, τον κ. Βασίλειο Καϊτσα, Καθηγητή Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή της Τζένοας, και τον κ. Χρήστο Μπουτσιούκη, Επίκουρο Καθηγητή του Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας του ACTA στο Άμστερνταμ. Επίσης θα έχουμε τη χαρά να συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους ο κ. Francesco Mannocci, Καθηγητής Ενδοδοντολογίας στο King’s College του Λονδίνου, η κ. Olga Onay, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή της Άγκυρας και ο κ. Julian Webber, διακεκριμένος κλινικός Ενδοδοντιστής, ο οποίος έχει δώσει πλήθος διαλέξεων και κλινικών σεμιναρίων ανά τον κόσμο πάνω στις σύγχρονες τεχνικές προπαρασκευής και έμφραξης των ριζικών σωλήνων.
Στο μήνυμά σας για το συνέδριο κάνετε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της συμμετοχής των συνέδρων στην συζήτηση των θεμάτων που θα παρουσιαστούν. Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο ρόλος της αμφίδρομης επικοινωνίας ομιλητών- συνέδρων στην επιτυχία μιας επιστημονικής εκδήλωσης;
Είναι πολύ σημαντικός και αποφασιστικός ο ρόλος αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας. Θεωρώ ότι η απλή παράθεση ερευνητικών δεδομένων και συμπερασμάτων είναι ως ένα βαθμό στείρα και δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον και την κριτική σκέψη των συμμετεχόντων σε μια επιστημονική εκδήλωση. Το ιδανικό θα ήταν, και αυτός είναι ο βασικός στόχος μας σε αυτό το Συμπόσιο, η θεματολογία και ο τρόπος παρουσίασης των θεμάτων που θα καλυφθούν να κερδίζει το ενδιαφέρον των συναδέλφων και να προκαλεί την ενεργό συμμετοχή τους στη συζήτηση και αντιπαράθεση. Εκτιμώ πως μόνο αν καταφέρουμε οι συμμετέχοντες στις επιστημονικές εκδηλώσεις να παρακινηθούν σε μια διαδικασία κριτικής αντιπαράθεσης και συζήτησης των θεμάτων που παρουσιάζονται, επιτυγχάνεται ο επιμορφωτικός σκοπός αυτών των εκδηλώσεων. Έτσι στόχος μας είναι η θεματολογία αυτού του Συμποσίου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση και συζήτηση σύνθετων και ιδιαίτερων κλινικών περιστατικών και προβλημάτων, να αποτελέσει ερέθισμα για γόνιμη αντιπαράθεση και ανταλλαγή απόψεων με τους διακεκριμένους Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους ομιλητές.
Το κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου τι θα περιλαμβάνει;
Και το κοινωνικό πρόγραμμα του Συμποσίου είναι υπό διαμόρφωση. Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε παράλληλα των επιστημονικών εργασιών του Συμποσίου να προετοιμαστεί ένα ευχάριστο κοινωνικό πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τις γεύσεις και τις ομορφιές της μαγευτικής Θεσσαλονίκης. Το μόνο σίγουρο και ανακοινώσιμο μέχρι στιγμής είναι το πάρτυ του Συμποσίου το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο διεξαγωγής του Συμποσίου, στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό κίνητρο για να έρθουν οι οδοντίατροι στο συνέδριό σας; Τι θα κερδίσουν από την διοργάνωση;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως βασικός στόχος μας είναι η θεματολογία αυτού του Συμποσίου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση και συζήτηση σύνθετων κλινικών περιστατικών και προβλημάτων, να αποτελέσει ερέθισμα γόνιμης αντιπαράθεσης και ανταλλαγής απόψεων με τους διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, ώστε να επιτευχθεί κατά το μέγιστο ο επιμορφωτικός σκοπός του Συμποσίου. Θεωρώ ότι στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι πολύ σημαντικές τέτοιες επιστημονικές εκδηλώσεις, γιατί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιστημονικής και σε επίπεδο τεχνογνωσίας υποβάθμισης των συναδέλφων. Δυστυχώς ο Έλληνας οδοντίατρος μπορεί να μείνει μακριά από τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με γοργό ρυθμό, λόγω της ζοφερής οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε. Επίσης τέτοιες επιστημονικές εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους συναδέλφους να βγουν από τους ερμητικά κλειστούς τοίχους του ιατρείου, την «γυάλα» όπως την αποκαλώ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερωθούν επιστημονικά αλλά και να ξαναβρεθούν με παλιούς φίλους, να κάνουν καινούργιους φίλους, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν προβληματισμούς, να πάρουν τεκμηριωμένες απαντήσεις πάνω σε κλινικά ζητήματα που τους απασχολούν.
Discussion about this post