Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εντείνουν την ανησυχία για έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν έκκληση για αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων για να μην οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις.
Από την πλευρά της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) που αφουγκράζεται τις συστάσεις των ειδικών, στέλνει το δικό της μήνυμα στους ασθενείς που εισέρχονται καθημερινά στα οδοντιατρεία της χώρας, λέγοντας πως κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και όσους αγαπάμε, είναι να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να έχουμε τα μάτια μας …δεκατέσσερα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης και προσθέτει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη και γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας».
Η ΕΟΟ υπενθυμίζει στους ασθενείς ότι πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο), παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας. Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΟΟ, σε όλα τα οδοντιατρεία της χώρας εφαρμόζονται συστηματικά όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, όλο το προσωπικό των οδοντιατρείων χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης, ενώ γίνεται αξιολόγηση των ασθενών με λήψη ιατρικού ιστορικού κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
Επίσης, έχει τροποποιηθεί η χρονική διάρκεια των ραντεβού ώστε να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία παραπάνω του ενός ασθενούς ανά 10 τετραγωνικά του χώρου αναμονής. Επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός συνοδού σε ανήλικους ή άτομα που χρήζουν υποβοήθησης και είναι αναγκαία η χρήση μάσκας. Υποχρεωτική είναι και η χρήση αντισηπτικού χεριών κατά την είσοδο στο ιατρείο.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο