Άρθρο του Βασιλείου Παπαϊωάννου, Αναπλ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 12 Μαΐου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων (Gum Health Day). Η ημέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο την ενημέρωση για την υγεία του στόματος, και ιδιαίτερα αυτή των περιοδοντικών ιστών.
Τα νοσήματα του στόματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με απώλεια δοντιών, μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την συνολική ποιότητα ζωής.
Ο ρόλος του οδοντιάτρου στη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι καίριος και δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία των περιοδοντικών νοσημάτων, αλλά οφείλουμε όλοι οι οδοντίατροι να μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα στους ασθενείς μας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, για την ανάγκη και σημασία της διατήρησης της υγείας των ούλων εφαρμόζοντας τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή.
Ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό, να τονίσουμε την ανάγκη της έγκαιρης εντόπισης και διάγνωσης των περιοδοντικών νόσων.
Όμως φέτος, όπως εξάλλου και πέρυσι τέτοιο καιρό, η σημασία της υγείας των ούλων εξετάζεται και μέσα από το πρίσμα της γενικότερης κρίσης που φέρει η πανδημία.
Από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν είναι ο κίνδυνος της νόσου για τους ίδιους τους οδοντιάτρους, ενώ υπήρξε και ο φόβος των ασθενών να επισκεφθούν τα ιατρεία και φυσικά οι σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος όμως, καταγράφεται στις οδοντιατρικές εργασίες σχετικά με την πρόληψη και την περιοδοντολογία (π.χ.-80% και -76%, στις αντίστοιχες υπηρεσίες, κατά τη μελέτη των Schwendicke και συν. (2020) στην Γερμανία).
Όμως, βρέθηκε σε πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη με περισσότερους από 500 ασθενείς COVID-19, πως τα άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές από COVID-19. Συγκεκριμένα, είναι 3,5 φορές πιο πιθανή η εισαγωγή σε ΜΕΘ, 4,5 φορές πιο πιθανή η ανάγκη διασωλήνωσης και σχεδόν 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα (Marouf et al. 2021).
Οι αυξημένοι αιματολογικοί δείκτες φλεγμονής στους περιοδοντικούς ασθενείς φαίνεται να συνδέουν την φλεγμονή των ούλων με αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού. Αν όντως υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και COVID-19, τότε η απόκτηση και διατήρηση της υγείας του στόματος θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της διαχείρισης αυτών των ασθενών. Οι ενδείξεις για διασύνδεση των νόσων των ούλων με την γενική υγεία, όπως με τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σωστής προληπτικής αγωγής στοματικής υγείας.
Επίσης, η χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος ενδέχεται να συμβάλει στην μείωση του φορτίου του κορωνοϊού στη στοματική κοιλότητα και κατ’ επέκταση στην μείωση της σοβαρότητας της νόσου και της διασποράς του ιού (Herrera et al. 2020) Για όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικός ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Υγείας των Ούλων, κυρίως για τη διάδοση της σημασίας της Στοματικής Υγείας στο κοινό με στόχο την έγκυρη πρόληψη και αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Παπαϊωάννου στο τελευταίο τεύχος του Οδοντιατρικού Βήματος.
{gallery}anaskopisi-ekdiloseon/136{/gallery}
Discussion about this post