Yπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και μέσω live streaming πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (ΠΗΣΥ) στις 20 Μαρτίου.
O πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενος στο φετινό μήνυμα της ΠΗΣΥ “Κάνε Ααα! Ενωμένοι για ένα υγιές στόμα” το οποίο έχει ως στόχο καταδείξει ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, υπόσχεση και δέσμευση για να απολαμβάνουμε μια χαρούμενη ζωή γεμάτη υγεία, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ανάγκη για ενότητα επιβάλλεται και στην τρέχουσα συγκυρία προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση του κορωνοϊού.
Ο κ. Δεβλιώτης επεσήμανε τη συσχέτιση της στοματικής με την γενική υγεία, καλώντας τους πολίτες να μην αμελούν τον τακτικό έλεγχο και την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, ενθαρρύνοντάς τους να αναλάβουν τη δέσμευση ότι θα μεριμνούν για την προστασία της καλής υγείας του στόματός τους.
“Στις 20 Μαρτίου θέλουμε όλοι οι πολίτες να υποσχεθούν ότι θα λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, αλλά και θα βρουν χρόνο για τον οδοντίατρό τους. Θέλουμε να υποσχεθούν ότι θα διατηρούν υγιές το στόμα τους όπως και το σώμα τους” τόνισε ο κ. Δεβλιώτης.
Η ΕΟΟ για να ενθαρρύνει τους Έλληνες να προσέξουν τη στοματική τους υγεία, σχεδιάζει δωρεάν επισκέψεις και δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο σε οδοντιατρεία όλης της χώρας. Η δράση είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, αλλά λόγω της επικαιρότητας αναβάλλεται και θα βγει σχετική ανακοίνωση για τη νέα ημερομηνία, εξήγησε ο ίδιος.
“Εγκατάλειψη της στοματικής υγείας”
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα οφέλη της πρόληψης και για το υγειονομικό σύστημα, καθώς αποτελεί ένα είδος “εμβολιασμού” απέναντι στις νόσους του στόματος. Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΟ στην ανάγκη η πολιτεία να εντάξει την οδοντιατρική περίθαλψη στο ασφαλιστικό σύστημα:
“Η πολιτεία θεωρεί ως πολυτέλεια την οδοντιατρική υγεία και όχι ως αναγκαιότητα”, δήλωσε ο κ. Δεβλιώτης και σημείωσε πώς η συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, οδήγησε σε δραματική μείωση των επισκέψεων στα οδοντιατρεία και την υποβάθμιση της στοματικής υγείας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών για οδοντιατρικές υπηρεσίες μειώθηκαν από 1,9 δις το 2009 σε 715 εκατομμύρια ευρώ το 2015.
“Θα κρατήσουμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία όσο μπορούμε”
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ, αφού επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η οδοντιατρική φροντίδα προσφέρεται από ιδιώτες, εξέφρασε τη δέσμευση της οδοντιατρικής κοινότητας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν για την ασφαλή λειτουργία των οδοντιατρείων.
“Θα έχουμε τα οδοντιατρεία ανοιχτά, όσο μπορούμε να τα κρατήσουμε ανοιχτά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί επάρκεια σε μάσκες, απολυμαντικά επιφανειών και αντισηπτικά χεριών, κάνοντας λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας που ήδη παρατηρούνται στην αγορά και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την πολιτεία.
Παράλληλα τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εφιστούν την προσοχή των οδοντιάτρων για τον κορωνοϊό και τους συνιστούν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης της διασποράς λοιμώξεων.
Επίσης, συνιστάται η τροποποίηση του περιεχομένου του ιστορικού που λαμβάνουν οι οδοντίατροι από τους ασθενείς, ώστε να περιλαμβάνει πρόσφατα ταξίδια, γενική συμπτωματολογία των ίδιων και των οικείων τους. Σε περίπτωση εντοπισμού πιθανού κρούσματος πρέπει να χορηγούν μάσκα στον ασθενή, να τον απομονώνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Ο κ. Δεβλιώτης ευχαρίστησε δημόσια τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για την ευθύνη που έχουν δείξει ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και δήλωσε περήφανος για τους συναδέλφους του που προσπαθούν με κάθε μέσο, ακόμη και μέσω του facebook να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Τέλος, εξήρε το επιστημονικό επίπεδο των εγχώριων οδοντιάτρων, οι οποίοι είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα πολλά γενικά νοσήματα με πρώιμη συμπτωματολογία στην στοματική κοιλότητα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην προστασία και της γενικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης για τα οδοντιατρεία των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται λόγω της τοπικής έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ σημείωσε ότι η ΕΟΟ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων και άλλους διεθνείς φορείς, παρατηρώντας στενά την εξέλιξη του κορωνοϊού και αναλαμβάνοντας την έκδοση επικαιροποιημένων οδηγιών προς την οδοντιατρική κοινότητα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα για τον ιό.
Στην εκδήλωση έδωσε το “παρών” και η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, κ. Μαρία-Λεμονιά Τσαντίδου, η οποία ανεβαίνοντας στο βήμα υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης διασποράς λοιμώξεων στα οδοντιατρεία, καλώντας τους οδοντιάτρους να ακολουθούν τους οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα σημείωσε ότι το φετινό μήνυμα της ΠΗΣΥ μπορεί να επιμεριστεί σε τρεις άξονες, καθένας από τους οποίους τεκμαίρεται επιστημονικά και οι οποίοι αφορούν στην α) κατανόηση του καθοριστικού ρόλου της στοματικής υγείας για τη διατήρηση της γενικής υγείας και ευεξίας, β) στη σημασία της πρόληψης και της στοματικής υγιεινής για την υγεία του στόματος και του σώματος και γ) στη σημασία των τακτικών επισκέψεων στο οδοντιατρείο.
Ιω. Τζούτζας: Ο οδοντιατρικός κόσμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό
Για θεμελιώδες και διαχρονικό αξίωμα της οδοντιατρικής κοινότητας έκανε λόγο ο Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΟ, κ. Ιωάννης Τζούτζας, αναφερόμενος στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των οδοντιάτρων από τα φοιτητικά τους χρόνια στην πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την πρόληψη της διασποράς λοιμώξεων στο οδοντιατρείο. Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του υπογράμμισε την αναγκαιότητα:
1. λήψης ενός σωστού ιατρικού ιστορικού το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει πλέον και ερωτήματα σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια του ασθενούς, την καταγραφή ύποπτων συμπτωμάτων τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στο οικείο του περιβάλλον , ερωτήματα που καλό είναι να γίνονται και τηλεφωνικά κατά το στάδιο του προγραμματισμού της επίσκεψης στο οδοντιατρείο.
2. Ο οδοντίατρος να αποφεύγει ή να ελέγχει τις πράξεις που οδηγούν στην παραγωγή αερολύματος
3. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκα, γυαλιά, στολή)
4. Να μεριμνά για την καλή καθαριότητα των δαπέδων και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι ασθενείς
5. Να φροντίζει ώστε στο χώρο αναμονής να υπάρχουν αντισηπτικά, προκειμένου οι ασθενείς προσερχόμενοι στο οδοντιατρείο να απολυμαίνουν τα χέρια τους
6. Να υπάρχει επαρκής και συχνός αερισμός του χώρου του οδοντιατρείου, ειδικά μεταξύ των συνεδριών
7. Να γίνεται σωστή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο