Το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής θα διεξαχθεί από τις 25 έως και 27 Ιανουαρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, κ. Ιωάννης Μελακόπουλος, μας υποδέχτηκε στο ιατρείο του και μίλησε στο «Ο.Β.» για την «πρόκληση» της διοργάνωσης του Συνεδρίου. Έχοντας πλέον την οργανωτική εμπειρία των προηγούμενων επιτυχημένων εκδηλώσεών της και σε συνδυασμό με ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΕΕΣΓΠΧ υπόσχεται τη διοργάνωση ενός συνεδρίου διεθνών προδιαγραφών.
1.Κύριε Μελακόπουλε, φέτος η ΕΕΣΓΠΧ, μετά από δύο πολύ επιτυχημένες διημερίδες Εφυτευματολογίας, διοργανώνει το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 25-27 Ιανουαρίου 2018. Τι να περιμένουμε από τη φετινή διοργάνωση;
Το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, το ΗΑΟΜS 2018, όπως είθισται να ονομάζονται τα συνέδριά μας με βάση το ακρωνύμιο της εταιρείας μας στα αγγλικά, θα είναι στη λογική του συνεδρίου που είχε διοργανωθεί πριν από τρία χρόνια στο ΔΑΪΣ. Πρόκειται δηλαδή, για ένα πιο μεγάλο συνέδριο σε διάρκεια, αλλά και σε θεματολογία, η οποία θα καλύπτει πλέον ένα ευρύ φάσμα αμιγώς γναθοχειρουργικών θεμάτων. Η θεματολογία των δύο προηγούμενων συνεδρίων που ήταν προσανατολισμένη στα εμφυτεύματα θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά πλέον θα προστεθούν και θέματα γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Αν θέλετε, εντελώς σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα «τρέχουν» σε δύο μεγάλες αίθουσες δύο παράλληλα συνέδρια με «ανταγωνιστική θεματολογία», τα οποία φυσικά μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας. Δεν υπάρχουν δηλαδή στεγανά και το πρόγραμμα ευελπιστούμε να είναι ενδιαφέρον και για τους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς, αλλά και για τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων.
2. Θα υπάρξουν στο πλαίσιο του συνεδρίου και δυνατότητες για μάθηση σε μικρές ομάδες, όπως master class ή hands on;
Νoμίζω ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνέδριο, το οποίο να μην περιλαμβάνει master class ή hands-on, αυτό που περιγράψατε ως δυνατότητες μάθησης στο πλαίσιο μικρών ομάδων. Έτσι αποφασίσαμε, τις δύο μέρες του συνεδρίου (Παρασκευή και Σάββατο) να υπάρχουν παράλληλα τέσσερις διαφορετικές επιστημονικές δράσεις, από τις οποίες οι σύνεδροι μπορούν να επιλέξουν αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, θα υπάρχει το πρόγραμμα που θα διεξάγεται στην κεντρική συνεδριακή αίθουσα (αίθουσα Σκαλκώτας), παράλληλο επιστημονικό πρόγραμμα που θα φιλοξενείται σε μια αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων και ταυτόχρονα σε δύο μικρότερες αίθουσες θα πραγματοποιούνται ένα σεμινάριο προχωρημένης εξειδίκευσης (master class – 40 ατόμων) και μια πρακτική επίδειξη (hands-on) για 15-20 άτομα. Στόχος μας είναι στο πρόγραμμα του συνεδρίου να υπάρχουν θέματα διαφορετικού γνωστικού περιεχομένου, ώστε να προσεγγίσουμε πέρα από τους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς και όλους τους συναδέλφους άλλων ειδικεύσεων.
Στο σημείο αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να σημειώσω κάτι που αναφέρεται και στο μήνυμά μου για το συνέδριο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου: η Οργανωτική Επιτροπή θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς τους συναδέλφους που πλαισιώνουν όλα αυτά τα χρόνια τα συνέδριά μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία τους, αποφάσισε να διατηρήσει το κόστος συμμετοχής στα περσινά επίπεδα. Έτσι ανταποδίδοντας τη στήριξη του οδοντιατρικού κόσμου, μολονότι η φετινή διοργάνωση είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια και μετακινούμαστε σε ένα πιο ακριβό χώρο διεξαγωγής, το Μέγαρο Μουσικής, το κόστος συμμετοχής παραμένει στα 100 ευρώ για όσους κάνουν έγκαιρα την προεγγραφή τους.
3. Θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε κάποια από τα ονόματα των ομιλητών του συνεδρίου; Υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές και από το εξωτερικό;
Ναι, θα αναφέρω επιλεκτικά συναδέλφους με Key Note Lectures, όπως ο Mr Thuau Henry που θα μιλήσει με θέμα “Aesthetic Consideration in Head Neck Surgical Approaches” o Prof. Dr. Fouad Khoury με θέμα “Principles and long term results of Hard Tissue Grafting with Autogenous Bone” o Prof Odel Nahlieli με θέματα «Endoscopic surgery of the salivary glands» και «Minimal invasive implant surgery» και ο Prof Nils Claudius Gellrich με θέμα «Advanced Computer-assisted procedures in craniomaxillofacialsurgery: Where we came from and where we going to?». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Έλληνες συναδέλφους που διαπρέπουν στο εξωτερικό και που για άλλη μια φορά θα είναι δίπλα μας: τους κ.κ. Βασιλείου, Καλαβρέζο, Κούτρη και Περισανίδη.
4.Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για τη φετινή διοργάνωση;
Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να σας πω πως τα τελευταία χρόνια επιδιώξαμε μια αλλαγή στα συνέδριά μας. Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο πρόεδρος τότε της Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Παπαδάκης, αποφάσισε να «ανοίξει» το συνέδριό μας και να καταρτίσει μια θεματολογία που πέρα από το σκληρό πυρήνα των θεμάτων γναθοπροσωπικής χειρουργικής θα είχε και θεματολογία που θα ενδιέφερε τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Το 2015 αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για πρώτη φορά μια διημερίδα εμφυτευμάτων και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε και την προσωρινή αναβολή της εκδήλωσης, η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία τον Γενάρη του 2016, δικαιώνοντας την απόφαση του τότε προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Χριστόπουλου. Η επιτυχία εκείνου του συνεδρίου λειτούργησε καταλυτικά ώστε να ορίσουμε τον Γενάρη ως μήνα διεξαγωγής των συνεδρίων και έτσι τον Γενάρη του 2017 διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό της κ. Παπακώστα η 2η Διημερίδα Εμφυτεύματων που κι αυτή με τη σειρά της γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Φέτος, εκτιμώ ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο. Η πλούσια θεματολογία, οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές, αλλά και η πολύτιμη εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεών μας αποτελούν ουσιαστικά τα εφόδια για να ένα επιστημονικά και οργανωτικά άρτιο συνέδριο.
5. Πέραν του κατευθυνόμενου επιστημονικού προγράμματος, το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής θα έχει και ελεύθερο πρόγραμμα;
Στις δύο τελευταίες επιστημονικές μας εκδηλώσεις δεν υπήρχε ελεύθερο πρόγραμμα. Φέτος, όμως αποφασίσαμε να εντάξουμε στην εκδήλωσή μας ελεύθερες ανακοινώσεις και posters, όπου έγκαιρα στον ιστότοπο του συνεδρίου είχε αναρτηθεί σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επίσης από τις 10 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει και οι προεγγραφές και θα παρότρυνα τους συναδέλφους να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, γιατί πέραν του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται για τους ίδιους, βοηθάει και την Οργανωτική Επιτροπή να προετοιμαστεί καλύτερα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον αριθμό των ατόμων που θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μουσικής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας ότι στον ιστότοπο του συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις, να δουν το τελικό πρόγραμμα και τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου και γενικότερα να αναζητήσουν κάθε σχετική πληροφορία αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση.
Κύριε Μελακόπουλε, σας ευχαριστώ για την κατατοπιστική συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο