Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) διοργανώνει από τις 29 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας την 1η Διημερίδα της για την Εμφυτευματολογία. Το «ΟΒ» συνάντησε στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Επίκουρο Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Πάνο Χριστόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τα επιστημονικά θέματα, τους ομιλητές και τη δομή της επιστημονικής εκδήλωσης.
Κύριε Χριστόπουλε, η ΕΕΣΓΠΧ εγκαινιάζει το πρόγραμμα επιστημονικών εκδηλώσεων της νέας χρονιάς με μια μονοθεματική διημερίδα αφιερωμένη στην Εμφυτευματολογία. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την επιλογή;
Αποφασίσαμε φέτος αντί του καθιερωμένου ετήσιου συνεδρίου μας να διοργανώσουμε μια διημερίδα, θεωρώντας ότι είναι πιο σκόπιμο το συνέδριο να διοργανώνεται κάθε δύο- τρία χρόνια, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια. Τις επιστημονικές εξελίξεις θα καλύπτουμε στο ενδιάμεσο διάστημα με ημερίδες, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο.
Όσον αφορά στην επιλογή του θέματος της διημερίδας, νομίζω ότι έγινε γιατί υπήρξε η ανάγκη να δείξουμε και να τονίσουμε τη συνέχεια που έχει η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική με το χώρο της εμφυτευματολογίας. Ήμασταν οι πρώτοι παγκοσμίως που ασχοληθήκαμε με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων- και φτάσαμε σε ένα σημείο, που εντελώς εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν πολυ-ασχολούμαστε πλέον με το αντικείμενο. Οπότε θέλαμε να δείξουμε ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, ως η πρώτη ειδικότητα της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολήθηκε με την χειρουργική των οδοντικών εμφυτευμάτων, συνεχίζει την παραγωγή γνώσης για τα εμφυτεύματα σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τους επιμέρους θεματικούς άξονες της διημερίδας;
Αποφασίσαμε αντί να εξειδικεύσουμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι τη θεματολογία της διημερίδας, να συμπεριλάβουμε στο επιστημονικό πρόγραμμα σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμφυτευματολογία. Ξεκινάμε από το σχέδιο θεραπείας, και την επιλογή εμφυτεύματος ή συστήματος εμφυτευμάτων και φθάνουμε μέχρι το είδος της προσθετικής αποκατάστασης που μπορούμε να επιλέξουμε. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξει και μια διαδραστική συνεδρία κατά την οποία δύο συνάδελφοι, ένας γναθοχειρουργός κι ένας προσθετολόγος, αφού αναφερθούν στις βασικές αρχές εκπόνησης σχεδίου θεραπείας, θα παρουσιάσουν περιστατικά στα οποία το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει το σχέδιο θεραπείας που επιλέγει και να γίνει έτσι μια ζωντανή συζήτηση πάνω στο θέμα.
Στη συνέχεια θα υπάρχει ένα στρογγυλό τραπέζι πάνω στην αισθητική ζώνη, όπου θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα σφαιρικά με ομιλίες από εκλεκτούς συναδέλφους που εκπροσωπούν διαφορετικές ειδικότητες. Θα έχουμε λοιπόν έναν γναθοχειρουργό, έναν περιοδοντολόγο κι έναν προσθετολόγο, ο καθένας από τους οποίους θα αναλύσει το θέμα από τη σκοπιά της ειδικότητάς του.
Θα υπάρχουν θέματα και πιο εξειδικευμένου χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν με ειδικές χρήσεις των εμφυτευμάτων, δηλαδή αν μπορούμε να βάλουμε εμφυτεύματα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα γενικής υγείας ή σε ογκολογικούς ασθενείς, πώς μπορούν να αποκατασταθούν μεγάλα ελλείμματα στο πρόσωπο με εμφυτεύματα, πώς ακόμα και σε αυτές τις εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορούν να δοθούν λύσεις, κατά πόσο μπορεί να γίνεται άμεση φόρτιση και άμεση τοποθέτηση, κ.λπ. Θα υπάρχει επίσης, στρογγυλό τραπέζι για τη χρήση όλων των ειδών αναπλαστικών τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Στη συνέχεια θα φιλοξενήσουμε μια συνεδρία σχετικά με το πώς να αποφεύγει κανείς την ανάπλαση και να εφαρμόσει άλλες τεχνικές και θα τελειώσουμε κλασικά με μια συνεδρία αφιερωμένη στους λόγους αποτυχίας των εμφυτευμάτων και στα προβλήματα που δημιουργούν, όπου και πάλι θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, ιδωμένη από διάφορες πλευρές, τόσο σαν περιεμφυτευματιδα, όσο και σαν χειρουργική τοποθέτηση και προσθετική αποκατάσταση.
Οπότε μιλάμε για μια θεματολογία που αγγίζει όλες τις ειδικότητες…
Ακριβώς. Η θεματολογία της διημερίδας είναι διαμορφωμένη με τρόπο που να αφορά όλες τις ειδικότητες, κάτι που αποτυπώνεται και στην επιλογή των ομιλητών, καθώς οι μισοί είναι γναθοχειρουργοί και οι άλλοι μισοί προέρχονται από άλλες ειδικότητες, δηλαδή υπάρχουν και περιοδοντολόγοι και προσθετολόγοι και γενικοί οδοντίατροι που ασχολούνται με την εμφυτευματολογία. Δεν πρόκειται για ένα συνέδριο που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε γναθοχειρουργούς, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλο τον οδοντιατρικό κόσμο.
Ποιοι ομιλητές θα καλύψουν το κατευθυνόμενο πρόγραμμα της διημερίδας;
Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι το συνέδριο περιλαμβάνει μόνο κατευθυνόμενο πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν καθόλου ελεύθερες ανακοινώσεις. Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μόνο ηλεκτρονικά posters, τα οποία θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια παράλληλη δραστηριότητα, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας τα e-posters θα βρίσκονται σε μια οθόνη, δίνοντας το χρόνο στους ενδιαφερόμενους να τα επεξεργαστούν ανάλογα.
Ο κύριος κορμός της διημερίδας είναι το κατευθυνόμενο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια όλοι ομιλητές είναι προσκεκλημένοι. Θα ήθελα να αναφερθώ στους συναδέλφους από το εξωτερικό που θα μας τιμήσουν με την συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας: Έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας ο Νίκος Καλαβρέζος που είναι στην Αγγλία Consultant Γναθοχειρουργικής και θα μιλήσει για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και ο Dr Andrew Dawood, Άγγλος Περιοδοντολόγος και Προσθετολόγος που θα παρουσιάσει μια ομιλία με θέμα “A creative approach to the implant based rehabilitation of composite defects of the face”.
Θα είναι μαζί μας ο O. Yucsel από την Γερμανία, ο οποίος είναι ένας από τους δύο συν-εφευρέτες της τεχνικής των bone rings, ο οποίος θα έχει και μια ωριαία δορυφορική παρουσίαση με την ευγενική υποστήριξη του Δ. Μαυραειδόπουλου, αλλά και ένα πρακτικό workshop, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνική. Προσκεκλημένος μας επίσης θα είναι ο Σπύρος Καρράς, Ελληνο-Αμερικανός Γναθοχειρουργός από το Σικάγο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την τεχνική all in four, δηλαδή το σύστημα τού να υπάρχουν τέσσερα εμφυτεύματα και πάνω σε αυτά να στηρίζεται όλη η γνάθος, χωρίς να υπάρχουν αναπλάσεις. Είναι μια καινούρια σχετικά μέθοδος την οποία θα μας παρουσιάσει αναλυτικά σε ένα masterclass την Παρασκευή διάρκειας 4 ωρών και περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, ενώ στο ίδιο θέμα θα είναι αφιερωμένη και η ομιλία του το Σάββατο.
Τέλος, στο πλαίσιο του δεύτερου δορυφορικού συμποσίου, που φέρει την υποστήριξη του χρυσού χορηγού της διημερίδας, της Ariston, θα έχουμε τρεις διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους: τον Dr Peter Fairbairn, Καθηγητή στην Αγγλία, ο οποίος έχει βρει ένα καινούριο μοσχευματικό υλικό, το οποίο θα παρουσιάσει σε ένα masterclass μιας ώρας με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, ενώ θα κάνει και workshop στη χρήση του υλικού αυτού. Από την πλευρά του, ο Gil Asafrana από το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο ψηφιακής εμφυτευματολογίας, όπου θα δείξει πώς μπορεί να μπει ένα εμφύτευμα καθοδηγούμενα, πώς μπορεί να γίνεται η ανάπλαση και η αποκατάστασή του καθοδηγούμενα και ο Dr. Michael Klein από την Αμερική, θα ασχοληθεί επίσης με νεωτερισμούς στην οδοντιατρική και θα μιλήσει για την ψηφιακή επανάσταση στο πεδίο της εμφυτευματολογίας.
Από την Ελλάδα υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα, καταξιωμένοι κλινικοί και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, ο καθένας στην ειδικότητά του, που ασχολούνται χρόνια με την εμφυτευματολογία. Δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιον και έτσι προσκαλώ τους αναγνώστες σας να μπουν στο site της διημερίδας (haoms implant meeting, www.haoms2016.org) και να δουν τους ομιλητές και αναλυτικά τα θέματα που θα αναπτύξουν. Πιστεύω όμως ότι η θεματολογία του συνεδρίου και τα ηχηρά ονόματα από τον χώρο που θα αναπτύξουν τα θέματα της διημερίδας θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής στην εκδήλωσή μας.
Μια που μιλήσατε για κίνητρα και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει τη διημερίδα σας;
Αρχικά ήταν να διοργανώσουμε την διημερίδα τον Νοέμβριο και το αναβάλαμε για τον Γενάρη, γιατί όταν βρισκόμασταν στο στάδιο της επιλογής ημερομηνίας, δημιουργήθηκε το θέμα με τα capital controls κι επικράτησε πανικός, οπότε σκεφτήκαμε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.
Το γεγονός ότι είναι από τα πρώτα συνέδρια που θα γίνουν μέσα στη νέα χρονιά, η ενδιαφέρουσα και προσεγμένη θεματολογία, σε συνδυασμό με το ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και το κόστος συμμετοχής είναι λογικό -90 ευρώ- έχω την αίσθηση ότι θα οδηγήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα συμμετοχής. Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 200 προεγγραφές και είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση που βλέπουμε να υπάρχει για την διημερίδα.
Βάσει ποιών κριτηρίων θα αξιολογήσετε την επιτυχία της εκδήλωσης;
Θεωρητικά για να αξιολογήσει κανείς μια επιστημονική εκδήλωση έχει τρία κριτήρια: Πρώτον, είναι η συμμετοχή των χορηγών, δεύτερον να υπάρξει συμμετοχή από τον κόσμο και τρίτον να μείνουν ικανοποιημένοι όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Όσον αφορά στο πρώτο νομίζω ότι το έχουμε επιτύχει, καθώς έχουν ήδη διατεθεί όλα τα χορηγικά πακέτα. Για την προσέλευση του κόσμου, ο ρυθμός και ο αριθμός των προεγγραφών, αλλά και το ενδιαφέρον που εισπράττουμε μου επιτρέπει την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων και μένει να δούμε αν θα επιτύχουμε το τρίτο, να φύγουν πραγματικά ικανοποιημένοι οι συμμετέχοντες από την εκδήλωση, που αποτελεί και τον βασικό μας στόχο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.haoms2016.org
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο