Το 17ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο θα λάβει χώρα στις 23 έως 25 Ιουνίου 2017 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τριπόλεως. Το «ΟΒ» συνάντησε τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, κ. Παναγιώτη Γιαλαμά, καθώς φέτος ο θεσμός του Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου «φιλοξενείται» στην όμορφη Τρίπολη, και μίλησε μαζί του για την θεματολογία του συνεδρίου, αλλά και τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ο.Σ. Αρκαδίας μας «συστήνει» τις ομορφιές της πόλης του και μας προσκαλεί όλους σε ένα επιστημονικό-συνδικαλιστικό συνέδριο με πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει για όλους τους συνέδρους μια ευκαιρία μύησης «στο Αρκαδικό ιδεώδες».
Κύριε Γιαλαμά, το φετινό 17ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο έχει ως τίτλο «Προκλήσεις και Ανατροπές στην Ιατρική του Στόματος». Πώς καταλήξατε σε αυτό το θέμα και πώς πιστεύετε ότι απαντά στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των οδοντιάτρων;
O τίτλος του Συνεδρίου χαρακτηρίζει όλη την επιστημονική και οργανωτική κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε σε αυτό.
Πάντοτε μιλάμε για ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο μας, τεχνολογικές κυρίως, αλλά και ερευνητικές. Πρέπει αυτές τις εξελίξεις να τις κάνουμε κτήμα μας, μέσα από τα συνέδρια, τις ημερίδες, μέσα από στρογγυλά τραπέζια-επιστημονικές ενότητες, εισηγήσεις, ελεύθερες ανακοινώσεις για να μπορέσουμε να παρέχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ασθενείς μας.
Όλα αυτά βέβαια, μας προκαλούν (ή καλύτερα πρέπει να μας προκαλούν).
• Λέγοντας προκλήσεις εννοούμε αυτά τα επιστημονικά κεντρίσματα που γίνονται αφετηρία ανησυχίας και έρευνας για τα νεώτερα δεδομένα στον χώρο μας, σε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής.
• Λέγοντας ανατροπές εννοούμε αυτά που έχουν αλλάξει άρδην κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μας καριέρας (εμφυτεύματα, μηχανοκίνητη ενδοδοντία, χειρουργική, φάρμακα, υλικά, κ.λπ.). Όλα αυτά που κάποτε ανήκαν στο «ΕΙΝΑΙ» και τώρα έχουν ανατραπεί. Κάποτε ήταν δόγματα, ήταν «status» και τώρα όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά πολλά καταργήθηκαν στην κατεύθυνση του «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ» της επιστήμης μας.
Βέβαια στον τίτλο του συνεδρίου αναφερόμαστε στην «Ιατρική του Στόματος». Πιστεύουμε ότι είναι πιο δόκιμος ο όρος, γιατί περικλείει όλο το φάσμα των εργασιών που γίνονται στο στόμα και όχι μόνον στα δόντια.
Μπορείτε να μας αναπτύξετε τις βασικές θεματικές που θα καλυφθούν στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου;
Οι βασικές θεματικές του συνεδρίου αναπτύσσονται μέσα από Επιστημονικές Ενότητες (5), εισηγήσεις, πάνω από 24! και έξι (6) Πρακτικά μεταξύ των οποίων ΚΑΡΠΑ, που είναι απαραίτητο για την μοριοδότηση της 5ετίας.
Οι επιστημονικές ενότητες είναι οι εξής:
1. Επιστημονική Ενότητα Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας, όπου για το θέμα «Επίκαιρη προσέγγιση καθημερινών στοματολογικών και στοματοπροσωπικών χειρουργικών προβλημάτων» θα μιλήσουν οι κ.κ. Ε. Στουφή, Μ. Δούκα, Ε. Γεωργακοπούλου, Ν. Παπαδογεωργάκης, Γ.Τζώρτζης και Β. Καλφαρέντζος.
2. Επιστημονική Ενότητα Προσθετικής, όπου οι κ.κ. Η. Καρακαζής, Ν. Συκαράς και Σ. Κοσιώνη θα αναπτύξουν τις αρχές αποκατάστασης με κινητές προσθέσεις.
3. Επιστημονική Ενότητα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο πλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθούν από τους κ.κ. Φ. Τζέρμπο και Π. Χριστόπουλο θέματα γναθοχειρουργικής (φαρμακευτική οστεονέκρωση-διατήρηση μετεξακτικού φατνίου, κ.α.).
4. Επιστημονική Ενότητα Ενδοδοντίας, όπου μια σειρά διακεκριμένων στο χώρο ομιλητών και πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μ. Γεωργοπούλου, Γ. Δεχουνιώτης, Α. Ζερβάκη, Γ. Οικονόμου και Α. Προύτζος θα αναπτύξουν το θέμα «Τεχνολογικές εξελίξεις στην Ενδοδοντία. Ποιες βοηθούν πραγματικά τον Γενικό Οδοντίατρο».
5. Επιστημονική Ενότητα Περιοδοντολογίας, όπου οι κ.κ. Φ. Μαδιανός, Γ. Μπομπέτσης, Σ. Βασιλόπουλος και Γ. Χαραλαμπάκης θα αναπτύξουν το θέμα «Επιστροφή στις ρίζες: Επανεκτίμηση της αξίας των δοντιών μετά από 40 χρόνια εφαρμογής εμφυτευμάτων».
Αυτές οι επιστημονικές ενότητες μαζί με τις πάνω από 24 εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, τις ελεύθερες ανακοινώσεις και τα πρακτικά (6) καλύπτουν όλο το φάσμα της οδοντιατρικής. Φροντίσαμε επιμελώς τόσο η Επιστημονική όσο και η Οργανωτική Επιτροπή να μην υπάρχει θεματική αλληλοκάλυψη, γιατί λειτουργεί αρνητικά στους συνέδρους και παράλληλα χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Το Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο αποτελεί πλέον έναν «θεσμό» ενημέρωσης και εκπαίδευσης των οδοντιάτρων, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών σε όλα τα επίπεδα μιας επιστημονικής διοργάνωσης. Αποτέλεσε πρόκληση για εσάς η ανάληψη της διοργάνωσης του φετινού συνεδρίου; Τι διαφορετικό να περιμένουμε;
Αναμφισβήτητα είναι ένας καταξιωμένος θεσμός και χαιρόμαστε που έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχη της επιστημονικής οργάνωσης. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι με μεγάλη χαρά αναλάβαμε τη διοργάνωσή του, ακριβώς την ημέρα που τέλειωσε το 16ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο, στην Πάτρα.
Οι καινοτομίες είναι αρκετές και πρέπει να τις υπογραμμίσουμε στους συνέδρους για να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα πλήρως αναβαθμισμένο τριήμερο με πολλά καινούρια στοιχεία.
Πρώτον: Δεν θα υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα στον χρόνο των ελεύθερων ανακοινώσεων. Σεβόμενοι τον μόχθο, το μεράκι, τη διάθεση, την έρευνα, την μελέτη των συναδέλφων, η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή αποφάσισε ο χρόνος που τους αναλογεί να είναι αφιερωμένος μόνο σε αυτούς, χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο παράλληλο για να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι.
Δεύτερον: Το Παμπελοποννησιακό συνέδριο γεννήθηκε σαν ανάγκη επιστημονική, αλλά και σαν συνδικαλιστικός-επαγγελματικός φορέας έκφρασης της βούλησης της πλειοψηφίας των συναδέλφων του γεωγραφικού μας διαμερίσματος στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Αυτό στην πορεία ξεχάστηκε με αποτέλεσμα τα τελευταία συνέδρια να έχουν μόνο επιστημονική κατεύθυνση, αγνοώντας ή καλύτερα μηδενίζοντας τον συνδικαλιστικό- επαγγελματικό άξονα.
Εμείς επαναφέρουμε αυτή την ξεχασμένη κατεύθυνση με ομιλία (πάλι χωρίς παράλληλο πρόγραμμα κι εδώ) σχετικά με το Ασφαλιστικό-Φορολογικό, καταστάσεις που μας «καίνε» επαγγελματικά και είναι απαραίτητη η ενημέρωσή μας από την Ε.Ο.Ο.
Τρίτον: Το συνέδριό μας τιμώντας τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην Τρίπολη επέλεξε εισηγήσεις από επτά (7!) συναδέλφους, γενικούς οδοντιάτρους, ειδικευμένους και εξειδικευθέντες για να μας παρουσιάσουν μέσα από έρευνα- μελέτη, νεώτερα δεδομένα της επιστήμης μας.
Εκτός από πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, το 17ο ΠΟΣ έχει και αρκετά ενδιαφέρον κοινωνικό πρόγραμμα. Τι ακριβώς έχετε ετοιμάσει για τους συνέδρους και τα συνοδά τους μέλη;
Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε το συνέδριό μας με την γενικότερη παραγωγική βάση και τα προϊόντα του νομού μας, που μας κάνουν υπερήφανους στην Αρκαδία.
Η οινοπαραγωγή από πλευράς ποσότητας και κυρίως από πλευράς ποιότητας είναι γνωστή παλαιόθεν για τον νομό μας. Η αρμονική σύζευξη ενός επιστημονικού- επαγγελματικού συνεδρίου με τους οινοπαραγωγούς του δίνει μια άλλη διάσταση κυρίως ψυχαγωγική, αλλά και γνωριμίας με τα εξαίρετα κρασιά της Αρκαδικής γης.
Ας απολαύσουμε λοιπόν κι αυτήν την (Διονυσιακή) πτυχή που θα μας προσφέρει το τριήμερο στην Τρίπολη.
Επιπλέον, στο κλείσιμο του συνεδρίου προβλέπεται επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στην Αλέα (ένα από τα καλύτερα όλης της Ευρώπης) και στην συνέχεια το συνέδριο ολοκληρώνεται με αποχαιρετιστήριο γεύμα στο εξαιρετικού φυσικού κάλους πάρκο της Επισκοπής Τεγέας.
Κλείνοντας, θα μπορούσατε να μας συστήσετε εν συντομία την πόλη σας και να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας τους «κρυμμένους θησαυρούς» που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν;
Η Τρίπολη είναι μια μικρή πόλη και ενδείκνυται για γνωριμία περπατώντας την.
Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στους επισκέψιμους χώρους στην Τρίπολη, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, το Πολεμικό Μουσείο και το Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τ. Μπιρμπίλη καθώς και το Μουσείο Νεώτερης Πελοποννησιακής Ιστορίας.
Γραφικοί λόφοι απλώνονται γύρω από την Τρίπολη και ενδείκνυνται για όμορφους περιπάτους: Μαηθανασάκος, Άη Γιάννης Ψηλονόμος, Άη Γιώργης (πανέμορφα άλση). Σε μικρή απόσταση από την Τρίπολη υπάρχουν αρκετοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς: Αρχαία Μαντινεία, Αρχαιολογικός χώρος Τεγέας (Ναός Αλέας Αθηνάς). Αρχαίος Ορχομενός, το όμορφο σπήλαιο Κάψια με μεγάλη επισκεψιμότητα, Μουσείο Παπαναστασίου στο Λεβίδι.Επιπλέον, αξίζει να «ανακαλύψετε» τα γραφικά χωριά του Μαινάλου: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα- Λεβίδι.
Κλείνοντας, να ευχηθώ από τώρα καλή επιτυχία στο συνέδριό μας.
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους της Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλης της Ελλάδος, ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθούν πλήρως στην πρόσκλησή μας για την συμμετοχή τους, όπως θα ανταποκριθούμε κι εμείς στις προσδοκίες τους, για ένα Τριήμερο Επιστημονικό-Συνδικαλιστικό, και ψυχαγωγικό. ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΜΥΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο