Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care και φέρει την υπογραφή μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντου στον Καναδά, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, της στοματικής υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων είναι αμφίδρομη, καθώς και η περιοδοντίτιδα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια διαχείρισης του διαβήτη.
«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία των οστών, αλλά έχει και γνωστές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επομένως η επαρκής ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα και να εξουδετερώσει τα μικρόβια του στόματος που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα», δήλωσε η Aleksandra Zuk, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν συνδυαστικά τον ρόλο της βιταμίνης D και της περιοδοντίτιδας στον διαβήτη. Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε 1.631 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και 1.369 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 30 ετών και υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο, καθώς και σε μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D, του σακχάρου και της ινσουλίνης τους.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η έλλειψη βιταμίνης D και η περιοδοντίτιδα αποτελούν, μεμονωμένα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Σε περίπτωση όμως που συνυπάρχουν και οι δύο παράγοντες, ο κίνδυνος διαβήτη «είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα της αρνητικής επίδρασης των δύο παραγόντων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών εξέλιξης του διαβήτη. «Καθώς πρόκειται για την πρώτη έρευνα, χρειάζεται να ελέγξουμε την έκθεση σε αυτούς τους δύο παράγοντες ξανά και σε άλλες μελέτες και σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Ίσως τα ευρήματα να επηρεάσουν την μελλοντική έρευνα γύρω από τον διαβήτη», κατέληξε η ερευνήτρια Aleksandra Zuk
*Πηγή: www.medicalnewstoday.com
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο