Αμερικάνοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μία πενταετή μελέτη προκειμένου να διερευνήσουν το πώς τα βακτήρια που συνδέονται με την τερηδόνα των δοντιών αλληλεπιδρούν, καθώς εξελίσσεται η νόσος. Για την έρευνά τους, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση κατάλληλων προβιοτικών για την αντιμετώπιση της τερηδόνας, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα πρωτοποριακό μηχάνημα γονιδιακής αλληλούχισης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν το DNA από ζωντανούς οργανισμούς και να διεξάγουν μία ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), το οποίο χρηματοδοτεί τη μελέτη, η τερηδόνα είναι η πιο διαδεδομένη χρόνια νόσος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, μπορεί όμως να προληφθεί. Μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο Dr. Vincent Richards, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα των Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Clemson διερευνά ποια βακτήρια μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της στοματικής υγείας.
«Ξέρουμε αρκετούς από τους μικροοργανισμούς οι οποίοι σχετίζονται με την τερηδόνα», δήλωσε ο καθηγητής Richards. «Σε αυτήν τη μελέτη θα κάνουμε γενετική έρευνα ώστε να καθορίσουμε ποια βακτήρια συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τερηδόνας».
Από τους πολλούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στο στόμα, μερικοί είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό, όπως τα προβιοτικά και κάποιοι άλλοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η βακτηριακή σύνθεση του στόματος αλλάζει καθώς εξελίσσεται η τερηδόνα, επιδεινώνοντας την ασθένεια.
«Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τις αλληλουχίες DNA και RNA, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα καλά και κακά βακτήρια διαφέρουν σε γενετικό ή ακριβέστερα σε γονιδιακό επίπεδο», εξήγησε ο Καθηγητής Richards.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί ένα νέο μηχάνημα γονιδιακής αλληλούχισης (sequencer), «την επόμενη γενιά συστημάτων προσδιορισμού της γονιδιακής αλληλουχίας», όπως χαρακτηριστικά το περιγράφει ο Καθηγητής Richards. Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να καθορίσουν ολόκληρες αλληλουχίες γονιδιωμάτων και να μετρήσουν την δραστηριότητα όλων των μεταβολικών και βιοχημικών διαδρομών μέσα στο γονιδίωμα.
Η αλληλουχία γονιδιώματος περιλαμβάνει την εξαγωγή DNA από ζωντανούς οργανισμούς και τη διεξαγωγή λεπτομερούς γενετικής ανάλυσης. Τα δεδομένα της αλληλουχίας μεταφέρονται σε ισχυρούς υπολογιστές για να διαβαστούν και να αναλυθούν. Οι πληροφορίες που παρέχονται από το μηχάνημα μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες σε πολλές περιπτώσεις.
«Οι γονιδιωματικές πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των μεταλλάξεων και των γονιδίων που σχετίζονται με λοιμογόνους μικροοργανισμούς στη μέτρηση της γενετικής δραστικότητας αυτών των παραγόντων, στον καθορισμό του προφίλ των μικροβιακών κοινοτήτων, καθώς και στον εντοπισμό ασθενειών», δήλωσε ο Καθηγητής Richards.«Διερευνώντας το πώς τα καλά και τα κακά βακτήρια των δοντιών μας αλληλεπιδρούν, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο