Πιστό στα ραντεβού του με τις εκδηλώσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου το τμήμα ΙΤΙ Ελλάδας & Κύπρου διοργανώνει το πανελλήνιο συνέδριό του στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου σε ένα πολύ όμορφο χώρο, αυτόν του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα. Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου έχει καταρτίσει ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που πλαισιώνεται από διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για το φετινό συνέδριο παραθέτουν μέσα από κοινή συνέντευξή τους στο «Ο.Β.» ο κ. Μιχάλης Πάτρας, Πρόεδρος (Chair) του τμήματος ΙΤΙ Ελλάδος και Κύπρου και ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Education Delegate. Μας μίλησαν επίσης για τη στόχευση του συνεδρίου, τις προσδοκίες απ’ αυτό αλλά και τις καινοτομίες που θα συναντήσουν οι συμμετέχοντες.
Συνέντευξη στη Γεωργία Σάκκουλα
Το πανελλήνιο συνέδριο της ΙΤΙ Ελάδος και Κύπρου επιστρέφει με τίτλο «Evolution of treatment strategies in complex cases». Ποιοι θα είναι οι κεντρικοί του άξονες; Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα.
Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία στο ΟΒ και για το ερώτημα. Πράγματι το πανελλήνιο συνέδριο ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου επιστρέφει μετά από 5 χρόνια, λόγω μιας διετούς «μετάθεσης» ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Για αυτό το λόγο η Οργανωτική και Επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και υψηλού επιπέδου επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο θα βρείτε αναλυτικά στον σύνδεσμο https://events.iti.org/congressgreece-cyprus/. Η επιλογή του τίτλου έγινε εσκεμμένα έτσι, ώστε να παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες οι τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση περιστατικών με οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύπλοκα ή χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Το επιστημονικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει θέματα τα οποία αφορούν στην επίλυση απαιτητικών χειρουργικών και προσθετικών προκλήσεων και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεση περιστατικών που αφορούν σε όλο το φάσμα της εμφυτευματολογίας. Ο στόχος είναι να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στο μέχρι πού μπορούμε να «σπρώξουμε» τα όριά μας, στηριζόμενοι πάντα στη σύγχρονη γνώση και στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις των διαθέσιμων τεχνικών και υλικών.
Για να γίνει εφικτός ο στόχος μας έχουμε προσκαλέσει διακεκριμένους διεθνείς ομιλητές με σημαντικές περγαμηνές, ευρεία αναγνώριση, πλούσια ακαδημαϊκή προσφορά και κλινική εμπειρία στον τομέα τους. Τους παραπάνω ομιλητές θα πλαισιώσουν Έλληνες ομιλητές – Fellows του τμήματος ΙΤΙ Ελλάδας – Κύπρου, παρουσιάζοντας περιστατικά που θα δώσουν τροφή για σκέψη, εμπεριστατωμένη γνώση που μπορεί να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη, αλλά και λύσεις για τις καθημερινές προκλήσεις.
Απευθύνεται μόνο σε εμφυτευματολόγους ή στο σύνολο των οδοντιάτρων;
Η ΙΤΙ (International Team for Implantology) έχει ως θεμελιώδη στόχο της την μεταλαμπάδευση της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης στον τομέα της εμφυτευματολογίας. Έτσι, το πανελλήνιο συνέδριο της ΙΤΙ απευθύνεται στο σύνολο των οδοντιάτρων που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον χώρο της εμφυτευματολογίας και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Η θεματολογία που επιλέξαμε έχει στόχο να προσελκύσει όλο το εύρος των συναδέλφων, από τους φοιτητές οδοντιατρικής που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, μέχρι τους έμπειρους κλινικούς που ασχολούνται χρόνια με τον τομέα της εμφυτευματολογίας και επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι θεματικοί άξονες αφορούν τόσο στο χειρουργικό όσο και στο προσθετικό κομμάτι της εμφυτευματολογίας και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών σχεδιασμών για την εκτέλεση σύνθετων και απαιτητικών κλινικών περιστατικών.
Ποια είναι η στόχευση του φετινού συνεδρίου;
Η ΙΤΙ εδώ και χρόνια τοποθετεί πολύ υψηλά τον πήχη για τα συνέδρια αλλά και τις ημερίδες που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να ξεπεράσει σε επιτυχία το προηγούμενο και να καλύψει με τις θεματικές του ενότητες το μεγαλύτερο φάσμα της εμφυτευματολογίας. Ταυτόχρονα να τονίσει την σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, της λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων στα κλινικά διλήμματα, της συμβολής όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων στο σχέδιο θεραπείας και, το σημαντικότερο, να καταδείξει την ανάγκη της μεταξύ τους συνέργειας για την επίτευξη ενός επιτυχημένου και προβλέψιμου αποτελέσματος προς όφελος του ασθενή.
Στο μήνυμά σας αναφέρετε ότι φέτος δίνετε βήμα και στη νέα γενιά, εγκαινιάζοντας την ενότητα Young ITI. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό και πώς προέκυψε ως επιλογή;
Όπως προαναφέραμε, κάθε φορά ο στόχος του συνεδρίου της ΙΤΙ Ελλάδας – Κύπρου είναι να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Στην φετινή εκδήλωση αποφασίστηκε να προσφέρουμε το βήμα σε νέα άτομα του τμήματός μας, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πλήθος συναδέλφων. Θεωρούμε ότι αυτό το κάλεσμα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ούτως ώστε η νέα γενιά να λαμβάνει ενεργό ρόλο στο τμήμα Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε μεγάλα συνέδρια της ΙΤΙ στο μέλλον.
Αποτελεί άλλωστε μια προσπάθεια που γίνεται από την ΙΤΙ σε παγκόσμιο επίπεδο για να δείξει στους νέους επιστήμονες ότι είναι ανοικτή σε νέες ιδέες και απόψεις, με στόχο να γίνεται ευκολότερη η διακίνηση της γνώσης. Στο τμήμα της ΙΤΙ Ελλάδας – Κύπρου ήδη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Young ITI Study Club, όπου νεαροί συνάδελφοι συμμετέχουν ενεργά, παρουσιάζοντας περιστατικά τους ή ανταλλάσσοντας απόψεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές. Θέλαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την ενέργεια και τη γνώση των νεαρών συναδέλφων και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τους προσκαλέσουμε να συμμετάσχουν σε αυτό το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και κάποιες καινοτομίες σε σχέση με παρελθόντα συνέδρια; Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει;
Παράλληλα με την αναβάθμιση των οπτικοακουστικών μέσων και την αξιοποίηση των Ελλήνων συναδέλφων στις δύο προαναφερθείσες ενότητες (ITI Fellows Session και το Young ITI Session), αυτή τη φορά το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΙΤΙ ξεπερνά τα σύνορα του τμήματος και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και συναδέλφους από τις παρακείμενες βαλκανικές χώρες. Αποτελεί μια σύμπραξη που επιχειρείται για πρώτη φορά και πιστεύουμε πως θα δώσει μια καινούρια πνοή στα συνέδρια που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.
Πέρα απ’ το κατευθυνόμενο, προβλέπεται και πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους συνέδρους;
Όπως και κάθε άλλη φορά, μετά τη λήξη του συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία να βρεθούν όλοι οι συμμετέχοντες μαζί με τους ομιλητές, τους Fellows και τα υπόλοιπα μέλη της ΙΤΙ σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, εκτός των ορίων του συνεδριακού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να συνδυάσουμε στιγμές χαλάρωσης, κοινωνικής επανασύνδεσης και γόνιμων συζητήσεων, ώστε όλοι να νιώσουν μέλη της μεγάλης οικογένειας της ΙΤΙ.
Θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας ενόψει του συνεδρίου IΤΙ Ελλάδας & Κύπρου;
Με χαρά προσκαλούμε όλους τους αναγνώστες του Οδοντιατρικού Βήματος να συμμετάσχουν στο επερχόμενο συνέδριο του τμήματος της ΙΤΙ Ελλάδας – Κύπρου στον πανέμορφο χώρο του Μουσείου Μπενάκη και να γνωρίσουν από κοντά την οικογένεια της ΙΤΙ και τη σημαντική συμβολή της στην έγκυρη επιστημονική γνώση και τα δρώμενα της εμφυτευματολογίας. Είμαστε βέβαιοι ότι η άρτια οργάνωση, οι θεματικοί άξονες και το επιστημονικό πρόγραμμα εν γένει θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των συνέδρων και πως το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία. Σας περιμένουμε όλους στις 22 και 23 Σεπτέμβρη στο Μουσείο Μπενάκη, στο κορυφαίο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς στην εμφυτευματολογία!
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο