Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου ζωής φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό « Νature».
Μία νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Dr. Yusuf Hannun υποστηρίζει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε κυτταρικές μεταλλάξεις. Αντίθετα, τα γενεσιουργά αίτια θα πρέπει σε ποσοστό 70% έως 90% να αναζητηθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων (ακτινοβολίες, τοξικά χημικά, κάπνισμα, κ.α). Με άλλα λόγια, αποφεύγοντας την έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε κανείς να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας μορφής καρκίνου.
Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε αντιστοιχία με προγενέστερες μελέτες οι οποίες έδειξαν πως οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από χώρες με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε χώρες με υψηλή επίπτωση καρκίνου εκδηλώνουν πλέον πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους, κάτι που αποδεικνύει ότι οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου είναι πρωτίστως περιβαλλοντικοί και όχι βιολογικοί ή γενετικοί.
Ο Καθηγητής Paul Pharoah από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε σχετικά με την έρευνα: «Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν επιπτώσεις για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά μας δείχνουν ότι οι περισσότεροι καρκίνοι θα μπορούσαν να προληφθούν αν γνωρίζαμε όλους τους εξωγενείς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν την ασθένεια»
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο