Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο, που έχουν χάσει την φυσική τους οδοντοστοιχία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποβιώσουν, σε σχέση με όσους διατηρούν τα δόντια τους, υποστηρίζει σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.
Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας δοντιών και η φλεγμονή που σχετίζεται με την ουλίτιδα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην στένωση των αρτηριών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια σύνδεση, όχι μια σχέση αιτίου-αιτιατού, μεταξύ της οδοντικής υγείας και της υγείας της καρδιάς. «Η καρδιακή νόσος και η ουλίτιδα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και τον διαβήτη, αλλά στη μελέτη εντοπίσαμε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων» αναφέρουν οι ερευνητές.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 15.000 καρδιοπαθείς από 39 χώρες από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα και του Κλινικού Ερευνητικού Κέντρου της πόλης. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν για τυχόν απώλειες δοντιών και υποβλήθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 3,7 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες, το 16% δεν είχε καθόλου δόντια και το 40% είχε χάσει περίπου τα μισά.
Όσοι είχαν τα λιγότερα δόντια ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, καπνιστές, γυναίκες, λιγότερο δραστήριοι σωματικά και πιθανότερο να έχουν διαβήτη, υπέρταση, περισσότερο σωματικό λίπος και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σημειώθηκαν περισσότερα από 1.500 μείζονα επεισόδια (είτε καρδιαγγειακός θάνατος, είτε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς και 705 καρδιαγγειακοί θάνατοι, 1.120 θάνατοι από κάθε αιτία και 301 εγκεφαλικά επεισόδια.
Από την συνεκτίμηση συγκεκριμένων παραγόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αυξημένο επίπεδο απώλειας δοντιών σχετιζόταν με 6% αυξημένο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων και σχεδόν 15% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, θανάτου από κάθε αιτία και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συγκριτικά με ασθενείς που είχαν όλα τους τα δόντια, οι νωδοί ασθενείς είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία φυσικών δοντιών σχετιζόταν με 85% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, έτσι δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ασθένεια των ούλων προκαλεί άμεσα ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα. Αλλά η απώλεια των δοντιών μπορεί να είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου που χρήζουν εντατικότερων προσπαθειών πρόληψης», σημείωσαν οι ερευνητές.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο