Mία νέα μελέτη υποδεικνύει τη συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας στην παιδική ηλικία και την ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό στην μετέπειτα ενήλική ζωή.
Ερευνητές διεξήγαγαν οδοντιατρικές εξετάσεις σε 755 παιδιά το 1980, όταν ήταν οκτώ ετών κατά μέσο όρο, και στη συνέχεια τα παρακολούθησαν το 2007 για να δουν πόσα από αυτά ανέπτυξαν παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη και η σκλήρυνση αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Συνολικά, μόνο 33 παιδιά ή 4,5% του δείγματος της έρευνας δεν είχαν σημάδια αιμορραγίας, τερηδονισμένες κοιλότητες, σφραγίσματα ή θύλακες γύρω από τα δόντια που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την ύπαρξη ασθένειας των ούλων.
Σχεδόν το 6% των παιδιών είχε έναν από αυτούς τους τέσσερις δείκτες κακής στοματικής υγείας, ενώ το 17% ήταν θετικό σε δύο από αυτούς τους δείκτες. Το 38% πληρούσε τρία σημάδια κακής στοματικής υγείας και το 34% εμφάνιζε και τους τέσσερα σημάδια που υποδήλωναν κακή στοματική υγεία.
Τα παιδιά που εμφάνιζαν ακόμη κι ένα μόνο σημάδι κακής στοματικής υγείας είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό που είναι γνωστό ως υποκλινική αθηροσκλήρωση: δομικές αλλαγές και πάχυνση στα τοιχώματα της αρτηρίας που δεν είναι ακόμη αρκετά σοβαρές για να προκαλέσουν επιπλοκές.
Τα παιδιά που εμφάνιζαν και τα τέσσερα σημάδια που μαρτυρούν κακή στοματική υγεία είχαν 95% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό το είδος αρτηριακής βλάβης.
Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν κοιλότητες και ασθένειες των ούλων είναι πιθανότερο να αναπτύξουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια δεκαετίες αργότερα στη ζωή τους, από όσα έχουν καλή στοματική υγεία
“Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι για τη γενική υγεία, η καλή στοματική υγιεινή και οι συχνές εξετάσεις στον οδοντίατρο, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από νωρίς στη ζωή μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Pirkko Pussinen του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία.
“Τα παιδιά με υγιές στόμα είχαν καλύτερη πρόγνωση όσον αφορά στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας, χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης) καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης”, πρόσθεσε ο Pussinen.
Τόσο οι τερηδονισμένες κοιλότητες όσο και οι θύλακες που μπορούν να σηματοδοτήσουν ασθένεια των ούλων συσχετίστηκαν με πάχυνση των τοιχωμάτων των καρωτιδικών αρτηριών, των αιμοφόρων αγγείων στον αυχένα που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στον εγκέφαλο.
Αυτό υποδεικνύει την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης και έναν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
“Οι στοματικές λοιμώξεις ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την υποκλινική αθηροσκλήρωση και η σύνδεσή τους με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου διατηρείτο σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η πρόληψη και η θεραπεία των στοματικών νόσων είναι σημαντική ήδη στην παιδική ηλικία”, καταλήγουν οι ερευνητές στη σχετική τους ανακοίνωση.
*Πηγή: www.dentistry.co.uk
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο