Στις 22-23 Οκτωβρίου 2022 επιστρέφει ένας απ’ τους πιο σημαντικούς θεσμούς για τον χώρο της Ενδοδοντίας αλλά και της Οδοντιατρικής γενικότερα. Ο λόγος για το Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας που, μετά την αναβολή που προκάλεσε η πανδημία, φέτος διοργανώνεται για 24η φορά και συνοδεύεται από ένα πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο πρόγραμμα.
Το φετινό Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή της ΕΕΕ, Σωτήρη Συκαρά.
Ενόψει του συμποσίου μιλήσαμε με τον συντονιστή της οργανωτικής επιτροπής και γενικό γραμματέα της ΕΕΕ, κ. Γιώργο Κωστούρο.
– Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 24ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας. Πώς πάνε οι ετοιμασίες;
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, και η οργανωτική επιτροπή οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, οι προετοιμασίες σε συνεργασία πάντα με την εταιρεία Focus on health, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Συμποσίου έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Οι προσκεκλημένοι μας ομιλητές είναι πολλοί, οπότε καταλαβαίνετε ότι έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις πολλούς μήνες πριν απ’ την ημερομηνία του Συμποσίου. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιασθεί στις 22 Οκτωβρίου, έχει αρχίσει να μορφοποιείται από τις αρχές του χρόνου. Άρα, είμαι στην ευχάριστη θέση να θεωρώ ότι τα βασικά είναι όλα έτοιμα. Όσο για τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, ε, αυτές πάντα θα υπάρχουν, αλλά υπάρχει η πείρα να τις διαχειριστούμε.
– Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους βασικούς του άξονες. Ποιο είναι το κεντρικό του θέμα;
Κεντρικό θέμα δεν έχουμε, επίτηδες. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων στο γεγονός ότι όλα τα στάδια που εμπεριέχονται στην ενδοδοντική θεραπεία είναι εξίσου σημαντικά, οπότε αποφύγαμε εσκεμμένα να εστιάσουμε σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Οπότε, ας πούμε ότι κεντρικό θέμα του Συμποσίου είναι η Ενδοδοντία. Από εκεί και πέρα, έχουν γίνει προσπάθειες, και πιστεύω ότι το καταφέραμε, να καλύψουμε όλο το φάσμα των κλινικών παραμέτρων, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την έκβαση μιας ενδοδοντικής επέμβασης. Οι προσκεκλημένοι μας ομιλητές, όλοι έμπειροι και καταξιωμένοι συνάδελφοι, θα μας βοηθήσουν να εμβαθύνουμε σε θέματα διάγνωσης, χρήσης των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, χημικομηχανικής επεξεργασίας και έμφραξης με τα τελευταία συστήματα, συντηρητικών και χειρουργικών επανεπεμβάσεων, ενδοπεριοδοντικών αλληλεπιδράσεων, αναγεννητικών τεχνικών, σύγχρονων μεθόδων διακλυσμών, ενδοδοντικής θεραπείας με ελάχιστη παρέμβαση, αντιμετώπισης ενδιαφερόντων περιστατικών απορρόφησης και ενασβεστίωσης, για να αναφέρω μερικά μόνο από τα θέματα των διαλέξεων.
– Είναι ένα πρόγραμμα δομημένο ώστε να απευθύνεται στο γενικό οδοντίατρο ή αφορά μόνο ενδοδοντολόγους;
Όπως όλα τα Συμπόσια της ΕΕΕ, έτσι κι αυτό, οφείλει να ισορροπήσει ανάμεσα στον γενικό και τον ειδικευμένο συνάδελφο. Το πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο, ώστε θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσει και θα βοηθήσει στην καθημερινή κλινική πράξη τόσο τον γενικό οδοντίατρο, όσο και τον ενδοδοντολόγο. Έξαλλου η Ενδοδοντία αποτελεί βασική ενασχόληση της μεγάλης πλειοψηφίας των γενικών οδοντιάτρων και γι αυτό, σαφώς και απευθυνόμαστε και στον γενικό οδοντίατρο. Αυτό καθίσταται δεσμευτικό εξάλλου και από τα θεμελιώδη άρθρα του καταστατικού μας, στα οποία αναφέρεται ρητά ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ΕΕΕ είναι η διάδοση της γνώσης, χωρίς να γίνεται, σοφά κατά τη γνώμη μου, διαχωρισμός σε γενικούς και ειδικούς συνάδελφους. Η γνώση είναι μία και οφείλουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσιτή σε όλους.
– Το φετινό συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας Σωτήρη Συκαρά. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γι’ αυτό.
Ο Σωτήρης Συκαράς ήταν πρώτα και πάνω από όλα ένας μεγάλος Δάσκαλος. Δεν νομίζω ότι θα υπερβάλω, αν πω ότι όλοι μας υπήρξαμε μαθητές του. Πλάι σε αυτή την ιδιότητα, ήταν και ένας άνθρωπος με όραμα και ανησυχίες. Μην ξεχνάμε ότι την εποχή που ιδρύθηκε η Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία, το 1988, δεν ήταν οι καταστάσεις ίδιες. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα, χωρίς υπολογιστές, διαδίκτυο, ευκολία στα ταξίδια στο εξωτερικό, σπόνσορες, και άλλα πολλά, που μπορεί για την τωρινή γενιά επιστημόνων να θεωρούνται δεδομένα, αλλά τότε κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν. Σε ένα τέτοιο κάδρο λοιπόν θα πρέπει να τοποθετήσουμε το όραμα του Σωτήρη Συκαρά να ιδρύσει μια επιστημονική εταιρεία με στόχο τη διάδοση και προώθηση της Ενδοδοντίας. Μαζί με άξιους υποστηρικτές που πίστεψαν σε αυτόν και στο όνειρό του, ιδρύθηκε λοιπόν η ΕΕΕ, μπουσούλησε, περπάτησε και απογειώθηκε… Περισσότερα για τον Σωτήρη Συκαρά και το πολυσχιδές έργο του εντός και εκτός Ενδοδοντίας και Οδοντιατρικής γενικότερα, θα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε από την Πρόεδρο της ΕΕΕ Μαρία Γεωργοπούλου στην ομιλία της κατά την επίσημη έναρξη του Συμποσίου το απόγευμα του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2022.
– Η πανδημία πήγε πίσω αρκετά πράγματα. Αναγκαστικά το ίδιο έγινε και με το Συμπόσιο της Επιστημονικής σας Εταιρείας. Όμως οι επιστημονικές εξελίξεις τρέχουν. Το 24ο Πανελλήνιο συμπόσιο τι καινοτομίες θα παρουσιάσει και πόσο σημαντική κρίνετε τη διενέργεια τέτοιων εκπαιδευτικών δράσεων;
Η πανδημία δυστυχώς άλλαξε πολλά στην καθημερινότητά μας. Θεωρώ ότι μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τους βασικούς άξονες που οφείλουμε να ακολουθούμε στην καθημερινή άσκηση της Οδοντιατρικής, για να περιορισθώ στο θέμα μας. Και μιλάμε για έναν χώρο, το οδοντιατρείο, στον οποίο δίνουμε από πολύ παλιά καθημερινή μάχη με κάθε λογής μικρόβια, ιούς, βακτήρια και λοιπούς αόρατους και επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Νομίζω ότι ο προηγούμενος υγειονομικός συναγερμός που μας ταρακούνησε και μας έκανε να προσαρμοσθούμε σε νέες πραγματικότητες ήταν το AIDS, όταν πείσθηκαν όλοι για την αναγκαιότητα στη χρήση των γαντιών, των μασκών, του αυτόκαυστου κτλ.
Τώρα μάθαμε τις προσωπίδες, τις προστατευτικές στολές, τους καθαριστές αέρα, τα αντισηπτικά και άλλα. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ήταν επόμενο να ανασταλούν και οι δια ζώσης συγκεντρώσεις, ειδικά σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως αναγκαστικά συμβαίνει στα συνέδρια. Ανακαλύψαμε στο μέγιστο βαθμό λοιπόν τις διαδικτυακές ομιλίες, τα περίφημα webinars, που έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Οφείλουμε να αποδεχτούμε την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητά τους, αλλά να μου επιτρέψετε να είμαι της άποψης ότι η διαπροσωπική επαφή του ομιλούντος με το ακροατήριο και η διαδραστικότητα που προκύπτει, δεν αναπληρώνονται από την τεχνολογία.
Επειδή όμως, όπως επισημάνατε, οι εξελίξεις τρέχουν, και επειδή έχουμε μείνει δυόμισι χρόνια μακριά από τους συναδέλφους δια ζώσης, έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε το 24ο Συμπόσιο Ενδοδοντίας να πραγματοποιηθεί, έστω και διαδικτυακά, αν ο κορονοϊός δεν επιτρέψει την φυσική παρουσία, πράγμα το οποίο απεύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί.
Όλοι στην ΕΕΕ θεωρούμε ότι οι κάθε είδους επιστημονικές εκδηλώσεις αποτελούν ίσως τον πιο άμεσο και επιτυχημένο τρόπο ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των συνάδελφων, και νομίζω ότι την άποψη αυτή την ενστερνίζεται η πλειοψηφία των συνάδελφων οδοντιάτρων, όπως φαίνεται και από την ανταπόκριση τους με τις προεγγραφές που έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση μήνα. Πιστεύω ότι για μια ακόμη φορά οι συνάδελφοι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα περάσουμε ένα πολύ ευχάριστο και εποικοδομητικό διήμερο.
– Θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα ενόψει του συμποσίου;
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τα οποία θα ήθελα να αναφέρω ονομαστικά: τους Νίκο Οικονομίδη, Γιώργο Τζανετάκη, Μιχάλη Φλεβοτομά, Κώστα Σιδηρόπουλο, Αλέξανδρο Προύντζο, Καλλιρρόη Χαΐνη, Χαρά Παπαδοπούλου και Αγάπη Ζερβάκη, γιατί έχουν αφιερώσει πλήθος ωρών και πολλή φαιά ουσία στην προσπάθεια να στήσουμε ένα απαιτητικό επιστημονικό διήμερο, με αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω των περίεργων, αν μη τι άλλο, συνθηκών. Να ευχαριστήσω επίσης θερμά τις εμπορικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους και την πολύτιμη αρωγή τους σε περιστάσεις αβέβαιες για όλους και φυσικά το «Οδοντιατρικό Βήμα» για την υποστήριξη και την φιλοξενία για μια ακόμη φορά στην εξαιρετική εφημερίδα σας.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο